Farsz do gołąbków

Opublikowano: 23.02.2022 r., 11:06 | Autor: Kamila Lewandowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Farsz do gołąbków w naczyniu
Farsz do gołąbków
Farsz do gołąbków na bazie mięsa mielonego i ryżu to doskonała propozycja dodatku do dania głównego. Jest aromatyczny i rozpływający się w ustach. Spróbuj koniecznie!
Przygotowanie 45 min
Gotowanie i Mieszanie i łączenie 30 min
127 kcal
Kcal w porcji
105 g
Wielkość porcji
51
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Mięso z piersi indyka bez skóry (500 g)
  • Ryż biały (50 g)
  • Cebula (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka wędzona, oregano, czosnek granulowany
Sprzęt kuchenny
garnek, tarka, miska

Przepis na farsz do gołąbków krok po kroku

Ryż gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu w osolonej wodzie.

Cebulę kroimy w drobną kostkę lub ścieramy ją na tarce na miazgę.

Mięso mielone przekładamy do miski. Dodajemy do niego ugotowany ryż, cebulę oraz przyprawy. Całość dokładnie mieszamy.

Z farszu formujemy podłużne kotlety.

Jak oceniasz przepis na farsz do gołąbków
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,2% osób

Więcej informacji na temat farszu do gołąbków

Pyszny farsz do gołąbków to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu dodatek do posiłku, który idealnie sprawdzi się na obiad lub kolację. Farsz na bazie z mięsa mielonego i ryżu jest bardzo dobry, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Posiłek zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz go doprawić ulubionymi przyprawami, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić farsz do gołąbków? Przygotowanie go jest proste. Na początku ryż gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu w osolonej wodzie, a cebulę kroimy w drobną kostkę lub ścieramy na tarce na miazgę. Mięso mielone przekładamy do miski. Dodajemy do niego ugotowany ryż, cebulę oraz przyprawy. Całość dokładnie mieszamy. Z farszu formujemy podłużne kotlety, którymi następnie nadziewamy liście kapusty. Czym przyprawić farsz do gołąbków tak, aby aromat roznosił się po całym domu? Najlepiej wykorzystać tu: sól, pieprz, czosnek granulowany lub świeży, oregano oraz paprykę wędzoną.

Przepis na farsz do gołąbków nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z cebuli, która posiada wiele wartości odżywczych. Jej działanie lecznicze znane jest od wieków. W medycynie ludowej wywar z cebuli był polecany podczas leczenia chorób reumatycznych, a syrop z cebuli to doskonałe lekarstwo na przeziębienia. Kiedyś podczas kataru wąchało się surową cebulę ze względu na jej dobry wpływ na układ oddechowy. Cebula była także stosowana w leczeniu szkorbutu. Ponadto jest bogactwem fosforu, magnezu, cynku oraz krzemu, który poprawia naszą odporność. Warzywo jest również skuteczne w profilaktyce raka jamy ustnej, gardła czy jajnika.

Domowe nadzienie do gołąbków odpowiednio przygotowane posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybkie i łatwe w przygotowaniu oraz dobre w smaku. Dodatkowo farsz na gołąbki z ryżem rozpływa się w ustach. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.

Alergeny w farszu do gołąbków

Lista alergenów dla farszu do gołąbków przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na farsz do gołąbków

Wartości odżywcze farszu do gołąbków

na 100g gotowej potrawy

Farsz posiada niski IG, przez co możemy na spokojnie wprowadzić do na co dzień do menu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(105g)
Energia (kcal)
121.46
127.53
Białko (g)
18.63
19.56

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(105g)
Węglowodany (g)
7.58
7.95
Węglowodany przyswajalne (g)
7.28
7.64
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.30
0.32

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(105g)
Tłuszcz (g)
1.91
2.00
Tłuszcze nasycone (g)
1.90
2.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(105g)
Witamina B6 (mg)
0.65
0.68
Tiamina (mg)
0.05
0.06
Ryboflawina (mg)
0.14
0.14
Niacyna (mg)
8.04
8.44
Foliany (µg (mcg))
9.54
10.02

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(105g)
Sód (mg)
57.92
60.82
Potas (mg)
233.62
245.30
Wapń (mg)
10.92
11.47
Fosfor (mg)
154.00
161.70
Magnez (mg)
24.07
25.27
Żelazo (mg)
0.63
0.67
Cynk (mg)
1.01
1.06
Miedź (mg)
0.06
0.06
Szacunkowy indeks glikemiczny farszu do gołąbków 51
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania farszu do gołąbków

Koszt składników
18.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso z piersi indyka bez skóry
500 g
12.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
12.00
Za 500 g
Ryż biały
50 g
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 50 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Koszt składników
18.00