Muffinki
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) 1 i 1/2 szklanki (240 g)
- Cukier 2/3 szklanki (135 g)
- Olej rzepakowy 1/2 szklanki (125 ml)
- Mleko 2% 1/2 szklanki (130 ml)
- Jajko 1 jajko rozmiar L (1 szt.)
- Proszek do pieczenia 1 łyżeczka (4 g)
- Soda oczyszczona 1/2 łyżeczki (3 g)
- Sól 1/4 łyżeczki, szczypta (1 g)
Przepis na muffinki krok po kroku
Do miski wlej olej, mleko i 1 łyżeczkę ekstraktu z wanilii. Następnie wbij jajko i całość wymieszaj.
Do większej miski wsyp mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia i sodą oczyszczoną. Całość wymieszaj i dodaj zawartość pierwszej miski. Mieszaj do połączenia się składników.
Papilotki umieść w formie do babeczek.
Do każdej papilotki nałóż ok. 2 łyżki ciasta.
Piekarnik ustaw na 185 stopni. Muffinki piecz przez ok. 20-25 min.
Więcej informacji na temat muffinek
Muffinki są niezwykle łatwe do przygotowania. Do tego bardzo często składniki na babeczki można znaleźć w spiżarni lub lodówce, więc można je przygotować nawet dla niespodziewanych gości.
Jak zrobić muffinki? W jednej misce należy umieścić składniki suche i je ze sobą połączyć. Tak samo należy postąpić ze składnikami wodnymi. Potem wystarczy je ze sobą wymieszać i ciasto na muffinki jest gotowe. Do przygotowania babeczek nie jest potrzebny mikser. Wystarczy drewniana łyżka. Nie należy mieszać masy na muffinki zbyt długo.
Ten przepis na muffinki możesz zmodyfikować, aby babeczki bardziej wpasowywały się w twoje gusta smakowe. Zamiast ekstraktu z wanilii albo cukru wanilinowego możesz dodać aromat migdałowy lub cytrynowy. Muffinki będą smaczne z wiórkami kokosowymi lub kawą. Zamiast mleka możesz dodać śmietanę lub maślankę. Te babeczki będą bardzo dobre z czekoladą lub dropsami czekoladowymi.
Istnieje prosty sposób na babeczki waniliowe z czekoladą. Wystarczy pokruszyć tabliczkę swojej ulubionej czekolady, a potem wsypać te kawałki do suchych składników. Dalej należy postępować według kroków w przepisie. Jeśli jednak interesuje cię tylko czekoladowy środek, to czekoladę należy dodać w inny sposób. Gdy do papilotków nałożysz 1 łyżkę ciasta, na środku umieść małą kostkę wybranej czekolady, a potem nałóż na nią 2 łyżkę masy. Upewnij się, że czekolada jest w całości przykryta.
Jeżeli chcesz ładnie ozdobić czymś swoje muffinki, to warto pokusić się na sprawdzony lukier lub krem. Na zwykły lukier jest bardzo prosty przepis. Wystarczy połączyć kilka łyżek ciepłej wody z dużą ilością cukru pudru. Jeśli zamiast wody wykorzystasz sok z cytryny, wtedy lukier będzie mniej słodki, a bardziej orzeźwiający. Lukier królewski zrobisz z białek jajka, soku z cytryny i cukru pudru. Jajka wcześniej należy sparzyć wrzątkiem. Ten lukier przygotowuje się w mikserze. Z kolei do kremu będziesz potrzebować: serek mascarpone, śmietankę kremówkę oraz cukier puder. Zarówno lukier, jak i krem możesz zabarwić barwnikiem spożywczym.
Alergeny w muffinkach
Lista alergenów dla muffinek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
- Proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze muffinek
Energia i białka
(55g)
Węglowodany
(55g)
Tłuszcze
(55g)
Witaminy
(55g)
Składniki mineralne
(55g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.