Shake truskawkowy

Opublikowano: 13.12.2021 r., 16:31 | Autor: Joanna Płaza
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Dwie szklanki shake'a truskawkowego
Shake truskawkowy
Wypróbuj przepis na najlepszy shake truskawkowy. Pyszny, orzeźwiający i owocowy w smaku shake będzie pysznym deserem lub dodatkiem do posiłku.
Przygotowanie 10 min
108 kcal
Kcal w porcji
240 g
Wielkość porcji
42
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Kefir - 1 opakowanie (400 g)
  • Truskawki (500 g)
  • Banan - 1 sztuka (130 g)
  • Ksylitol (cukier brzozowy) - 1 łyżka (15 g)
  • Mleko 0,5% - 0,5 szklanki (125 ml)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
blender, pojemnik blendera

Przepis na shake truskawkowego krok po kroku

Truskawki umyj i usuń szypułki. Jeśli używasz mrożonych, wrzuć je do naczynia, w którym będzie blendować koktajl.

Do truskawek dodaj pokrojonego i obranego banana, dolej mleko oraz kefir, a także dodaj ksylitol.

Całość zmiksuj na gładką masę.

Jak oceniasz przepis na shake truskawkowego
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,8% osób

Więcej informacji na temat shake truskawkowego

Shake truskawkowy to wyśmienity, pyszny, owocowy napój, który jest popularny na całym świecie. Oryginalny shake truskawkowy jest najbardziej popularny w Ameryce. Przygotowywany jest na bazie mleka, z syropem truskawkowym, bitą śmietaną i lodami. Nasza wersja jest znacznie zdrowsza i szybka w przygotowaniu.

Domowy shake truskawkowy bez lodów z truskawkami świeżymi lub mrożonymi przygotujesz na bazie mleka. Banan podbija smak truskawek oraz dodaje słodkiego smaku tak jak ksylitol dodany do napoju. Shake jest nie tylko pyszny, ale również bardzo zdrowy. Truskawki są cennym źródłem błonnika i witaminy C, która odgrywa w naszym organizmie ważną rolę przeciwutleniacza, czym chroni komórki organizmu przed działaniem wolnych rodników. Witamina C jest także ważna w utrzymaniu odporności organizmu oraz pełni ważną funkcję w procesie wchłaniania żelaza. Truskawki są również źródłem witamin z grupy B, witaminy E, witaminy A, witaminy PP oraz magnezu, żelaza, fosforu i manganu. Truskawki wpływają na obniżenie stężenia cholesterolu we krwi, wpływają na dotlenienie organizmu, wzmocnienie kości czy zapobiegają depresji. Spożywanie truskawek wpływa pozytywnie na pracę układu trawiennego poprzez pobudzenie pracy jelit i przyspieszenie przemiany materii. Stymulują takżę pracę wątroby i pęcherzyka żółciowego. Truskawki wspomagają pracę nerek oraz są moczopędne. Dodatkowo mogą być spożywane przez osoby na diecie o niskim ładunku i indeksie glikemicznym ze względu na niski indeks glikemiczny, są także niskokaloryczne. Truskawki zawierają enzym bromelinę, który rozkłada białko pokarmowe oraz przyspiesza metabolizm tłuszczów i węglowodanów, co wpływa na proces redukcji masy ciała.

Przepis na shake truskawkowy jest niezwykle łatwy i szybki w przygotowaniu, wystarczy zblendować wszystkie składniki i cieszyć się wyjątkowym smakiem tego napoju. A jak zrobić shake truskawkowy dowiesz się z dokładnego przepisu. Shake truskawkowy to fajny pomysł na owocowy napój zarówno dla dzieci, jak i dla dorosłych.

Alergeny w shake truskawkowym

Lista alergenów dla shake truskawkowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Kefir
    • Mleko 0,5%

Wartości odżywcze shake truskawkowego

na 100g gotowej potrawy

Shake truskawkowy to wyśmienity, słodki napój, który może stanowić zdrowy deser lub dodatek do posiłku.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(240g)
Energia (kcal)
45.10
108.25
Białko (g)
2.07
4.97

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(240g)
Węglowodany (g)
9.25
22.20
Węglowodany przyswajalne (g)
8.11
19.46
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.14
2.74
Laktoza (g)
1.26
3.04
Brak danych dla: mleko 0,5%.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(240g)
Tłuszcz (g)
0.52
1.25
Tłuszcze nasycone (g)
0.30
0.72
Tłuszcze nienasycone (g)
0.22
0.53
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.13
0.31
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.09
0.23
Tłuszcze trans (g)
0.01
0.03
Brak danych dla: mleko 0,5%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
2.03
4.87

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(240g)
Witamina A (µg (mcg))
66.06
158.54
Witamina B6 (mg)
0.09
0.21
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.16
0.39
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Witamina C (mg)
26.16
62.79
Witamina D (µg (mcg))
0.46
1.10
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.02
0.04
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
65.30
156.72
Tiamina (mg)
0.03
0.07
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.14
0.35
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.27
0.64
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
17.14
41.13
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
6.09
14.63

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(240g)
Sód (mg)
18.59
44.63
Potas (mg)
179.07
429.77
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Wapń (mg)
65.94
158.26
Fosfor (mg)
60.03
144.07
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Magnez (mg)
13.94
33.46
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.22
0.52
Cynk (mg)
0.28
0.68
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.03
0.08
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny shake truskawkowego 42
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania shake truskawkowego

Koszt składników
38.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kefir
400 g
1 opakowanie
2.20
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.20
Za 400 g
Truskawki
500 g
10.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
10.00
Za 500 g
Banan
130 g
1 sztuka
0.80
Za 120,0 g
Liczba opakowań 2
0.87
Za 130 g
Ksylitol (cukier brzozowy)
15 g
1 łyżka
22.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.66
Za 15 g
Mleko 0,5%
125 ml
0,5 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 ml
Koszt składników
38.30