Kuchnia żydowska
-
Gęsie pipki
Gęsie pipki to tradycyjne danie kuchni żydowskiej. Żołądki są także bardzo popularne w kuchni śląskiej. Podroby są tanie i zawierają …
20 + 40 min łatwy 6 485 kcal -
Ogórki po żydowsku
Ogórki po żydowsku to doskonała propozycja na przetwory do słoików na zimę. Pyszne ogórki doskonale smakują jako dodatek do dania …
20 min łatwy 10 206 kcal -
Surówka do łososia
Domowa, pyszna surówka do łososia to połączenie warzyw grillowanych ze świeżymi liśćmi. Taki dodatek to świetny pomysł na dodatek do …
40 + 20 min łatwy 6 84 kcal
Pozostałe przepisy kuchni żydowskiej
-
Czulent wegetariański
Czulent to potrawa tradycyjna i charakterystyczna dla kuchni żydowskiej, która podawana jest w okresie szabatu. Najczęściej jest on przyrządzany w …
30 + 240 min średni 4 310 kcal -
Czulent
Czulent to danie wywodzące się z kuchni żydowskiej. Duszone przez kilka godzin mięso z dodatkiem warzyw przygotowywane było niegdyś w …
20 + 600 min łatwy 10 -
Zupa Jankiela
Zupa Jankiela to bardzo dobry pomysł na obiad dla całej rodziny. Tradycyjne danie kuchni żydowskiej jest bardzo aromatyczne. Przepis na …
20 + 70 min łatwy 10 402 kcal -
Żydowski czulent z wołowiną
Żydowski czulent z wołowiną to doskonała propozycja na obiad wywodzący się z kuchni żydowskiej. Czulent to wolno pieczony gulasz, który …
20 + 540 min łatwy 10 -
Harosset
Harosset to danie wywodzące się z kuchni żydowskiej. Przygotowuje się je na bazie owoców z orzechami i miodem. Podaje się …
20 min łatwy 10 -
Maca
Maca to świetny pomysł na pyszny chleb maca domowej roboty. Maca jest tradycyjnym żydowskim wyrobem, przygotowywanym na święto Pascha. Chleb …
10 + 20 min łatwy 6 344 kcal
-
Wołowina po żydowsku
Wołowina po żydowsku to świetna propozycja na pyszne danie obiadowe z wołowiny. Duszony w całości kawałek mięsa jest kruchy i …
20 + 240 min łatwy 10 404 kcal -
Szyjka indycza nadziewana mięsem
Pyszna szyjka indycza nadziewana mięsem mielonym to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie …
90 + 60 min łatwy 5 261 kcal -
Żydowskie pierożki kreplach
Pyszne żydowskie pierożki kreplach to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się …
60 + 10 min łatwy 10 300 kcal -
Sukkot
Pyszny sukkot, czyli gołąbki po żydowsku to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie …
120 + 80 min łatwy 10 200 kcal -
Kugel
Pyszny kugel z boczkiem to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się …
90 + 60 min łatwy 8 362 kcal
-
Rugelach
Rugelach to słodki deser pochodzący z kuchni żydowskiej. Przygotowuje się go na bazie ciasta z serka homogenizowanego. Rogaliki nadziewa się …
20 + 20 min łatwy 10 -
Karp po żydowsku
Karp po żydowsku to świetny przepis na pyszną rybę. Danie można podać na wigilię oraz w dzień powszedni. Spożywać je …
20 + 40 min łatwy 10 400 kcal -
Chanuka
Chanuka to nazwa żydowskiego święta. Nie jest to nazwa dania samego w sobie. Chanuka zwana inaczej świętem Poświęcenia. Święto trwa …
30 + 30 min łatwy 10 -
Sałatka z soczewicy
Pyszna sałatka z soczewicy to pomysł na domową, a co ważne szybką w wykonaniu przekąskę, która idealnie nadaje się jako …
30 + 10 min łatwy 4 321 kcal -
Surówka z pora i ogórka kiszonego
Surówka z pora i ogórka kiszonego charakteryzuje się kwaśnym smakiem, który zawdzięcza właśnie kiszonemu ogórkowi. Ta pyszna, domowa surówka to …
15 min łatwy 2 155 kcal -
Cebularz
Cebularz jest kojarzony głównie z Lubelszczyzną, ale drożdżowy placek z cebulą i makiem występuje także w kuchni żydowskiej. Przepis na …
50 + 20 min średni 12 259 kcal
-
Bajgle
Bajgle to ostatnimi czasu jeden z najpopularniejszych rodzajów pieczywa, w szczególności na śniadanie. To rodzaj drożdżowych bułeczek, pochodzących z XVII …
60 + 30 min średni 7 246 kcal -
Ryba po grecku
Domowa ryba po grecku w warzywach to tradycyjna potrawa Wigilijna. Ryba po grecku najlepiej smakuje na ciepło, jednak można ją …
30 + 20 min łatwy 10 179 kcal -
Chałka
Chałka to drożdżowe ciasto, które nie tylko niesamowicie wygląda, ale też smakuje. Najlepsza chałka to oczywiście ta z kruszonką, dlatego …
40 + 30 min średni 10 494 kcal -
Hummus z suszonymi pomidorami i oliwkami bez tahini
Nie masz pod ręką tahini? Nic nie szkodzi. Bez tahini również uda się zrobić dobry hummus z suszonymi pomidorami i …
5 min łatwy 8 94 kcal -
Tradycyjny ekspresowy hummus z suszonymi pomidorami
Hummus z suszonymi pomidorami w wersji tradycyjnej to super propozycja na pyszną pastę na kanapki. Zrób koniecznie taką zdrową pastę …
5 min łatwy 10 92 kcal
-
Rosół wołowy
Rosół wołowy to zupa tradycyjna dla domowej polskiej kuchni. Dobry bulion z mięsa wołowego, w przeciwieństwie do najpopularniejszego rosołu drobiowego …
20 + 180 min łatwy 10 311 kcal -
Sałatka z tofu i orzechami oraz pełnoziarniste tosty z hummusem i mozzarellą
Przepyszna sałatka z tofu, kaparami i kukurydzą ze znakomitymi tostami z hummusem i mozzarellą to posiłek niezwykle odżywczy. Pełny smaku …
15 min łatwy 4 379 kcal -
Ciasto miodownik
Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać …
40 + 25 min średni 18 431 kcal -
Barszcz kiszony
Barszcz kiszony to jeden z wielu przepisów na barszcz wigilijny. Świetnie smakuje z dodatkiem uszek oraz jako zupa do picia …
15 + 60 min łatwy 5 70 kcal -
Krupnik
Krupnik jest pyszną i pożywną zupą, która ze względu na duży udział błonnika świetnie nadaje się również dla diabetyków. Jej …
25 + 65 min łatwy 6 513 kcal -
Jabłka w cieście
Jabłka w cieście naleśnikowym z cynamonem to idealny wybór, aby zaspokoić Twoje kubki smakowe. Jabłka pieczone w piekarniku lub smażone …
40 min łatwy 4 376 kcal
-
Hummus z oliwkami
Hummus z oliwkami to doskonała propozycja na pyszną pastę do chleba i nie tylko. Pasta z ciecierzycy i oliwek do …
15 + 30 min łatwy 6 292 kcal -
Pasta z bakłażana
Pasta z bakłażana to doskonała propozycja na pyszne smarowidło na kanapki. Pasta to tradycyjna potrawa kuchni arabskiej zwie się ona …
10 + 30 min łatwy 5 162 kcal -
Hummus
Hummus to dip, sos, czy pasta przygotowana z ciecierzycy, z tahini, oleju lub oliwy, soku cytryny i przypraw. Składniki są …
780 + 30 min łatwy 12 75 kcal -
Pierniki
Pierniki to ciastka które kojarzą się zwykle z okresem świątecznym. Cudownie pachną i smakują korzennymi przyprawami. Stanowią niezbędny element każdego …
25 + 15 min łatwy 10 185 kcal
Kuchnia żydowska - co to jest?
Kuchnię żydowską ukształtowały zarówno tradycyjne przepisy z Palestyny, jak i przepisy z diaspory, jak również zasady religijne. Na przepisy kulinarne Żydów żyjących w diasporze wpływ miała także kuchnia austriacka, polska czy też hiszpańska. Podstawą kuchni żydowskiej są zasady religijne dotyczące zakazu spożywania wieprzowiny i odpowiedniego przygotowania pożywienia, dzięki czemu dana potrawa jest koszerna, czyli nadaje się do jedzenia. Na kuchnię duży wpływ mają również święta religijne. Potrawy na szabat muszą być przygotowane bez obróbki termicznej lub długo gotowane. Kuchnia żydowska opiera się głównie na potrawach z mięsa i ryb, potrawach mącznych, przetworach mlecznych oraz owocach i warzywach. Jako napój podawana jest słodka czarna herbata.
Kuchnia żydowska - charakterystyka, tradycyjne potrawy, przepisy, ciekawostki
Nie każdy wie, że na kuchnię polską spory wpływ wywarły tradycje kulinarne innych narodów, jak kuchnia austriacka, czy też kuchnia żydowska. Z kuchni żydowskiej pochodzi tradycyjny karp po żydowsku czy też placki ziemniaczane. Mimo ścisłych zasad koszerności, kuchnia żydowska jest bardzo bogata w różnorodne przepisy, smaki i składniki. Kuchnia ta uchodzi za dość tłustą, ciężką i tuczącą. Jest to jednak jedna z najzdrowszych tradycji kulinarnych świata, dlatego też warto poznać najciekawsze przepisy i potrawy.
Kuchnia żydowska i kuchnia izraelska - charakterystyka
Czym się wyróżniają potrawy żydowskie
Kuchnia żydowska ukształtowała się zarówno poprzez tradycyjne jedzenie dawnych Żydów, jak i tradycje kulinarne diaspory. Rolnictwo na terenie Palestyny jest dość trudne z powodu klimatu. Dlatego też ludzie zamieszkujący ten teren żywili się głównie chlebem, kaszą, wyrobami z mleka, ziołami oraz warzywami. Żydzi mieszkający w diasporze zapożyczyli sobie przepisy krajów, w których mieszkali. Dlatego też kuchnia żydowska Żydów sefardyjskich zawiera przepisy zaczerpnięte z kuchni iberyjskiej. Natomiast kuchnia austriacka, polska, czy niemiecka wywarły wpływ na przepisy kuchni Żydów aszkenazyjskich. Osobny temat stanowi kuchnia izraelska, które jest połączeniem wielu tych tradycji oraz możliwości, jakie stwarza klimat i położenie geograficzne.
Na potrawy żydowskie ogromny wpływ na religia, tradycja i święta żydowskie. Potrawy żydowskie muszą być koszerne, co oznacza zakaz spożywania pewnych produktów oraz nakazy co do przygotowania potraw. Niektóre przepisy i dania związane są z tradycyjnymi świętami. Dania te mają symbolizować czy też upamiętniać zdarzenia z historii Żydów. Duży wpływ na kuchnię żydowską ma konieczność przygotowania potraw na szabat, podczas którego nie można gotować. Na szabat przygotowuje się potrawy żydowskie bez obróbki termicznej lub długo gotujące się. Przykładem takiego dania jest czulent, który gotuje się sam bardzo długo, tak że na szabat można zjeść ciepłą potrawę bez konieczności gotowania.
Czym się charakteryzuje jedzenie koszerne
Zasady wynikające z biblii dzielą jedzenie na koszerne i trefne. Podstawową zasadą koszerności jest zakaz spożywania produktów z wieprzowiny, czyli zarówno mięsa jak i tłuszczu, jak również zakaz spożywania owadów. Poza tym zasady te dotyczą głównie obróbki. O tym, czy dana potrawa jest koszerna czy nie, decyduje sposób jej przygotowania.
Przepisy dotyczące koszerności są bardzo różne. Niektóre wynikają z zasad zdrowego żywienia, zaś źródła innych dziś już nie znamy. Mięsna potrawa koszerna może być przygotowana z wołowiny, baraniny lub koziny, lub z udomowionego drobiu. Mięso jest koszerne tylko wtedy, jeśli pochodzi z tradycyjnego uboju, który musi być humanitarny i dokonywany tylko w celach konsumpcyjnych.
Tradycja żydowska zabrania łączenia mięsa i mleka w tej samej potrawie. Nie można ich jeść na raz i przygotowywać tymi samymi narzędziami. Ponieważ zasad koszerności są skomplikowane, każda potrawa koszerna musi mieć na opakowaniu oznaczenie koszerności.
Kuchnia żydowska - tradycyjne przepisy i potrawy
Typowe potrawy kuchni żydowskiej i izraelskiej na śniadanie i obiad
Zasady koszerności nie ograniczają bogactwa smaków kuchni żydowskiej. Kuchnia żydowska opiera się nie tylko na mięsie, lecz także na warzywach i roślinach strączkowych oraz nabiale. Jako przyprawy stosuje się przede wszystkim czosnek oraz przyprawy korzenne, jak cynamon i imbir. Tradycyjnie jako tłuszczu używano smalcu gęsiego, obecnie zaś oleju roślinnego. Z wyjątkiem szabatu, w kuchni żydowskiej nie przygotowuje się dań bez obróbki termicznej.
Śniadanie w tradycyjnej kuchni żydowskiej jest ważnym i pożywnym posiłkiem, składającym się głównie z przetworów mlecznych i pieczywa. Natomiast kuchnia izraelska oferuje obecnie śniadanie złożone głównie z owoców i warzyw. Typowe śniadanie izraelskie, jakie jada się w domach w Izraelu i oferuje w hotelach, składa się z warzyw, owoców, jajek, nabiału i chleba. Do tego podaje się kawę i herbatę.
We współczesnym Izraelu ważnym elementem kuchni są przekąski i przystawki. W każdej restauracji oferuje się szeroki wybór przystawek mezze, charakterystycznych dla kuchni śródziemnomorskiej. Do posiłków podaje się chlebek pita, zaś najbardziej typową przystawką jest hummus. Jada się również sałatki z ogórków i pomidorów, puree z bakłażana, sałatka ze śledzia, kuskus z warzywami, czy też krokiety z mięsem i orzeszkami pinii.
W Izraelu na obiad jada się faszerowane warzywa oraz wszelkiego rodzaju kotleciki drobiowe, jak również dania z ryb. Typowym daniem kuchni żydowskiej są gęste zupy na mięsie zawierające warzywa i rośliny strączkowe oraz kluski lub makaron. Zgodnie z zasadą koszerności zupy na wywarze mięsnym nie zabiela się śmietaną, lecz żółtkiem. Popularne są również zupy krem, do których podaje się chlebki pita.
W kuchni żydowskiej i izraelskiej ważne miejsce zajmują potrawy mączne. Daniem zarówno codziennym jak i świątecznym są placki ziemniaczane. Jada się również pierogi z różnym nadzieniem, placki mączne i ziemniaczane na słodko i na słono, naleśniki i knedle.
Kuchnia żydowska zawiera również liczne słodkie potrawy. Charakterystycznym deserem jest ciasto marchewkowe, różnego rodzaju kremy, ciasta i ciasteczka. W Izraelu jako deser podaje się chałwę lub malabi, czyli budyń z mąki kukurydzianej z syropem, wiórkami kokosowymi i orzechami. Ciasto kunefe przypomina nieco turecką baklavę. Robi się je z ciasta filo faszerowanego białym serem i polanego syropem z pistacjami. Do picia, na deser podawane są soki owocowe lub czarna, bardzo słodka herbata.