Oszukane gołąbki

Opublikowano: 05.04.2022 r., 8:11 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Oszukane gołąbki podane na białym talerzu z dodatkiem ziemniaków i sosu pomidorowego.
Oszukane gołąbki
Oszukane gołąbki to bardzo dobra propozycja na pyszny obiad. Gołąbki bez zawijania to przyspieszona wersja tradycyjnych gołąbków. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na pyszne gołąbki.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Smażenie 90 min
625 kcal
Kcal w porcji
345 g
Wielkość porcji
68
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Ryż biały (250 g)
  • Mięso mielone wieprzowe (1200 g)
  • Cebula 2 średnie sztuki (300 g)
  • Pomidory w puszce 2 małe puszki (800 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Bułka tarta (120 g)
  • Olej rzepakowy pół szklanki (120 ml)
  • Kapusta pekińska pół małej główki (500 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziołowy
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, garnek, naczynie żaroodporne

Przepis na oszukane gołąbki krok po kroku

Ryż umieść w garnku, wlej wodę i wsyp łyżkę soli.

Gotuj przez 15 minut.

Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.

W misce umieść mięso, dodaj cebulę, pieprz ziołowy, majeranek, sól, pieprz, wymieszaj dokładnie.

Do mięsa dodaj wystudzony ryż, jajka oraz bułkę tartą.

Wymieszaj dokładnie.

Posiekaj kapustę pekińską i dodaj do reszty składników.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy.

Formuj kotlety i obsmaż na złoty kolor.

Umieść gołąbki w naczyniu żaroodpornym, dodaj liść laurowy, ziele angielskie i wlej pomidory z puszki.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 70 minut.

Gołąbki podawaj z dodatkiem pieczywa żytniego.

Jak oceniasz przepis na oszukane gołąbki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,9% osób

Więcej informacji na temat oszukanych gołąbków

Oszukane gołąbki to świetny pomysł na szybkie danie na bazie ryżu. Gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym są bardzo dobrym daniem obiadowym dla całej rodziny. Przepis na oszukane gołąbki jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia gołąbków potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ryż biały, mięso mielone z łopatki, cebula, kapusta pekińska, bułka tarta, jajka, majeranek, pieprz ziołowy, sól, pieprz, olej rzepakowy, pomidory w puszce, liść laurowy, ziele angielskie.

Jak zrobić oszukane gołąbki? Ryż umieść w garnku, wlej wodę i wsyp łyżkę soli. Gotuj przez 15 minut. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę. W misce umieść mięso, dodaj cebulę, pieprz ziołowy, majeranek, sól, pieprz, wymieszaj dokładnie. Do mięsa dodaj wystudzony ryż, jajka oraz bułkę tartą. Wymieszaj dokładnie. Posiekaj kapustę pekińską i dodaj do reszty składników. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy. Formuj kotlety i obsmaż na złoty kolor. Umieść gołąbki w naczyniu żaroodpornym, dodaj liść laurowy, ziele angielskie i wlej pomidory z puszki. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 70 minut. Gołąbki podawaj z dodatkiem pieczywa żytniego.

Kapusta pekińska jest warzywem zawierającym duże ilości błonnika pokarmowego. Jest także źródłem wielu cennych witamin i składników mineralnych takich jak: witamina C, witamina B9, czyli kwas foliowy, żelazo, a także siarkę i potas. Witamina C znana jako źródło naturalnego przeciwutleniacza ma właściwości przeciwnowotworowe, a także wzmacniające odporność. Niegdyś stosowana w leczeniu i zapobieganiu powstania szkorbutu. Kapusta pekińska jest niskokaloryczna, a dzięki zawartości błonnika zapewnia uczucie sytości na dłużej. Jest bardzo dobrym warzywem w diecie osób chorych na cukrzycę, gdyż ma niski indeks glikemiczny.

Podsumowując pyszne gołąbki z ryżem to bardzo dobre danie na obiad dla całej rodziny. Szybkie gołąbki można podać także z sosem grzybowym lub chrzanowym. Gołąbki są dobre do spożycia od razu po upieczeniu. Można je przechowywać w lodówce przez 2-3 dni.

Alergeny w oszukane gołąbki

Lista alergenów dla oszukanych gołąbków przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • pieprz ziołowy

Wartości odżywcze oszukanych gołąbków

na 100g gotowej potrawy

Oszukane gołąbki to bardzo dobre źródło naturalnego błonnika pokarmowego. Gołąbki zawierają także dużą ilość białka i węglowodanów prostych. Gołąbki są niskokaloryczne i doskonale sprawdzą się na diecie redukcyjnej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(345g)
Energia (kcal)
181.28
625.43
Białko (g)
8.20
28.29

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(345g)
Węglowodany (g)
10.96
37.81
Węglowodany przyswajalne (g)
10.05
34.67
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.91
3.14

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(345g)
Tłuszcz (g)
11.64
40.15
Tłuszcze nasycone (g)
4.07
14.05
Tłuszcze nienasycone (g)
7.57
26.10
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.76
19.87
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.81
6.23
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
47.93
165.36
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(345g)
Witamina A (µg (mcg))
44.99
155.20
Brak danych dla: ryż biały, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.22
0.76
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.31
1.06
Brak danych dla: ryż biały, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
9.38
32.36
Brak danych dla: ryż biały, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
10.71
36.96
Brak danych dla: ryż biały, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.32
1.10
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.15
0.51
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.16
7.47
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
23.44
80.87
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
413.79
1427.57
Brak danych dla: ryż biały, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(345g)
Sód (mg)
105.42
363.70
Potas (mg)
233.97
807.19
Wapń (mg)
39.65
136.80
Fosfor (mg)
99.62
343.68
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
18.47
63.72
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.02
3.52
Cynk (mg)
1.07
3.69
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.09
0.32
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny oszukanych gołąbków 68
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania oszukanych gołąbków

Koszt składników
58.40
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ryż biały
250 g
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.88
Za 250 g
Mięso mielone wieprzowe
1200 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 3
24.00
Za 1200 g
Cebula
300 g
2 średnie sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Pomidory w puszce
800 g
2 małe puszki
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
4.60
Za 800 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Bułka tarta
120 g
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.67
Za 120 g
Olej rzepakowy
120 ml
pół szklanki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.84
Za 120 ml
Kapusta pekińska
500 g
pół małej główki
8.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 500 g
Koszt składników
58.40