Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek

Przepis na dolmę krok po kroku

Liście umyj dobrze, usuń zdrewniałe części na grzbiecie i włóż do garnka. Zalej je wodą, dodaj szczyptę soli i gotuj do miękkości, około 10 minut. Następnie odcedź.

Ryż ugotuj do miękkości w osobnym garnku i odcedź.

Ryż zmieszaj z drobno posiekaną cebulą i mięsem mielonym. Farsz dopraw solą, pieprzem i posiekaną natką pietruszki.

Łyżeczkę farszu nakładaj na środek liścia. Brzegi złóż do środka, a resztę zroluj. Gołąbki układaj łączeniem do dołu.

Na spód garnka do gotowania wyłóż podarte liście. Na nie układaj gołąbki.

Całość zalej 400 ml wody z odrobiną soli.

Gotuj je przez 50 minut.

Dolma podana na talerzyku.
Dolma - cechy przepisu
Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:

Informacje dietetyczne - dolma

W skrócie
Kalorii w porcji
507 kcal
Wielkość
jednej porcji
407 g
Indeks glikemiczny
65

Wartości odżywcze dolmy

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, która zawiera sporo białka i witamin.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(407g)
Energia (kcal)
124.60
507.13
Białko (g)
9.36
38.10

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(407g)
Węglowodany (g)
14.73
59.96
Węglowodany przyswajalne (g)
10.25
41.72
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
4.48
18.25

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(407g)
Tłuszcz (g)
3.93
15.99
Tłuszcze nasycone (g)
1.60
6.51
Tłuszcze nienasycone (g)
2.33
9.49
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.38
5.60
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.96
3.89
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.03
0.10
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
31.66
128.84
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(407g)
Witamina A (µg (mcg))
531.22
2162.07
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.36
1.46
Witamina B12 (µg (mcg))
0.21
0.84
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
12.34
50.21
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.84
3.41
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.07
0.30
Ryboflawina (mg)
0.23
0.92
Niacyna (mg)
3.12
12.69
Foliany (µg (mcg))
43.02
175.08
Beta karoten (µg (mcg))
6242.15
25405.54
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(407g)
Sód (mg)
29.41
119.70
Potas (mg)
347.21
1413.16
Wapń (mg)
146.79
597.42
Fosfor (mg)
113.85
463.38
Magnez (mg)
48.65
198.02
Żelazo (mg)
1.66
6.74
Cynk (mg)
0.97
3.95
Miedź (mg)
0.21
0.86
Mangan (mg)
1.15
4.66
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny dolmy 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w dolmie

Lista alergenów dla dolmy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na dolmę

Więcej informacji na temat dolmy

Dolma to turecka wersja klasycznych gołąbków. Jednak zamiast w kapustę zawija się je w liście winogron, dzięki czemu smakują nieco inaczej, choć wciąż pysznie.

Przepis na dolma to dokonały pomysł na danie, które sprawdzi się równie na obiad, ale też jako przekąska, bądź przystawka. Jest pyszne, a przy tym naprawdę lekkie. Sprawdzi się idealnie dla początkujących kucharzy, którzy szukają receptury łatwej i takiej, która zawsze się udaje. Ten przepis pokaże Ci jak zrobić idealny farsz na gołąbki. Pyszny, dobrze połączony i świetnie doprawiony. Ten farsz idealnie komponuje się z liśćmi winogron. Dowiesz się z niego czym przyprawić farsz, tak, by nie zdominował całego dania, a dobrze się łączył z pozostałymi składnikami. Wszystkie składniki na gołąbki są bardzo podstawowe i łatwo jest znaleźć je w sklepie. Dzięki temu ta potrawa świetnie sprawdzi się prawie dla każdego. W dodatku jest dość tania. Warto zadbać o dobrej jakości składniki, zwłaszcza mięso, które jest bazą farszu i decyduje o smaku całego dania. Jeśli zaś chodzi o liście winogron , to można je dostać w dużych sklepach lub szukać ich w internecie.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić dolma, a także jak przygotować liście winogron do gołąbków, by były smaczne, to ten prosty przepis będzie doskonałym wyborem. Te gołąbki z liści winogron z ryżem na pewno przypadną do gustu miłośnikom kuchni śródziemnomorskiej. Są tak pyszne, że nie potrzebują żadnych dodatków. Można zajadać się nimi na co dzień i od święta, bo pasują do każdej okazji. Przepis na gołąbki jest naprawdę łatwy, choć wydaje się skomplikowany i pracochłonny. Wystarczy wykonać wszystko krok po kroku z rozpiski i można cieszyć się wspaniałym smakiem tego cudownego dania. Ich wykonanie nie jest długie, dzięki czemu są świetnym pomysłem na obiad dla całej rodziny. Są naprawdę sycące i już jedna porcja wystarczy, by dobrze się najeść. Nie potrzebują żadnych dodatków. Świetnie smakują także gołąbki w sosie pomidorowym zrobionym z pomidorów z puszki i śmietany lub gęstego jogurtu.

Szacunkowy koszt przygotowania dolmy

Koszt składników
29.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Liście winogron
300 g
60 szt
13.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
11.14
Za 300 g
Mięso mielone z kurczaka
300 g
6.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 300 g
Ryż biały
70 g
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.53
Za 70 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Natka pietruszki
45 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 45 g
Koszt składników
29.00
ikona podziel się Przekaż dalej
Jak oceniasz przepis na dolmę
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 96,0% osób