- Ciasto francuskie 450 g
- Jajko 1 szt.
- Cukier 35 g 3 łyżki
Przepis na croissanta krok po kroku
Rozmroź ciasto francuskie i pokrój w trójkąty (najlepiej równoboczne).
Rozgrzej piekarnik do 200 C.
Zwijaj je w rulon zaczynając od podstawy trójkąta.
Ułóż rogaliki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pamiętaj, aby zostawić odstęp miedzy rogalikami, ponieważ ciasto urośnie.
Roztrzep jajko, posmaruj nim rogaliki i posyp cukrem.
Piecz 15 minut w 200 C.

Informacje dietetyczne - croissant
Wartości odżywcze croissanta
Croissant nie jest zbyt "zdrowym" wypiekiem, ponieważ zwykle składa się z białej mąki pszennej i dużej ilości masła, ale pamiętaj, że w zdrowej diecie, od czasu do czasu, jest miejsce także na takie przyjemności.
Energia i białka
(45g)
Węglowodany
(45g)
Tłuszcze
(45g)
Witaminy
(45g)
Składniki mineralne
(45g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w croissancie
Lista alergenów dla croissanta przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Ciasto francuskie
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Więcej informacji na temat croissanta
Croissant to pieczywo z ciasta francuskiego w kształcie rogalika. Tradycyjnie robi się je bez nadzienia, ale ostatnio coraz częściej można spotkać je w wersji z czekoladą lub dżemem w środku. Rogale można też jeść samodzielnie bez dodatków lub traktować jak zwykłą bułkę. Po przekrojeniu możesz posmarować rogalika twarożkiem ze szczypiorkiem, ułożyć plasterki ogórka i kawałki wędzonego łososia i masz super kanapkę.
Pod względem dietetycznym ciasto francuskie nie jest zbyt dobre, ponieważ składa się zwykle z białej mąki pszennej i dużej ilości masła, ale pamiętaj, że w zdrowej diecie jest miejsce także na takie produkty.
Mój przepis na domowe croissanty zrobiony jest z gotowego ciasta francuskiego, ponieważ samodzielne przygotowanie tego ciasta jest dosyć ciężkie. Przede wszystkim jest to dosyć czasochłonne, bo ciasto należy rozwałkowywać, składać i schładzać — najlepiej kilka razy. Co więcej, trzeba uważać, żeby ciasto się nie porwało w trakcie wałkowania, bo wtedy wyleci masło. Masło należy zawinąć w ciasto, rozwałkować, złożyć, schłodzić, znowu rozwałkować, znowu złożyć, schłodzić i rozwałkować itd. Im więcej razy złożysz ciasto, tym więcej warstw uzyskasz po upieczeniu. Oczywiście, jeżeli masz czas i lubisz stawiać sobie kulinarne wyzwania, to śmiało spróbuj zrobić ciasto na croissanty samodzielnie, ale uprzedzam, że wymaga to dużo pracy. Dlatego znacznie łatwiej jest kupić mrożone ciasto francuskie. Mając je w domu, w kilka chwil, jesteś w stanie przygotować deser na jego bazie. Wystarczy pokroić je na kawałki, ułożyć owoce i upiec.
Jak zrobić croissanty?
Wystarczy rozmrozić ciasto i pokroić je na trójkąty. Potem każdy trójkąt zwijamy w rulonik, zaczynając od podstawy trójkąta. Maślane rogale układamy na blasze z papierem do pieczenia i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Kwestia jak upiec croissanty jest prosta. Ciasto na croissanty pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza. Pieczemy je około 15 minut. Po tym czasie mamy pyszne, maślane rogaliki.
Jak widzisz ten przepis na croissanty, który dl Ciebie przygotowałam, jest najprostszy z możliwych.
Szacunkowy koszt przygotowania croissanta
Data aktualizacji przepisu: 29.09.2023