Przepis na sukkot krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, pieprz, czosnek granulowany, cukier
To będzie niezbędne
piekarnik, garnek, naczynie żaroodporne, miska

Kapustę parzymy w ciepłej wodzie.

Odrywamy 10 liści.

Cebulę kroimy w kostkę.

Do miski dodajemy mięso, jajka, ryż, cebulę, natkę pietruszki i przyprawy.

Dokładnie mieszamy składniki.

Farszem nadziewamy liście kapusty.

Do garnka wlewamy przecier pomidorowy oraz dodajemy startą marchewkę na tarce i przyprawy. Mieszamy.

Sos trzymamy na palniku do momentu zagotowania się.

Gołąbki układamy w naczyniu żaroodpornym i zalewamy sosem.

Pieczemy w piekarniku około 80 minut w temperaturze 160 stopni C.

Sukkot w naczyniu
Sukkot
Koszt przygotowania dania
26.38 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
200 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
31

Sukkot - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o sukkocie

Pyszny sukkot, czyli gołąbki po żydowsku to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad lub kolację. Gołąbki w sosie pomidorowym są bardzo dobre, dzięki składnikom, które dodawane są do nich. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Posiłek zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz go doprawić ulubionymi przyprawami, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić gołąbki po żydowsku? Przygotowanie ich jest proste. Na początku parzymy kapustę i odrywamy od niej 10 liści. Cebulę kroimy w kostkę. Do miski wkładamy mięso, jajka, ryż, natkę pietruszki, cebulę i przyprawy. Składniki dokładnie mieszamy do momentu połączenia się. Farszem mięsnym nadziewamy liście kapusty. Następnie do garna wlewamy przecier pomidorowy oraz dodajemy startą marchewkę na tarce i przyprawy. Dokładnie mieszamy. Sos trzymamy na palniku do momentu zagotowania się. Gołąbki układamy w naczyniu żaroodpornym i zalewamy sosem pomidorowym. Pieczemy w piekarniku około 80 minut w temperaturze 160 stopni C.

Przepis na gołąbki po żydowsku nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z sosu, który jest przygotowany na bazie pomidorów, a posiadają one wiele wartości odżywczych. Maja między innymi działanie antynowotworowe, przeciw miażdżycowe, moczopędne, a także wpływają na odporność, układ trawienny i nerwowy. Dzieje się to wszystko dzięki witaminom i składnikom odżywczym występującym w ich składzie. Czyli możemy tu zaliczyć witaminy z grupy B, PP oraz K. Ponadto obfitują w potas, oraz wapń, który wpływa na układ kostny, magnez, odpowiadający za prawidłową pracę mięśni i żelazo.

Sukkot, czyli gołąbki po żydowsku odpowiednio przygotowane posiadają wiele właściwości zdrowotnych. Są szybkie i łatwe w przygotowaniu oraz dobre w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na pewno ułatwi Ci ich przygotowanie.

Wartości odżywcze sukkota

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(230g)
Energia (kalorie)
87.14 kcal
200.42 kcal
Białko
5.32 g
12.24 g

Węglowodany w sukkocie

Na 100g
Na porcję
(230g)
Węglowodany
6.92 g
15.91 g
Brak danych dla: mięso mielone wołowe.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
5.25 g
12.08 g
Brak danych dla: mięso mielone wołowe.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.66 g
3.82 g
Brak danych dla: mięso mielone wołowe, jajko.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(230g)
Tłuszcz
4.49 g
10.33 g
Tłuszcze nasycone
2.31 g
5.31 g
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
2.15 g
4.96 g
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
1.93 g
4.44 g
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.23 g
0.52 g
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na sukkot

Na 100g
Na porcję
(230g)
Witamina A
37.19 µg (mcg)
85.54 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula, ryż biały.
czytaj dalej
Witamina B6
0.17 mg
0.38 mg
Witamina E
0.65 mg
1.48 mg
Brak danych dla: ryż biały, natka pietruszki.
czytaj dalej
Tiamina
0.05 mg
0.11 mg
Ryboflawina
0.09 mg
0.21 mg
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Niacyna
1.41 mg
3.24 mg
Foliany
26.73 µg (mcg)
61.48 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na sukkot

Na 100g
Na porcję
(230g)
Sód
36.48 mg
83.90 mg
Potas
259.67 mg
597.25 mg
Wapń
29.82 mg
68.59 mg
Fosfor
66.79 mg
153.61 mg
Magnez
10.52 mg
24.20 mg
Brak danych dla: przecier pomidorowy bez soli.
czytaj dalej
Żelazo
1.19 mg
2.73 mg
Cynk
1.14 mg
2.61 mg
Miedź
0.10 mg
0.24 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny sukkota 31
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w sukkocie

Lista alergenów dla sukkota przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania sukkota

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kapusta biała
1000 g
5.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 1000 g
Mięso mielone wołowe
500 g
11.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
13.75
Za 500 g
Cebula
100 g
1 cebula
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Ryż biały
50 g
5 łyżek
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 50 g
Marchewka
50 g
1 marchew
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 g
Przecier pomidorowy bez soli
600 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
6.00
Za 600 g
Natka pietruszki
20 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Liczba porcji:
Koszt składników
53.50
Jak oceniasz przepis na sukkot
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób