Gołąbki pieczone

Opublikowano: 03.11.2021 r., 8:33 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Gołąbki pieczone w naczyniu żaroodpornym
Gołąbki pieczone
Gołąbki pieczone to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe. Gołąbki zapiekane to tradycyjne danie kuchni polskiej bardzo często goszczące na naszych stołach.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie 90 min
685 kcal
Kcal w porcji
360 g
Wielkość porcji
66
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Kapusta biała (1000 g)
  • Mięso mielone wieprzowe (1500 g)
  • Ryż biały (500 g)
  • Cebula - 3 duże sztuki (300 g)
  • Przecier pomidorowy bez soli (100 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (70 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (200 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziołowy
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, garnek, brytfanna

Przepis na gołąbki pieczone krok po kroku

Ugotuj ryż w osolonej wodzie do miękkości, wystudź.

Wytnij głąb z kapusty i umieść ją w garnku z wodą, gotuj tak długo, aż liście zaczną swobodnie odchodzić.

W misce umieść mięso, dodaj ryż, dopraw solą i pieprzem ziołowym.

Cebulę obierz z łuski i posiekaj drobno, dodaj ja do farszu i wyrób masę.

Liście kapusty wypełniaj farszem, złóż brzegi liścia do środka i zwiń w rulon.

Gotowe gołąbki układaj w brytfannie.

W misce wymieszaj przecier pomidorowy z mąką pszenną i wodą oraz śmietaną kremówką, dopraw solą i pieprzem, dodaj liść laurowy i ziele angielskie.

Zalej gołąbki sosem i piecz pod przykryciem w nagrzanym do 220 stopni piekarniku przez 90 minut.

Jak oceniasz przepis na gołąbki pieczone
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,1% osób

Więcej informacji na temat gołąbków pieczonych

Gołąbki pieczone to doskonała propozycja na pyszny obiad. Gołąbki są bardzo popularnym danie obiadowym, często przygotowujemy je także na uroczystości rodzinne. Przepis na gołąbki pieczone jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby je upiec. Do przygotowania gołąbków potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: kapusta biała, ryż, mięso mielone wieprzowe, cebula, przecier pomidorowy, śmietana kremówka, mąka pszenna, sól, pieprz, pieprz ziołowy, liść laurowy, ziele angielskie.

Jak zrobić gołąbki pieczone? Ugotuj ryż w osolonej wodzie do miękkości, wystudź. Wytnij głąb z kapusty i umieść ją w garnku z wodą, gotuj tak długo, aż liście zaczną swobodnie odchodzić. W misce umieść mięso, dodaj ryż, dopraw solą i pieprzem ziołowym. Cebulę obierz z łuski i posiekaj drobno. Dodaj do farszu cebulę i wyrób masę. Liście kapusty wypełniaj farszem, złóż brzegi liścia do środka i zwiń w rulon. Gotowe gołąbki układaj w brytfannie. W misce wymieszaj przecier pomidorowy z mąką pszenną i wodą oraz śmietaną kremówką, dopraw solą i pieprzem, dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Zalej gołąbki sosem, zamknij naczynie i piecz w nagrzanym do 220 stopni piekarniku przez 90 minut.

Kapusta biała jest doskonałym źródłem błonnika pokarmowego. Błonnik daje nam uczucie sytości na dłużej oraz poprawia perystaltykę naszych jelit. Kapusta jest cennym źródłem witaminy A i K. Witamina A jest naturalną substancją przeciwnowotworową. Chroni nas także przed promieniowaniem UV. Kapusta biała zawiera fitosterole, które wpływają korzystnie na nasz układ krwionośny. Kapusta jest warzywem zawierającym małą ilość węglowodanów, dodatkowo ma niski indeks glikemiczny, Jest więc odpowiednia dla osób z cukrzycą. Mięso mielone wieprzowe jest dobrym źródłem łatwo przyswajalnego białka zwierzęcego. Mięso wieprzowe zawiera sporą ilość sodu oraz żelaza. Zawiera także dużo kwasów tłuszczowych, dlatego jest kaloryczne. Jeśli chcesz ograniczyć ilość spożywanych kalorii wybieraj mniej tłuste kawałki mięsa.

Podsumowując pyszne gołąbki z mięsem mielonym to świetny pomysł na imprezę lub na obiad dla całej rodziny. Dobre gołąbki możesz przechowywać w lodówce 2-3 dni. Gołąbki możesz także przygotować z młodej kapusty, będą wtedy bardzo miękkie i delikatne.

Alergeny w gołąbkach pieczonych

Lista alergenów dla gołąbków pieczonych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • pieprz ziołowy

Wartości odżywcze gołąbków pieczonych

na 100g gotowej potrawy

Gołąbki pieczone to dobre źródło łatwo przyswajalnego białka zwierzęcego. Zawierają one także węglowodany proste. Jeśli chcesz aby gołąbki zawierały więcej błonnika pokarmowego przygotuj je z brązowym ryżem.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(360g)
Energia (kcal)
190.36
685.29
Białko (g)
8.73
31.42

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(360g)
Węglowodany (g)
15.03
54.11
Węglowodany przyswajalne (g)
14.09
50.72
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.94
3.38
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(360g)
Tłuszcz (g)
10.55
37.98
Tłuszcze nasycone (g)
5.89
21.22
Tłuszcze nienasycone (g)
4.66
16.76

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(360g)
Witamina B6 (mg)
0.21
0.75
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.35
1.26
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.12
0.44
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.18
7.85
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
20.56
74.01
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(360g)
Sód (mg)
29.62
106.64
Potas (mg)
200.16
720.58
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
20.17
72.62
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
97.24
350.07
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
15.66
56.37
Brak danych dla: przecier pomidorowy bez soli, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.69
2.48
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
1.15
4.16
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.25
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny gołąbków pieczonych 66
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania gołąbków pieczonych

Koszt składników
57.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kapusta biała
1000 g
5.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 1000 g
Mięso mielone wieprzowe
1500 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 4
30.00
Za 1500 g
Ryż biały
500 g
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
3.75
Za 500 g
Cebula
300 g
3 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Przecier pomidorowy bez soli
100 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 100 g
Mąka pszenna typ 500
70 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.21
Za 70 g
Śmietanka kremowa 30%
200 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 200 g
Koszt składników
57.00