Gołąbki
-
Gołąbki w sosie pomidorowym
Gołąbki w sosie pomidorowym to pomysł na pyszne, domowe, tradycyjne polskie danie, idealne na obiad dla całej rodziny. Farsz z …
30 + 60 min średni 3 515 kcal -
Gołąbki bez zawijania w piekarniku w sosie pomidorowym
Wspaniałe gołąbki bez zawijania z piekarnika w sosie pomidorowym podane z ziemniakami tłuczonymi oraz z ogórkiem kiszonym to klasyka gatunku. …
10 + 30 min łatwy 4 309 kcal -
Gołąbki z ryżem i mięsem
Gołąbki z ryżem i mięsem to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Klasyczne gołąbki to tradycyjne danie …
20 + 100 min łatwy 5 685 kcal
Gołąbki - przepisy
-
Dietetyczne gołąbki bez zawijania w piekarniku w sosie koperkowym
Gołąbki bez zawijania z piekarnika w sosie koperkowym w wersji dietetycznej to pyszne i zdrowe danie. Podane z kaszą pęczak …
10 + 30 min łatwy 4 357 kcal -
Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami
Nie masz pomysłu na niedzielny, rodzinny obiad? W takim razie poznaj mój przepis na gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami. …
20 + 60 min łatwy 5 216 kcal
-
Gołąbki z kaszą pęczak
Poznaj przepis na gołąbki z kaszą pęczak i mięsem mielonym. Z tego przepisu mogą skorzystać osoby, które są na diecie …
40 + 80 min łatwy 5 504 kcal -
Gołąbki meksykańskie
Gołąbki to jedno z tradycyjnych dań kuchni polskiej. Pojawiły się na naszych terenach w XIX wieku z Ukrainy. Jednak potrawy …
20 + 60 min łatwy 6 380 kcal -
Oszukane gołąbki
Oszukane gołąbki to świetny pomysł na szybkie danie na bazie ryżu. Gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym są bardzo dobrym …
20 + 90 min łatwy 10 625 kcal -
Gołąbki leniwe
Przepis na leniwe gołąbki z ryżem sprawdzi się idealnie dla osób, które nie lubią klasycznej wersji gołąbków zawijanych w kapuście. …
30 + 60 min łatwy 4 441 kcal
-
Gołąbki jarskie
Gołąbki jarskie bardzo często można znaleźć na naszych stołach. Są tak samo dobre, co tradycyjne gołąbki z ryżem i mięsem. …
80 + 50 min średni 8 218 kcal
-
Gołąbki z kapusty włoskiej
Gołąbki z kapusty włoskiej są bardzo popularne w naszym kraju. Można je przygotować z mięsem lub z warzywami. Bardzo często …
60 + 110 min średni 8 330 kcal -
Gołąbki wegańskie
Gołąbki uznaje się za danie wywodzące się z rejonów Europy Środkowej i Wschodniej, ze względu na dużą uprawę kapusty w …
20 + 40 min średni 2 467 kcal
-
Gołąbki z kapustą w środku
Pyszne gołąbki z kapustą w środku to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie …
90 + 50 min łatwy 8 221 kcal -
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami to pyszne danie doskonale sprawdzające się na obiad dla całej rodziny. Dobre gołąbki są …
30 + 60 min łatwy 10 387 kcal
-
Gołąbki w kapuście pekińskiej
Gołąbki w kapuście pekińskiej to wspaniała opcja dla każdego, kto kocha pyszne i tradycyjne dania. W tej wersji całość jest …
15 + 15 min łatwy 2 428 kcal -
Gołąbki po cygańsku
Gołąbki po cygańsku to danie dla wszystkich, którzy lubią przepisy, które nie wymagają dużo pracy. Według przepisu będą to gołąbki …
40 + 30 min łatwy 8 218 kcal -
Gołąbki z soczewicą
Gołąbki z soczewicą to świetne danie bez dodatku mięsa. Tradycyjne gołąbki z mięsem i ryżem w sosie pomidorowym są często …
30 + 120 min łatwy 10 409 kcal
-
Gołąbki z kiszonej kapusty
Gołąbki to jedno z tradycyjnych dań kuchni polskiej. Pojawiły się na naszych terenach w XIX wieku z Ukrainy. Jednak potrawy …
30 + 70 min łatwy 10 210 kcal -
Faszerowane gołąbki bez zawijania w piekarniku w sosie paprykowo-pomidorowym
Któż nie lubi zapiekanych faszerowanych kotlecików? Sprawdź ten przepis na gołąbki faszerowane serem żółtym bez zawijania z sosem paprykowo-pomidorowym. To …
20 + 30 min łatwy 6 420 kcal -
Gołąbki warzywne
Gołąbki warzywne to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Jarskie danie, jakim są gołąbki z farszem jarzynowym, jest pyszne …
20 + 80 min łatwy 5 694 kcal
-
Gołąbki z grzybami
Gołąbki z grzybami to świetna opcja na pyszne i bardzo smaczne danie. Jest wspaniałą alternatywą dla tradycyjnych mięsnych gołąbków. Świetnie …
20 + 60 min łatwy 4 308 kcal
-
Gołąbki z czerwonej kapusty
Prezentujemy przepis na gołąbki z czerwonej kapusty. To pyszne danie przygotujesz z mielonej piersi z indyka, ryżu, kapusty i cebuli. …
60 + 60 min średni 7 361 kcal -
Gołąbki bez kapusty
Gołąbki bez kapusty to bardzo ciekawa propozycja na gołąbki inaczej. Pomysł na gołąbki świetnie sprawdzi się na obiad dla całej …
20 + 90 min łatwy 10 644 kcal -
Gołąbki z kaszy gryczanej
Gołąbki z kaszy gryczanej to świetna propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Pomysł na gołąbki możesz wykorzystać także jako …
20 + 90 min łatwy 10 575 kcal -
Gołąbki z mięsem
Gołąbki z mięsem są pysznym pomysłem na obiad, szczególnie dla osób, które uwielbiają tradycyjne dania, jednak muszą pilnować niskiego indeksu …
35 + 60 min średni 5 349 kcal
-
Gołąbki z ryżem
Pyszne gołąbki z ryżem to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się …
90 + 60 min łatwy 6 108 kcal -
Gołąbki bez zawijania z kapustą pekińską
Gołąbki uznaje się za danie wywodzące się z rejonów Europy Środkowej i Wschodniej, ze względu na dużą uprawę kapusty w …
30 + 40 min łatwy 8 294 kcal -
Gołąbki tradycyjne
Nie masz pomysłu na niedzielny, rodzinny obiad? W takim razie poznaj mój przepis na gołąbki tradycyjne. Sprawdzą się one idealnie …
30 + 60 min łatwy 6 73 kcal -
Gołąbki z kaszą jaglaną i mięsem mielonym w sosie pomidorowym
Pieczone w piekarniku gołąbki z kaszą jaglaną z mięsa mielonego są pyszne i zdrowe. To fantastyczny pomysł na coś dobrego …
35 + 80 min średni 8 222 kcal -
Gołąbki z młodej kapusty z piekarnika
Gołąbki z młodej kapusty z piekarnika to dobry pomysł na obiad dla całej rodziny. Dobre gołąbki w miękkiej młodej kapuście …
30 + 120 min łatwy 10 436 kcal -
Sarmi
Sarmi to doskonały pomysł na pyszną przystawkę lub danie obiadowe. Typowe bułgarskie mini gołąbki są odpowiednikiem naszych gołąbków z ryżem …
20 + 90 min łatwy 10 324 kcal
-
Gołąbki bez zawijania
Gołąbki to jedno z tradycyjnych dań kuchni polskiej. Pojawiły się na naszych terenach w XIX wieku z Ukrainy. Jednak potrawy …
10 + 30 min łatwy 22 112 kcal -
Sos pomidorowy do gołąbków
Sos pomidorowy do gołąbków jest wręcz obowiązkowym dodatkiem do tej potrawy. Ten domowy sos jest bardzo dobry i smakuje zarówno …
15 min łatwy 8 47 kcal -
Szarma
Szarma, inaczej zwana sarmą, to liście winogron nadziewane pysznym farszem. Całość jest smaczna, prosta i niezwykle efektowna. Całość przypomina nieco …
45 + 50 min łatwy 4 288 kcal -
Gołąbki z młodej kapusty
Gołąbki to jedno z tradycyjnych dań kuchni polskiej. Pojawiły się na naszych terenach w XIX wieku z Ukrainy. Jednak potrawy …
20 + 55 min średni 20 116 kcal -
Gołąbki z piekarnika
Gołąbki z piekarnika są zapiekane w sosie pomidorowym. Wychodzą pyszne i wręcz nie można im się oprzeć. Te gołąbki to …
65 + 100 min średni 8 323 kcal -
Gołąbki wegetariańskie
Dobre gołąbki wegetariańskie to doskonałe danie jarskie, idealnie nadaje się na obiad dla całej rodziny. Gołąbki może podać także na …
25 + 60 min łatwy 10 162 kcal
-
Gołąbki z kapusty pekińskiej
Gołąbki z kapusty pekińskiej to świetna alternatywa dla tradycyjnej wersji tego dania. Kapusta pekińska sprawia, że danie smakuje podobnie, choć …
30 + 60 min średni 4 279 kcal -
Gołąbki z ziemniakami
Gołąbki z ziemniakami to idealny przepis na pyszny obiad, który na pewno przypadnie do gustu miłośnikom tradycyjnych potraw. To danie, …
35 + 60 min średni 5 394 kcal -
Gołąbki z kaszą jęczmienną
Przepis na gołąbki z kaszą jęczmienną i mięsem mielonym sprawdzi się idealnie dla osób na diecie o niskim indeksie glikemicznym …
40 + 60 min średni 4 351 kcal -
Zapiekanka gołąbkowa
Zapiekanka gołąbkowa to wspaniała opcja dla wszystkich, którzy kochają to tradycyjne danie kuchni polskiej, jednak nie mają zbyt dużo czasu …
20 + 60 min łatwy 4 705 kcal -
Dolma
Dolma to turecka wersja klasycznych gołąbków. Jednak zamiast w kapustę zawija się je w liście winogron, dzięki czemu smakują nieco …
30 + 50 min łatwy 2 507 kcal -
Gołąbki z kaszą gryczaną
Poznaj przepis na gołąbki z kaszą gryczaną. Jeżeli uwielbiasz kasze gryczaną ten przepis przypadnie Ci do gustu. Gołąbki gryczane są …
30 + 30 min łatwy 4 205 kcal
-
Gołąbki pieczone
Gołąbki pieczone to doskonała propozycja na pyszny obiad. Gołąbki są bardzo popularnym danie obiadowym, często przygotowujemy je także na uroczystości …
30 + 90 min łatwy 10 685 kcal -
Gołąbki z kaszą i grzybami
Pyszne gołąbki z kaszą i grzybami to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie …
90 + 60 min łatwy 6 173 kcal
-
Gołąbki bez mięsa
Gołąbki bez mięsa to doskonała propozycja na pyszne jarskie danie obiadowe dla całej rodziny. Wegetariańskie gołąbki przygotować można z ryżem …
20 + 120 min łatwy 8 415 kcal
-
Gołąbki wigilijne
Gołąbki wigilijne to tradycyjna potrawa, która gości na wielu stołach w czasie świąt Bożego Narodzenia. Choć jest naprawdę prosta, zachwyca …
30 + 50 min łatwy 5 298 kcal
-
Gołąbki ziemniaczane
Gołąbki ziemniaczane to świetny pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Najlepsze gołąbki można podać także podczas imprezy w gronie …
20 + 80 min łatwy 10 290 kcal
-
Pieczone gołąbki
Najlepsze pieczone gołąbki w piekarniku zrobisz w prosty sposób. Lubisz polską kuchnię? Poznaj przepis na pieczone gołąbki z pysznym sosem …
45 + 100 min łatwy 14 319 kcal -
Gołąbki z pieczarkami
Jarskie gołąbki z pieczarkami to doskonały pomysł na pyszny wegetariański obiad bez mięsa. Pieczarki są łatwo dostępne w sklepach. Przepis …
30 + 40 min średni 4 313 kcal
-
Szybkie gołąbki
Nie masz pomysłu na niedzielny, rodzinny obiad? W takim razie poznaj mój przepis na szybkie gołąbki. Sprawdzą się one idealnie …
30 + 40 min średni 12 126 kcal -
Gołąbki bez zawijania Thermomix
Gołąbki uznaje się za danie wywodzące się z rejonów Europy Środkowej i Wschodniej, ze względu na dużą uprawę kapusty w …
30 + 60 min łatwy 6 438 kcal -
Sarmale
Sarmale to rumuńska potrawa, która w Polsce znana jest jako gołąbki. To niezwykle podobne przepisy, oba bazują na kapuście, a …
30 + 150 min łatwy 6 433 kcal -
Gołąbki z liści winogrona
Gołąbki z liści winogrona to inaczej dolmadakia, czyli greckie gołąbki, zrobione z kiszonych liści winogron z bezmięsnym farszem. Ten przepis …
35 + 40 min średni 6 273 kcal
-
Gołąbki w papryce
Gołąbki to jedno z tradycyjnych dań kuchni polskiej. Pojawiły się na naszych terenach w XIX wieku z Ukrainy. Jednak potrawy …
20 + 60 min łatwy 4 566 kcal
Najciekawsze artykuły w temacie gołąbki
Gołąbki - co to jest?
Gołąbki to danie półmięsne, na które składa się farsz z mielonego mięsa wieprzowego z ryżem lub kaszą, zawinięty w liście białej kapusty. Na Kresach gołąbki podaje się jako potrawę wigilijną, jednak gołąbki zawijane są w liście kwaszonej kapusty i pieczone w piekarniku. W niektórych państwach zamiast liści kapusty stosuje się również liście szałwii łąkowej. Gołąbki uchodzą również za regionalną potrawę w wielu krajach Europy Wschodniej i Środkowej, skąd zresztą pochodzą.
Gołąbki – zbiór przepisów na gołąbki w różnych wersjach
Gołąbki to popularne danie, które znane jest nie tylko w Polsce, ale też w wielu innych państwach świata. Polskie domowe gołąbki tradycyjnie robi się z liści białej kapusty, w które zawijać należy farsz z mięsem, ryżem lub kaszą. Jaki jest prosty przepis na pyszne gołąbki? Czy mięso, kapusta, ryż bądź kasza to jedyne składniki, których używa się do robienia tego dania? Jak zrobić dobry sos pomidorowy, z którym Polacy najchętniej jedzą potrawę? Sprawdź najważniejsze informacje o gołąbkach, ich pochodzeniu i właściwościach odżywczych.
Jak zrobić dobre domowe gołąbki? Przepis na polskie gołąbki – składniki
Historia polskich gołąbków, czyli skąd wzięło się danie w naszym kraju?
Gołąbki są smaczną potrawą, którą znamy w Polsce od pokoleń. Za autora przepisu uważa się jednego z mieszkańców państw Europy Wschodniej bądź Środkowej, gdzie dawniej powszechne było uprawianie białej kapusty głowiastej. Właśnie stamtąd gołąbki przywędrowały do Polski mniej więcej w okolicy XIX wieku. Historycy na podstawie kulinarnych książek uważają, że pierwszy przepis na gołąbki pochodzi z Ukrainy. Dlaczego jednak danie to tak doskonale przyjęło się w Polsce? Może dlatego, że my również mieliśmy dostęp do kapusty, którą wykorzystywaliśmy również do wielu innych dań. Dziś Polacy wymieniają gołąbki jako jedno z naszych czołowych dań.
Zwyczaj przyrządzania i jedzenia gołąbków dotarł do wielu naszych sąsiednich krajów, w tym do Czech czy Słowacji, ale też Rosji. Można powiedzieć, że wszędzie tam, gdzie uprawiano kapustę, spożywanie gołąbków stało się powszechne. Do dziś ludzie spierają się jednak ze sobą o to, jak pierwotnie przyrządzano to danie. Jedni upierają się, że oryginalnie powinno się zawijać farsz w kapustę kiszoną. Inni z kolei, że od wieków prawidłowe jest wrzucanie świeżych liści kapusty do osolonej wody, aby je obgotować i później zawijać kapustą farsz. Będąc przy farszu, warto dodać, że jedynym „słusznym” nadzieniem gołąbków nie jest wyłącznie mięso i ryż.
- Dawniej gołąbki były daniem postnym, dopiero później dodano do nich mięso.
- Pierwsze gołąbki robiło się wyłącznie z kaszą. Później zaczęto zastępować ją ryżem.
- W Grecji gołąbki jada się nie z mięsem wieprzowym, ale z jagnięciną.
- W Rumunii gołąbki często spożywa się z farszem rybnym.
- Popularnym daniem są również gołąbki bez zawijania, a więc bez kapusty.
Nietypowe gołąbki bez zawijania – danie w wersji dietetycznej
W Polsce bardzo popularną wersją tradycyjnych gołąbków stały się alternatywnie gołąbki bez zawijania, a więc bez kapusty. Jak wiadomo, do przygotowania zwykłych gołąbków potrzeba wiele czasu, aby „powalczyć” z kapustą. Można jednak zdecydować się na mniej pracochłonny przepis, w którym nie ma konieczności gotowania kapusty. Wystarczy ją zetrzeć na tarce albo zmielić tak, że nie będzie ona bardzo wyczuwalna w daniu. Wówczas mięso miesza się z kapustą, a także ugotowanym ryżem, pokrojoną drobno cebulą i przyprawami. Farsz formuje się na kształt tradycyjnych gołąbków, a następnie zapieka w naczyniu żaroodpornym lub podsmaża na patelni. Później należy zanurzyć je w sosie pomidorowym i poddusić, aby nabrały niesamowitego smaku oraz wybornego aromatu.
Gołąbki przygotować można również w wersji dietetycznej, która będzie mniej kaloryczna od tradycyjnej. Można również skorzystać z przepisu na gołąbki w wersji wegetariańskiej. W przypadku gołąbków dietetycznych, zamiast mięsa wieprzowego, użyć można np. jagnięciny (jak w Grecji) albo drobiu. Jeśli jednak nie je się mięsa, można przyrządzić gołąbki zupełnie bez tego składniku. Wystarczy przyrządzić farsz z kaszy gryczanej oraz pieczarek. Zamiast kaszy można oczywiście użyć ryżu, a nawet dodać do niego tofu, aby danie było bardziej pożywne. Gołąbki w wersji wegetariańskiej wybornie smakują również z czerwoną fasolą albo soczewicą.
Gołąbki – dobry przepis na potrawę. Zobacz, co warto wiedzieć o gołąbkach!
Czy gołąbki są zdrowe? Ile kalorii ma danie?
Gołąbki słynne są na całym świecie, jednak na przestrzeni lat przepis na nie został bardzo zmodyfikowany. Ciężko jest powiedzieć wobec tego, jaka jest dokładnie kaloryczność jednego gołąbka. Za wzór weźmiemy więc sobie danie w wersji tradycyjnej, a więc te, w którym główną rolę gra kapusta.
Warto wiedzieć, że tradycyjne gołąbki nie są doskonałym źródłem witamin oraz cennych składników mineralnych. Sporo w nich składników, jednak ich wartość odżywcza jest tak naprawdę znikomej jakości. W gołąbkach jest za to sporo witaminy C (pod warunkiem, że dodaje się do gołąbków sos pomidorowy) i tłuszczy zarówno nasyconych, jak i jednonienasyconych. Co do wartości odżywczych wiele zależy od tego, jaki będzie skład gołąbków, a więc co znajdować się będzie w farszu.
Ile zatem kalorii ma wobec tego jeden gołąbek? Otóż wcale nie dużo, bo ok. 110 kcal w 100 g produktu. Wszystko zależy oczywiście od ostatecznych składników w farszu. Do ogólnej kaloryczności posiłków należy doliczyć również sos, jeśli takim polane będą gołąbki – każdy z sosów podwyższa bowiem ilość kalorii znajdującą się w jednym gołąbku. Jeśli jest się na diecie odchudzającej, warto pamiętać, że w potrawie można niemal dowolnie manipulować składem, a więc i liczbą kalorii. Zmieniając składniki, można dopasować kaloryczność gołąbków do swojej diety.
Ciekawostki na temat gołąbków – co warto o nich wiedzieć?
- Gołąbki można przygotowywać w większej ilości, ponieważ smakują tak samo dobrze również po odgrzewaniu ich nawet dwa czy trzy dni z rzędu.
- W Grecji gołąbki zawija się nie w liście białej kapusty głowiastej, ale w liście winogron – Grecy mówią na danie dolma.
- W Chorwacji gołąbki robi się z kiszonej kapusty, a Chorwaci mówią o daniu sarma.
- W kuchni żydowskiej gołąbki to inaczej holiszkes. Głównymi składnikami są liście kapusty, którymi owija się farsz z mięsa wołowego.
- Kapusta na tradycyjne gołąbki powinna być cała i musi mieć luźne liście. Nie może być też popękana. Warto pamiętać, że od rozmiaru liści zależeć będzie ostateczny rozmiar gołąbków.
- Małe gołąbki powinno się wiązać nicią po to, aby się nie rozleciały.
- Nie powinno się układać zbyt wielu warstw gołąbków w jednym naczyniu, aby ich nie przypalić.