Przepis na gołąbki z piekarnika krok po kroku

Składniki dla 8 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, bazylia, cukier
To będzie niezbędne
piekarnik, kuchenka, garnek, patelnia mała, naczynie żaroodporne, duży garnek, miska

Ryż ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie. Następnie odcedź go, wyciągnij z woreczka i pozostał do ostygnięcia.

Kapustę opłucz, a potem usuń głąb. Kapustę włóż do dużego garnka i zalej wrzątkiem. Gotuj ją na małym ogniu pod przykryciem ok. 8-10 min. Obgotowaną kapustę wyciągnij z garnka i pozostaw do ostygnięcia.

Na patelni rozgrzej 20 ml (2 łyżki) oleju. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę, a następnie umieść ją na rozgrzanej patelni. Podsmażaj ok. 5 min do przyrumienienia. Odstaw do ostygnięcia.

W dużej misce wymiesza ryż, cebulę i mięso wieprzowe. Całość dopraw solą i pieprzem do smaku i ponownie wymieszaj.

Ugotowaną kapustę podziel na liście. Z każdego liścia delikatnie wytnij zgrubienie (gruby nerw). Na dużych i średnich liściach układaj farsz, a następnie dobrze zawijaj gołąbki.

Naczynie żaroodporne natrzyj olejem (ok. 2 łyżki), a potem na dnie wyłóż pozostałe liście kapusty. Na liście połóż gołąbki (powinny ściśle do siebie przylegać).

Do garnka wlej bulion i zagotuj. Dodaj do niego przecier pomidorowy oraz koncentrat. Wymieszaj i dodaj 1 łyżkę bazylii, 1 łyżkę majeranku, 1/4 łyżeczki mielonego pieprzu, 1 łyżeczkę soli, 1 łyżeczkę cukru. Całość wymieszaj i gotuj na małym ogniu ok. 5-7 min (cały czas mieszając).

Gołąbki zalej sosem, a następnie zamknij naczynie żaroodporne.

Piekarnik rozgrzej do 175 stopni (termoobieg).

Gołąbki duś ok. 80 min.

Gołąbki z piekarnika znajdują się na ceramicznym talerzyku. Obok nich leżą sztućce i zioła. Na gołąbki z piekarnika nałożona jest śmietana.
Gołąbki z piekarnika
Koszt przygotowania dania
44.58 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
323 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
28

Gołąbki z piekarnika - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o gołąbkach z piekarnika

Gołąbki z piekarnika są zapiekane w sosie pomidorowym. Wychodzą pyszne i wręcz nie można im się oprzeć. Te gołąbki to idealny pomysł na obiad dla całej rodziny. Możesz je przygotować z mięsem lub z warzywami. Smaczne będą zarówno z ryżem, jak i z kaszą jęczmienną. To, na jaki farsz się zdecydujesz, zależy od ciebie.

Jak zrobić gołąbki w piekarniku? Przede wszystkim trzeba zacząć od ugotowania kapusty i przygotowania farszu. Gołąbki muszą być także dobrze zawijane. Ta część przebiega identycznie, jak w przypadku gołąbków gotowanych w garnku.

Z kapusty należy wyciąć głąb i ją ugotować. Kapusta biała zwykle jest szybciej gotowa niż kapusta włoska, o czym należy pamiętać. Kapustę trzeba podzielić na pojedyncze liście. Te duża i średnie będą potrzebne do zawijania gołąbków, ale te małe również się przydadzą.

Jak upiec gołąbki w piekarniku? Liście kapusty, które nie zostały wykorzystane do zawinięcia gołąbków, należy umieścić na dnie naczynia żaroodpornego. W ten sposób uchronisz gołąbki przed przypaleniem. Jeśli zdecydujesz się na ugotowanie ich w garnku, to również pamiętaj o tym, aby spód wyłożyć pozostałymi liśćmi.

Gołąbki należy ułożyć tak, aby ściśle do siebie przylegały. Sos należy przygotować w garnku, a potem zalać nim gołąbki. Do sosu możesz dodać mąkę lub kwaśną śmietaną (np. 18%), jeżeli chcesz zagęścić sos. Pamiętaj, aby wcześniej zahartować śmietaną w miseczce z gorącym sosem. Mąkę również należy wcześniej rozmieszać z wodą lub sosem i dodać dopiero wtedy, gdy masa będzie jednolita (bez grudek z mąki).

Ile piec gołąbki? W przypadku zamkniętego naczynia żaroodpornego, gołąbki należy dusić ok. 80 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 stopni Celsjusza. Jednak wszystko jest uzależnione od twojego piekarnika (każdy grzeje w nieco w inny sposób).

Przepis na gołąbki z piekarnika nie należy do najprostszych, ale to samo tyczy się gołąbków gotowanych w garnku. Przygotowanie tej potrawy jest pracochłonnym zajęciem, więc jeśli chcesz zrobić je na obiad, warto o tym pamiętać.

Wartości odżywcze gołąbków z piekarnika

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(410g)
Energia (kalorie)
78.92 kcal
323.57 kcal
Białko
3.59 g
14.73 g

Węglowodany w gołąbkach z piekarnika

Na 100g
Na porcję
(410g)
Węglowodany
7.55 g
30.95 g
Węglowodany przyswajalne
6.15 g
25.21 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.40 g
5.74 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(410g)
Tłuszcz
4.04 g
16.58 g
Tłuszcze nasycone
1.51 g
6.20 g
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
2.47 g
10.14 g
Tłuszcze jednonasycone
1.94 g
7.94 g
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.54 g
2.19 g
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Cholesterol
10.45 mg
42.85 mg
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na gołąbki z piekarnika

Na 100g
Na porcję
(410g)
Witamina A
5.19 µg (mcg)
21.29 µg (mcg)
Brak danych dla: ryż biały, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.13 mg
0.51 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.10 µg (mcg)
0.42 µg (mcg)
Brak danych dla: ryż biały, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
18.20 mg
74.63 mg
Brak danych dla: ryż biały, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: ryż biały, mięso mielone wieprzowe.
czytaj dalej
Retinol
0.28 µg (mcg)
1.14 µg (mcg)
Brak danych dla: ryż biały, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.14 mg
0.58 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.07 mg
0.30 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
0.96 mg
3.94 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
22.74 µg (mcg)
93.24 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
51.33 µg (mcg)
210.44 µg (mcg)
Brak danych dla: ryż biały, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na gołąbki z piekarnika

Na 100g
Na porcję
(410g)
Sód
104.87 mg
429.96 mg
Potas
171.81 mg
704.43 mg
Wapń
23.88 mg
97.91 mg
Fosfor
46.05 mg
188.81 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
9.95 mg
40.79 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, przecier pomidorowy bez soli.
czytaj dalej
Żelazo
0.54 mg
2.20 mg
Cynk
0.50 mg
2.04 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.06 mg
0.24 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny gołąbków z piekarnika 28
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w gołąbkach z piekarnika

Lista alergenów dla gołąbków z piekarnika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy

Cena przygotowania gołąbków z piekarnika

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kapusta biała
2000 g
1 sztuka
5.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 2000 g
Ryż biały
200 g
2 woreczki
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 200 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Olej rzepakowy
40 ml
4 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.28
Za 40 ml
Mięso mielone wieprzowe
600 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
12.00
Za 600 g
Bulion drobiowy
1000 g
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 2
21.43
Za 1000 g
Przecier pomidorowy bez soli
360 g
1 i 1/2 szklanki
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
3.60
Za 360 g
Koncentrat pomidorowy
25 g
1 łyżka
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.47
Za 25 g
Koszt składników
70.50
Jak oceniasz przepis na gołąbki z piekarnika
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób