Przepis na jagodzianki krok po kroku
- Mąka pszenna typ 550 220 g 1 szklanka + 2 łyżki
- Masło 20 g 2 łyżki
- Mleko 1,5% 125 ml 0,5 szklanki
- Drożdże suche 4 g 0,5 opakowania
- Żółtko jajka 2 szt.
- Cukier 24 g 2 łyżki
- Jagody 100 g
Podgrzej mleko aby było lekko ciepłe.
W misce wymieszaj wszystkie składniki pomijając jagody.
Wyrób ciasto i ugniataj 5 minut aż będzie miękkie i elastyczne.
Przełóż ciasto do miski, przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
Ciasto podziel na 5-6 części. Rozciągnij w rękach delikatnie ciasto, połóż na dłoni a na środku ciasta połóż jagody.
Zlep dokładnie brzegi nad jagodami i odłóż na blachę do pieczeni wyłożoną papierem do pieczenia.
Pozostaw jagodzianki przez 30 minut w ciepłym miejscu aby wyrosły.
Piecz 25 minut w temperaturze 180 stopni, na początku włącz jedynie grzałkę dolną, a w połowie pieczenia dodaj jeszcze grzałkę górną.
-
Bułki cynamonowe
-
Bułeczki bao
-
Drożdżówki z rabarbarem
-
Bułki z jagodami
-
Drożdżówki z makiem
-
Bułki drożdżowe z dżemem
-
Parowańce
-
Ślimaki cynamonowe
-
Bułeczki drożdżowe z kruszonką
-
Bułki z budyniem
-
Bułki drożdżowe z jabłkami
-
Rollsy cynamonowe
-
Bułeczki z truskawkami
-
Kluski na parze Thermomix
-
Bułki czosnkowe
-
Bułki drożdżowe z truskawkami
-
Paszteciki z mięsem z rosołu
-
Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami
-
Bułki drożdżowe

(liczba kalorii)
Jagodzianki - cechy przepisu
Więcej o jagodziankach
Ciasto drożdżowe to jedno z bardziej uniwersalnych ciast. Przygotujesz z niego nie tylko słodkie wypieki, takie jak babki, babeczki, bułeczki czy drożdżówki, ale także słone wypieki, takie jak bułki, chleby, pizzę czy nawet pierogi. Ciasto drożdżowe dzięki swojej uniwersalności jest popularne na całym świecie.
W kuchni polskiej oprócz słonych wypieków popularnych jest wiele słodkich wypieków z ciasta drożdżowego. Jednym z nich są drożdżówki. Drożdżówki to małe placki lub bułeczki ze słodkiego ciasta drożdżowego pieczone z owocami lub z samą kruszonką. Jednym z takich wypieków są jagodzianki. Jagodzianki drożdżowe to pyszne bułeczki wypełnione jagodami leśnymi. Mogą być posypane kruszonką lub polane lukrem, czasem podawane są posypane cukrem pudrem. Ciasto na jagodzianki to klasyczne ciasto drożdżowe wypełnione pysznymi i soczystymi owocami. W przygotowaniu tego wypieku najważniejsze aby użyć odpowiedniego typu mąki. Do wypieku ciast drożdżowych najlepiej sprawdzi się mąka o typie 650. Ważne jest również aby użyć świeżych i dobrej jakości drożdży. Bezpiecznym rozwiązaniem jest użycie drożdży suszonych. Jeśli jednak wolisz drożdże świeże pamiętaj aby przygotować rozczyn z ciepłego mleka, mąki, drożdży i cukru. Rozczyn musi stać w ciepłym miejscu, przez około 30-40 minut. Powinien się spienić i urosnąć. Pamiętaj, że mleko do przygotowania ciasta nie może być ani gorące, ani zimne. Mleko o odpowiedniej temperaturze to takie, które możesz zanurzyć palca i trzymać go przez 1 minutę. A więc jak zrobić jagodzianki? Przygotuj ciasto drożdżowe, przed rośnięciem będzie ono lekko klejące, nie dodawaj mąki, pozostaw do wyrośnięcia. Ciasto podziel na odpowiednie porcję, nadziej je owocami, dokładnie zalep i pozostaw ponownie do wyrośnięcia. Jest to sprawdzony przepis, który uda się nawet osobom, które pierwszy raz będą robić jagodzianki. Jak upiec dobre bułeczki? Pamiętaj, że ciasto drożdżowe nie lubi wiatru dlatego nie piecz żadnych wypieków w termoobiegu. Termoobieg zatrzymuje rośnięcie ciasta i w większości przypadku wychodzi zakalec. Piecz z włączoną grzałką góra-dół na środku piekarnika. Trzymając się tych zaleceń na pewno uda się Tobie zrobić najlepsze jagodzianki.
Wypróbuj łatwy i prosty przepis na najsmaczniejsze, letnie drożdżówki z jagodami!
Wartości odżywcze jagodzianek
Energia i białka
Węglowodany w jagodziankach
(150g)
Tłuszcze
(150g)
Witaminy w przepisie na jagodzianki
(150g)
Składniki mineralne w przepisie na jagodzianki
(150g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w jagodziankach
Lista alergenów dla jagodzianek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 550
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Mleko 1,5%
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka