Muffinki

Opublikowano: 14.05.2021 r., 21:49 | Autor: Joanna Karyś
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Muffinki znajdują się na drewnianej desce i drewniany blacie.
Muffinki
Muffinki są bardzo proste do przygotowania. Ten łatwy przepis wykonuje się w ok. 35 minut, więc te babeczki są naprawdę ekspresowe. Sprawdź, jak zrobić muffinki!
Przygotowanie 10 min
Pieczenie 25 min
211 kcal
Kcal w porcji
55 g
Wielkość porcji
77
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 12 porcji
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 1 i 1/2 szklanki (240 g)
  • Cukier - 2/3 szklanki (135 g)
  • Olej rzepakowy - 1/2 szklanki (125 ml)
  • Mleko 2% - 1/2 szklanki (130 ml)
  • Jajko - 1 jajko rozmiar L (1 szt.)
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (4 g)
  • Soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki (3 g)
  • Sól - 1/4 łyżeczki, szczypta (1 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
ekstrakt waniliowy
Sprzęt kuchenny
piekarnik, foremka do babeczek, papilotki do muffinek, duża miska, miska, drewniana łyżka

Przepis na muffinki krok po kroku

Do miski wlej olej, mleko i 1 łyżeczkę ekstraktu z wanilii. Następnie wbij jajko i całość wymieszaj.

Do większej miski wsyp mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia i sodą oczyszczoną. Całość wymieszaj i dodaj zawartość pierwszej miski. Mieszaj do połączenia się składników.

Papilotki umieść w formie do babeczek.

Do każdej papilotki nałóż ok. 2 łyżki ciasta.

Piekarnik ustaw na 185 stopni. Muffinki piecz przez ok. 20-25 min.

Jak oceniasz przepis na muffinki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,0% osób

Więcej informacji na temat muffinek

Muffinki są niezwykle łatwe do przygotowania. Do tego bardzo często składniki na babeczki można znaleźć w spiżarni lub lodówce, więc można je przygotować nawet dla niespodziewanych gości.

Jak zrobić muffinki? W jednej misce należy umieścić składniki suche i je ze sobą połączyć. Tak samo należy postąpić ze składnikami wodnymi. Potem wystarczy je ze sobą wymieszać i ciasto na muffinki jest gotowe. Do przygotowania babeczek nie jest potrzebny mikser. Wystarczy drewniana łyżka. Nie należy mieszać masy na muffinki zbyt długo.

Ten przepis na muffinki możesz zmodyfikować, aby babeczki bardziej wpasowywały się w twoje gusta smakowe. Zamiast ekstraktu z wanilii albo cukru wanilinowego możesz dodać aromat migdałowy lub cytrynowy. Muffinki będą smaczne z wiórkami kokosowymi lub kawą. Zamiast mleka możesz dodać śmietanę lub maślankę. Te babeczki będą bardzo dobre z czekoladą lub dropsami czekoladowymi.

Istnieje prosty sposób na babeczki waniliowe z czekoladą. Wystarczy pokruszyć tabliczkę swojej ulubionej czekolady, a potem wsypać te kawałki do suchych składników. Dalej należy postępować według kroków w przepisie. Jeśli jednak interesuje cię tylko czekoladowy środek, to czekoladę należy dodać w inny sposób. Gdy do papilotków nałożysz 1 łyżkę ciasta, na środku umieść małą kostkę wybranej czekolady, a potem nałóż na nią 2 łyżkę masy. Upewnij się, że czekolada jest w całości przykryta.

Jeżeli chcesz ładnie ozdobić czymś swoje muffinki, to warto pokusić się na sprawdzony lukier lub krem. Na zwykły lukier jest bardzo prosty przepis. Wystarczy połączyć kilka łyżek ciepłej wody z dużą ilością cukru pudru. Jeśli zamiast wody wykorzystasz sok z cytryny, wtedy lukier będzie mniej słodki, a bardziej orzeźwiający. Lukier królewski zrobisz z białek jajka, soku z cytryny i cukru pudru. Jajka wcześniej należy sparzyć wrzątkiem. Ten lukier przygotowuje się w mikserze. Z kolei do kremu będziesz potrzebować: serek mascarpone, śmietankę kremówkę oraz cukier puder. Zarówno lukier, jak i krem możesz zabarwić barwnikiem spożywczym.

Alergeny w muffinkach

Lista alergenów dla muffinek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze muffinek

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(55g)
Energia (kcal)
383.99
211.20
Białko (g)
4.47
2.46

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(55g)
Węglowodany (g)
47.67
26.22
Węglowodany przyswajalne (g)
47.07
25.89
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.60
0.33

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(55g)
Tłuszcz (g)
19.51
10.73
Tłuszcze nasycone (g)
2.05
1.13
Tłuszcze nienasycone (g)
17.46
9.60
Tłuszcze jednonasycone (g)
12.29
6.76
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
5.17
2.84
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
31.02
17.06

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(55g)
Witamina A (µg (mcg))
28.27
15.55
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.04
0.02
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.17
0.10
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.07
0.04
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.37
0.20
Witamina E (mg)
0.10
0.05
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
28.27
15.55
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.32
0.18
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.22
0.12
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.38
1.31
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
69.17
38.05
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
0.56
0.31
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(55g)
Sód (mg)
101.23
55.68
Potas (mg)
135.84
74.71
Wapń (mg)
58.16
31.99
Fosfor (mg)
104.12
57.27
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
8.91
4.90
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.73
1.50
Cynk (mg)
0.40
0.22
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.03
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny muffinek 77
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania muffinek

Koszt składników
22.90
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
240 g
1 i 1/2 szklanki
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.55
Za 240 g
Cukier
135 g
2/3 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.34
Za 135 g
Olej rzepakowy
125 ml
1/2 szklanki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.88
Za 125 ml
Mleko 2%
130 ml
1/2 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.33
Za 130 ml
Jajko
1 szt.
1 jajko rozmiar L
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Proszek do pieczenia
4 g
1 łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Soda oczyszczona
3 g
1/2 łyżeczki
1.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.04
Za 3 g
Sól
1 g
1/4 łyżeczki, szczypta
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.00
Za 1 g
Koszt składników
22.90