Gołąbki z piekarnika

Opublikowano: 22.04.2021 r., 23:40 | Autor: Joanna Karyś
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Gołąbki z piekarnika znajdują się na ceramicznym talerzyku. Obok nich leżą sztućce i zioła. Na gołąbki z piekarnika nałożona jest śmietana.
Gołąbki z piekarnika
Gołąbki z piekarnika są bardzo smaczne, ale ich przygotowanie jest czasochłonne. To danie idealnie pasuje na rodzinny obiad. Sprawdź, jak zrobić gołąbki w piekarniku!
Przygotowanie 65 min
Gotowanie i Smażenie 100 min
323 kcal
Kcal w porcji
410 g
Wielkość porcji
28
Indeks glikemiczny
Składniki dla 8 porcji
  • Kapusta biała 1 sztuka (2000 g)
  • Ryż biały 2 woreczki (200 g)
  • Cebula 1 sztuka (100 g)
  • Olej rzepakowy 4 łyżki (40 ml)
  • Mięso mielone wieprzowe (600 g)
  • Bulion drobiowy (1000 g)
  • Przecier pomidorowy bez soli 1 i 1/2 szklanki (360 g)
  • Koncentrat pomidorowy 1 łyżka (25 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, bazylia, cukier
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, garnek, patelnia mała, naczynie żaroodporne, duży garnek, miska

Przepis na gołąbki z piekarnika krok po kroku

Ryż ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie. Następnie odcedź go, wyciągnij z woreczka i pozostał do ostygnięcia.

Kapustę opłucz, a potem usuń głąb. Kapustę włóż do dużego garnka i zalej wrzątkiem. Gotuj ją na małym ogniu pod przykryciem ok. 8-10 min. Obgotowaną kapustę wyciągnij z garnka i pozostaw do ostygnięcia.

Na patelni rozgrzej 20 ml (2 łyżki) oleju. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę, a następnie umieść ją na rozgrzanej patelni. Podsmażaj ok. 5 min do przyrumienienia. Odstaw do ostygnięcia.

W dużej misce wymiesza ryż, cebulę i mięso wieprzowe. Całość dopraw solą i pieprzem do smaku i ponownie wymieszaj.

Ugotowaną kapustę podziel na liście. Z każdego liścia delikatnie wytnij zgrubienie (gruby nerw). Na dużych i średnich liściach układaj farsz, a następnie dobrze zawijaj gołąbki.

Naczynie żaroodporne natrzyj olejem (ok. 2 łyżki), a potem na dnie wyłóż pozostałe liście kapusty. Na liście połóż gołąbki (powinny ściśle do siebie przylegać).

Do garnka wlej bulion i zagotuj. Dodaj do niego przecier pomidorowy oraz koncentrat. Wymieszaj i dodaj 1 łyżkę bazylii, 1 łyżkę majeranku, 1/4 łyżeczki mielonego pieprzu, 1 łyżeczkę soli, 1 łyżeczkę cukru. Całość wymieszaj i gotuj na małym ogniu ok. 5-7 min (cały czas mieszając).

Gołąbki zalej sosem, a następnie zamknij naczynie żaroodporne.

Piekarnik rozgrzej do 175 stopni (termoobieg).

Gołąbki duś ok. 80 min.

Jak oceniasz przepis na gołąbki z piekarnika
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,0% osób

Więcej informacji na temat gołąbków z piekarnika

Gołąbki z piekarnika są zapiekane w sosie pomidorowym. Wychodzą pyszne i wręcz nie można im się oprzeć. Te gołąbki to idealny pomysł na obiad dla całej rodziny. Możesz je przygotować z mięsem lub z warzywami. Smaczne będą zarówno z ryżem, jak i z kaszą jęczmienną. To, na jaki farsz się zdecydujesz, zależy od ciebie.

Jak zrobić gołąbki w piekarniku? Przede wszystkim trzeba zacząć od ugotowania kapusty i przygotowania farszu. Gołąbki muszą być także dobrze zawijane. Ta część przebiega identycznie, jak w przypadku gołąbków gotowanych w garnku.

Z kapusty należy wyciąć głąb i ją ugotować. Kapusta biała zwykle jest szybciej gotowa niż kapusta włoska, o czym należy pamiętać. Kapustę trzeba podzielić na pojedyncze liście. Te duża i średnie będą potrzebne do zawijania gołąbków, ale te małe również się przydadzą.

Jak upiec gołąbki w piekarniku? Liście kapusty, które nie zostały wykorzystane do zawinięcia gołąbków, należy umieścić na dnie naczynia żaroodpornego. W ten sposób uchronisz gołąbki przed przypaleniem. Jeśli zdecydujesz się na ugotowanie ich w garnku, to również pamiętaj o tym, aby spód wyłożyć pozostałymi liśćmi.

Gołąbki należy ułożyć tak, aby ściśle do siebie przylegały. Sos należy przygotować w garnku, a potem zalać nim gołąbki. Do sosu możesz dodać mąkę lub kwaśną śmietaną (np. 18%), jeżeli chcesz zagęścić sos. Pamiętaj, aby wcześniej zahartować śmietaną w miseczce z gorącym sosem. Mąkę również należy wcześniej rozmieszać z wodą lub sosem i dodać dopiero wtedy, gdy masa będzie jednolita (bez grudek z mąki).

Ile piec gołąbki? W przypadku zamkniętego naczynia żaroodpornego, gołąbki należy dusić ok. 80 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 stopni Celsjusza. Jednak wszystko jest uzależnione od twojego piekarnika (każdy grzeje w nieco w inny sposób).

Przepis na gołąbki z piekarnika nie należy do najprostszych, ale to samo tyczy się gołąbków gotowanych w garnku. Przygotowanie tej potrawy jest pracochłonnym zajęciem, więc jeśli chcesz zrobić je na obiad, warto o tym pamiętać.

Alergeny w gołąbkach z piekarnika

Lista alergenów dla gołąbków z piekarnika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy

Wartości odżywcze gołąbków z piekarnika

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(410g)
Energia (kcal)
78.92
323.57
Białko (g)
3.59
14.73

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(410g)
Węglowodany (g)
7.55
30.95
Węglowodany przyswajalne (g)
6.15
25.21
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.40
5.74

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(410g)
Tłuszcz (g)
4.04
16.58
Tłuszcze nasycone (g)
1.57
6.44
Tłuszcze nienasycone (g)
2.47
10.14
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.94
7.94
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.54
2.19
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
10.45
42.85
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(410g)
Witamina A (µg (mcg))
5.19
21.29
Brak danych dla: ryż biały, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.13
0.51
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.10
0.42
Brak danych dla: ryż biały, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
18.20
74.63
Brak danych dla: ryż biały, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: ryż biały, mięso mielone wieprzowe.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.28
1.14
Brak danych dla: ryż biały, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.14
0.58
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.07
0.30
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.96
3.94
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
22.74
93.24
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
51.33
210.44
Brak danych dla: ryż biały, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(410g)
Sód (mg)
104.87
429.96
Potas (mg)
171.81
704.43
Wapń (mg)
23.88
97.91
Fosfor (mg)
46.05
188.81
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
9.95
40.79
Brak danych dla: olej rzepakowy, przecier pomidorowy bez soli.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.54
2.20
Cynk (mg)
0.50
2.04
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.24
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny gołąbków z piekarnika 28
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania gołąbków z piekarnika

Koszt składników
70.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kapusta biała
2000 g
1 sztuka
5.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 2000 g
Ryż biały
200 g
2 woreczki
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 200 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Olej rzepakowy
40 ml
4 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.28
Za 40 ml
Mięso mielone wieprzowe
600 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
12.00
Za 600 g
Bulion drobiowy
1000 g
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 2
21.43
Za 1000 g
Przecier pomidorowy bez soli
360 g
1 i 1/2 szklanki
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
3.60
Za 360 g
Koncentrat pomidorowy
25 g
1 łyżka
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.47
Za 25 g
Koszt składników
70.50