Przepis na croissanta krok po kroku

Składniki dla 12 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier
To będzie niezbędne
piekarnik, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, pędzelek, miska

Rozmroź ciasto francuskie i pokrój w trójkąty (najlepiej równoboczne).

Rozgrzej piekarnik do 200 C.

Zwijaj je w rulon zaczynając od podstawy trójkąta.

Ułóż rogaliki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pamiętaj, aby zostawić odstęp miedzy rogalikami, ponieważ ciasto urośnie.

Roztrzep jajko, posmaruj nim rogaliki i posyp cukrem.

Piecz 15 minut w 200 C.

2 croissanty na drewnianej tacy, wyłożonej beżową serwetą. Obok croissantów znajduje się mały słoiczek z dżemem.
Croissant
Koszt przygotowania dania
10.87 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
224 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
61

Croissant - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o croissancie

Croissant to pieczywo z ciasta francuskiego w kształcie rogalika. Tradycyjnie robi się je bez nadzienia, ale ostatnio coraz częściej można spotkać je w wersji z czekoladą lub dżemem w środku. Rogale można też jeść samodzielnie bez dodatków lub traktować jak zwykłą bułkę. Po przekrojeniu możesz posmarować rogalika twarożkiem ze szczypiorkiem, ułożyć plasterki ogórka i kawałki wędzonego łososia i masz super kanapkę.

Pod względem dietetycznym ciasto francuskie nie jest zbyt dobre, ponieważ składa się zwykle z białej mąki pszennej i dużej ilości masła, ale pamiętaj, że w zdrowej diecie jest miejsce także na takie produkty.

Mój przepis na domowe croissanty zrobiony jest z gotowego ciasta francuskiego, ponieważ samodzielne przygotowanie tego ciasta jest dosyć ciężkie. Przede wszystkim jest to dosyć czasochłonne, bo ciasto należy rozwałkowywać, składać i schładzać — najlepiej kilka razy. Co więcej, trzeba uważać, żeby ciasto się nie porwało w trakcie wałkowania, bo wtedy wyleci masło. Masło należy zawinąć w ciasto, rozwałkować, złożyć, schłodzić, znowu rozwałkować, znowu złożyć, schłodzić i rozwałkować itd. Im więcej razy złożysz ciasto, tym więcej warstw uzyskasz po upieczeniu. Oczywiście, jeżeli masz czas i lubisz stawiać sobie kulinarne wyzwania, to śmiało spróbuj zrobić ciasto na croissanty samodzielnie, ale uprzedzam, że wymaga to dużo pracy. Dlatego znacznie łatwiej jest kupić mrożone ciasto francuskie. Mając je w domu, w kilka chwil, jesteś w stanie przygotować deser na jego bazie. Wystarczy pokroić je na kawałki, ułożyć owoce i upiec.

Jak zrobić croissanty?

Wystarczy rozmrozić ciasto i pokroić je na trójkąty. Potem każdy trójkąt zwijamy w rulonik, zaczynając od podstawy trójkąta. Maślane rogale układamy na blasze z papierem do pieczenia i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Kwestia jak upiec croissanty jest prosta. Ciasto na croissanty pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza. Pieczemy je około 15 minut. Po tym czasie mamy pyszne, maślane rogaliki.

Jak widzisz ten przepis na croissanty, który dl Ciebie przygotowałam, jest najprostszy z możliwych.

Wartości odżywcze croissanta

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(45g)
Energia (kalorie)
Sprawdź - croissant kcal
Białko
7.36 g
3.31 g

Węglowodany w croissancie

Na 100g
Na porcję
(45g)
Węglowodany
44.11 g
19.85 g
Węglowodany przyswajalne
42.86 g
19.29 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.25 g
0.56 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(45g)
Tłuszcz
32.74 g
14.73 g
Tłuszcze nasycone
10.10 g
4.54 g
Tłuszcze nienasycone
22.64 g
10.19 g
Cholesterol
37.89 mg
17.05 mg

Witaminy w przepisie na croissanta

Na 100g
Na porcję
(45g)
Witamina A
16.30 µg (mcg)
7.33 µg (mcg)
Witamina B6
0.03 mg
0.02 mg
Witamina B12
0.09 µg (mcg)
0.04 µg (mcg)
Witamina C
0.00 mg
0.00 mg
Witamina E
0.56 mg
0.25 mg
Retinol
16.30 µg (mcg)
7.33 µg (mcg)
Tiamina
0.34 mg
0.15 mg
Ryboflawina
0.28 mg
0.13 mg
Niacyna
3.48 mg
1.57 mg
Foliany
69.79 µg (mcg)
31.40 µg (mcg)
Beta karoten
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na croissanta

Na 100g
Na porcję
(45g)
Sód
222.03 mg
99.91 mg
Potas
65.02 mg
29.26 mg
Wapń
14.10 mg
6.35 mg
Fosfor
70.17 mg
31.57 mg
Magnez
14.56 mg
6.55 mg
Żelazo
2.31 mg
1.04 mg
Cynk
0.57 mg
0.26 mg
Miedź
0.10 mg
0.04 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny croissanta 61
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w croissancie

Lista alergenów dla croissanta przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ciasto francuskie
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania croissanta

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ciasto francuskie
450 g
5.00
Za 230,0 g
Liczba opakowań 2
9.78
Za 450 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Cukier
35 g
3 łyżki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.09
Za 35 g
Koszt składników
18.50
Jak oceniasz przepis na croissanta
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób