Przepis na gołąbki z ziemniakami krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża, czosnek
To będzie niezbędne
piekarnik, kuchenka, garnek, naczynie żaroodporne, tarka

Ziemniaki zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Wbij jajko, dodaj mąkę, pieprz, sól, czosnek i drobno posiekaną natkę pietruszki. Wymieszaj całość.

Rozgrzej łyżkę oliwy na patelni i podsmaż drobno pokrojoną cebulę i boczek, tak by się zarumieniły. Dodaj je do masy ziemniaczanej i dobrze wymieszaj.

Kapustę włóż do dużego garnka z wrzątkiem i gotuj przez 10 minut. Liście obierz. Wierzchnie liście wyłóż na dnie naczynia żaroodpornego, skropionego łyżką oliwy. Z reszty liści powycinaj stwardniałe części.

Na środek liści kapusty nakładaj łyżką farsz ziemniaczany. Krawędzie liści zawijaj do środka, a resztę zroluj. Gotowe gołąbki układaj jeden obok drugiego w naczyniu żaroodpornym. Zalej gołąbki bulionem i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 60 minut.

Gołąbki z ziemniakami zapiekane i podane ze śmietaną.
gołąbki z ziemniakami
Koszt przygotowania dania
17.55 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
394 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
64

Gołąbki z ziemniakami - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o gołąbkach z ziemniakami

Gołąbki z ziemniakami to idealny przepis na pyszny obiad, który na pewno przypadnie do gustu miłośnikom tradycyjnych potraw. To danie, choć mniej popularne niż klasyczna wersja z mięsem i ryżem, jest równie smaczna i pożywna. Króluje zwłaszcza w niektórych rejonach Polski, gdzie zwykle podawane są ze śmietaną i boczkiem.

Przepis na gołąbki z ziemniakami jest naprawdę łatwy i nie potrzeba do jego wykonania specjalnych umiejętności. Efekt końcowy jest niebywale smaczny i pięknie się prezentuje.

Jeżeli zastanawiasz się jak zrobić gołąbki z ziemniakami, które będą pyszne, sycące i naprawdę łatwe, to ten przepis idealnie się sprawdzi. Gołąbki wychodzą chrupiące i naprawdę przepyszne. Ziemniaki połączone z pyszną, skarmelizowaną cebulką i podsmażonym boczkiem świetnie się razem komponują i idealnie dopełniają smak pieczonej kapusty.

Połączenie ziemniaków z boczkiem to sprawdzony sposób na przepyszne danie, które zachwyca swoim dymnym aromatem i wspaniałym smakiem.

W tej wersji gołąbki robi się z tartymi surowymi ziemniakami, gdyż jest to najszybsza możliwa opcja. Można je także zrobić z ziemniakami gotowanymi, jednak to wymaga nieco większej ilości czasu. Wystarczy ziemniaki ugotować i przecisnąć przez praskę, tak by były naprawdę drobne i połączyć z cebulką i boczkiem. Wykonane w taki sposób smakują równie pysznie.

Najlepiej gołąbki z ziemniakami smakują pieczone, gdy kapusta otulająca farsz miło się zarumieni i staje się naprawdę słodka i chrupiąca. Ta wersja smakuje tak dobrze, że ciężko przejść obok niej obojętnie. Dlatego warto przygotować od razu większą porcję tak, by spokojnie starczyło dla wszystkich.

Te gołąbki najlepiej smakują maczane w śmietanie, najlepiej kwaśnej. Idealnie komponuje się do tego również szczypiorek. To danie na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom ziemniaków. W tej opcji prezentują się znakomicie, choć niecodziennie. Gołąbki z piekarnika skradną serca każdego, kto ich spróbuje, to dzięki idealnemu połączeniu smaków i ciekawej faktury.

Wartości odżywcze gołąbków z ziemniakami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(516g)
Energia (kalorie)
Białko
4.19 g
21.60 g

Węglowodany w gołąbkach z ziemniakami

Na 100g
Na porcję
(516g)
Węglowodany
8.98 g
46.34 g
Węglowodany przyswajalne
6.88 g
35.52 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.10 g
10.82 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(516g)
Tłuszcz
2.90 g
14.96 g
Tłuszcze nasycone
1.14 g
5.86 g
Tłuszcze nienasycone
1.76 g
9.10 g
Tłuszcze jednonasycone
1.24 g
6.42 g
Tłuszcze wielonasycone
0.52 g
2.68 g
Cholesterol
14.99 mg
77.37 mg

Witaminy w przepisie na gołąbki z ziemniakami

Na 100g
Na porcję
(516g)
Witamina A
6.89 µg (mcg)
35.55 µg (mcg)
Witamina B6
0.21 mg
1.06 mg
Witamina B12
0.10 µg (mcg)
0.52 µg (mcg)
Witamina C
26.62 mg
137.34 mg
Witamina D
0.07 µg (mcg)
0.37 µg (mcg)
Witamina E
0.14 mg
0.72 mg
Retinol
4.10 µg (mcg)
21.14 µg (mcg)
Tiamina
0.10 mg
0.53 mg
Ryboflawina
0.06 mg
0.33 mg
Niacyna
1.27 mg
6.55 mg
Foliany
30.35 µg (mcg)
156.62 µg (mcg)
Beta karoten
23.80 µg (mcg)
122.80 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na gołąbki z ziemniakami

Na 100g
Na porcję
(516g)
Sód
140.39 mg
724.44 mg
Potas
270.59 mg
1396.24 mg
Wapń
28.77 mg
148.44 mg
Fosfor
66.51 mg
343.17 mg
Magnez
16.58 mg
85.58 mg
Żelazo
0.62 mg
3.22 mg
Cynk
0.46 mg
2.36 mg
Miedź
0.06 mg
0.30 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny gołąbków z ziemniakami 64
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w gołąbkach z ziemniakami

Lista alergenów dla gołąbków z ziemniakami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania gołąbków z ziemniakami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
800 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 4
3.20
Za 800 g
Boczek wędzony bez kości
200 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
9.00
Za 200 g
Kapusta biała
1500 g
1 szt
5.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 1500 g
Cebula
100 g
1 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Pieczarki
30 g
2 łyżki
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 30 g
Koszt składników
32.00
Jak oceniasz przepis na gołąbki z ziemniakami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób