Sernik pieczony
- Ser twarogowy półtłusty - 1 wiaderko serka (1000 g)
- Cukier - poł szklanki (100 g)
- Jajko (4 szt.)
- Masło - poł kostki (100 g)
Przepis na sernik pieczony krok po kroku
Do miski dodaj twaróg, żółtka, cukier zwykły i waniliowy , skrobię i aromat. Ubijaj na małych obrotach tylko do połączenia się składników.
Białka ubij na sztywną masę i wlej powoli do sera. Następnie wymieszaj wszystko delikatnie łyżką.
Masę przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj wierzch masy.
Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 60 minut. Upieczone ciasto posyp cukrem pudrem.
- Serniczki na zimno
- Sernik
- Sernik królewski
- Sernik złota rosa
- Sernik z brzoskwiniami
- Sernik z rosą
- Sernik wiedeński
- Sernik z wiaderka
- Sernik gotowany
- Sernik z mleka w proszku
- Serniczki oreo
- Sernik na zimno z mascarpone mango
- Sernik izaura
- Sernik bez spodu
- Sernik japoński
- Sernik puszysty
- Sernik krakowski
- Sernik z mlekiem skondensowanym
- Serniki
Więcej informacji na temat sernika pieczonego
Sernik pieczony jest smacznym i tradycyjnym wypiekiem, który króluje na wszelkich imprezach, a także na świątecznym stole. Jest uwielbiany przez wszystkich, a ten przepis sprawia, że zawsze się udaje.
Przepis na sernik pieczony jest bardzo prosty i nieskomplikowany. Ciasto robi się bardzo szybko. Wystarczy kilka chwil, by przygotować przepyszny deser, który przypadnie do gustu każdemu. Ten sernik jest tak dobry, że ciężko się od niego oderwać.
Przepis jest tradycyjny, choć lekko zmodyfikowany, tak by poradziła z nim sobie nawet początkująca osoba. Dodatkowo nie ma w nim spodu, ani dodatku mąki pszennej, będzie więc idealny dla osób na diecie bezglutenowej.
Jeżeli zastanawiasz się jak zrobić sernik pieczony w łatwy sposób, tak by na pewno się udał, to jest to przepis idealny dla ciebie.
Do pieczenia najlepiej użyć sera w wiaderku, który jest bardzo drobno zmielony i świetnie nadaje się do wypieków. Taki ser jest lekko słodkawy i tworzy świetną zwartą strukturę.
Ten klasyczny przepis na polski sernik nada się świetnie na wszelkie święta i duże uroczystości. To sprawdzona recepta na sernik, tak doskonały i puszysty, że aż trudno uwierzyć, że został wykonany w domowej kuchni.
I choć jest szybki i łatwy, to jego smak jest obłędny i wyrafinowany. Jego prostota jest naprawdę urzekająca i nikt nie stwierdzi, że to tylko zwykły placek, a raczej wspaniały deser.
Serniki cieszą w Polsce bardzo dużą popularnością. Ma to związek z ich kremową strukturą i przepysznym smakiem. Sernik pieczony również nie będzie wyjątkiem. W dodatku świetnie smakuje na ciepło, a także schłodzony.
Ze względu na dużą zawartość twarogu ten sernik zawiera dużą ilość białka i będzie świetną propozycją dla ludzi na diecie i dbających o szczupłą sylwetkę. Ma również niski indeks glikemiczny. Dla wielu osób jest to więc idealny deser. Gdy chce się wykonać odchudzoną wersję tego ciasta można skorzystać niskotłuszczowego sera, a zamiast cukru dodać do masy słodzika. Idealnie komponuje się z gorzką czekoladą i musem z owoców leśnych.
Alergeny w serniku pieczonym
Lista alergenów dla sernika pieczonego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser twarogowy półtłusty
- Masło
- Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze sernika pieczonego
Energia i białka
(148g)
Węglowodany
(148g)
Tłuszcze
(148g)
Witaminy
(148g)
Składniki mineralne
(148g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.