Przepis na jagodzianki krok po kroku

Składniki
To będzie niezbędne
duża miska, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia

Podgrzej mleko aby było lekko ciepłe.

W misce wymieszaj wszystkie składniki pomijając jagody.

Wyrób ciasto i ugniataj 5 minut aż będzie miękkie i elastyczne.

Przełóż ciasto do miski, przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1 godzinę.

Ciasto podziel na 5-6 części. Rozciągnij w rękach delikatnie ciasto, połóż na dłoni a na środku ciasta połóż jagody.

Zlep dokładnie brzegi nad jagodami i odłóż na blachę do pieczeni wyłożoną papierem do pieczenia.

Pozostaw jagodzianki przez 30 minut w ciepłym miejscu aby wyrosły.

Piecz 25 minut w temperaturze 180 stopni, na początku włącz jedynie grzałkę dolną, a w połowie pieczenia dodaj jeszcze grzałkę górną.

Jagodzianki podane na niebieskim talerzu oraz drewnianej desce, obok filiżanka z kawą.
Jagodzianki
Koszt przygotowania dania
8.39 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
362 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
72

Jagodzianki - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o jagodziankach

Ciasto drożdżowe to jedno z bardziej uniwersalnych ciast. Przygotujesz z niego nie tylko słodkie wypieki, takie jak babki, babeczki, bułeczki czy drożdżówki, ale także słone wypieki, takie jak bułki, chleby, pizzę czy nawet pierogi. Ciasto drożdżowe dzięki swojej uniwersalności jest popularne na całym świecie.

W kuchni polskiej oprócz słonych wypieków popularnych jest wiele słodkich wypieków z ciasta drożdżowego. Jednym z nich są drożdżówki. Drożdżówki to małe placki lub bułeczki ze słodkiego ciasta drożdżowego pieczone z owocami lub z samą kruszonką. Jednym z takich wypieków są jagodzianki. Jagodzianki drożdżowe to pyszne bułeczki wypełnione jagodami leśnymi. Mogą być posypane kruszonką lub polane lukrem, czasem podawane są posypane cukrem pudrem. Ciasto na jagodzianki to klasyczne ciasto drożdżowe wypełnione pysznymi i soczystymi owocami. W przygotowaniu tego wypieku najważniejsze aby użyć odpowiedniego typu mąki. Do wypieku ciast drożdżowych najlepiej sprawdzi się mąka o typie 650. Ważne jest również aby użyć świeżych i dobrej jakości drożdży. Bezpiecznym rozwiązaniem jest użycie drożdży suszonych. Jeśli jednak wolisz drożdże świeże pamiętaj aby przygotować rozczyn z ciepłego mleka, mąki, drożdży i cukru. Rozczyn musi stać w ciepłym miejscu, przez około 30-40 minut. Powinien się spienić i urosnąć. Pamiętaj, że mleko do przygotowania ciasta nie może być ani gorące, ani zimne. Mleko o odpowiedniej temperaturze to takie, które możesz zanurzyć palca i trzymać go przez 1 minutę. A więc jak zrobić jagodzianki? Przygotuj ciasto drożdżowe, przed rośnięciem będzie ono lekko klejące, nie dodawaj mąki, pozostaw do wyrośnięcia. Ciasto podziel na odpowiednie porcję, nadziej je owocami, dokładnie zalep i pozostaw ponownie do wyrośnięcia. Jest to sprawdzony przepis, który uda się nawet osobom, które pierwszy raz będą robić jagodzianki. Jak upiec dobre bułeczki? Pamiętaj, że ciasto drożdżowe nie lubi wiatru dlatego nie piecz żadnych wypieków w termoobiegu. Termoobieg zatrzymuje rośnięcie ciasta i w większości przypadku wychodzi zakalec. Piecz z włączoną grzałką góra-dół na środku piekarnika. Trzymając się tych zaleceń na pewno uda się Tobie zrobić najlepsze jagodzianki.

Wypróbuj łatwy i prosty przepis na najsmaczniejsze, letnie drożdżówki z jagodami!

Wartości odżywcze jagodzianek

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kalorie)
241.45 kcal
362.18 kcal
Białko
8.36 g
12.54 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej

Węglowodany w jagodziankach

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany
39.05 g
58.58 g
Węglowodany przyswajalne
38.40 g
57.60 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz
6.07 g
9.11 g
Tłuszcze nasycone
3.76 g
5.64 g

Witaminy w przepisie na jagodzianki

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina B6
0.09 mg
0.14 mg
Brak danych dla: masło, cukier.
czytaj dalej
Tiamina
0.51 mg
0.77 mg
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.29 mg
0.44 mg
Niacyna
3.12 mg
4.68 mg
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Foliany
90.08 µg (mcg)
135.11 µg (mcg)
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na jagodzianki

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód
15.02 mg
22.52 mg
Potas
120.49 mg
180.74 mg
Wapń
49.37 mg
74.05 mg
Fosfor
112.54 mg
168.81 mg
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Magnez
19.61 mg
29.42 mg
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Żelazo
2.57 mg
3.85 mg
Brak danych dla: mleko 1,5%.
czytaj dalej
Cynk
0.80 mg
1.21 mg
Miedź
0.10 mg
0.15 mg
Brak danych dla: mleko 1,5%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny jagodzianek 72
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w jagodziankach

Lista alergenów dla jagodzianek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 1,5%
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Cena przygotowania jagodzianek

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 550
220 g
1 szklanka + 2 łyżki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.66
Za 220 g
Masło
20 g
2 łyżki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 20 g
Mleko 1,5%
125 ml
0,5 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 ml
Drożdże suche
4 g
0,5 opakowania
1.50
Za 7,0 g
Liczba opakowań 1
0.86
Za 4 g
Żółtko jajka
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Cukier
24 g
2 łyżki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 24 g
Jagody
100 g
20.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 100 g
Liczba porcji:
Koszt składników
40.50
Jak oceniasz przepis na jagodzianki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób