Przepis na sernik pieczony krok po kroku

Składniki
  • Ser twarogowy półtłusty 1000 g 1 wiaderko serka
  • Cukier 100 g poł szklanki
  • Jajko 4 szt.
  • Masło 100 g poł kostki
  • Pieczarki 75 g 3 łyżki
Przyprawy
cukier wanilinowy, cukier puder, aromat waniliowy
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia 24 cm średnica

Do miski dodaj twaróg, żółtka, cukier zwykły i waniliowy , skrobię i aromat. Ubijaj na małych obrotach tylko do połączenia się składników.

Białka ubij na sztywną masę i wlej powoli do sera. Następnie wymieszaj wszystko delikatnie łyżką.

Masę przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj wierzch masy.

Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 60 minut. Upieczone ciasto posyp cukrem pudrem.

Sernik pieczony podany na dekoracyjnym talerzu.
sernik pieczony
Koszt przygotowania dania
21.12 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
263 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
52

Sernik pieczony - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o serniku pieczonym

Sernik pieczony jest smacznym i tradycyjnym wypiekiem, który króluje na wszelkich imprezach, a także na świątecznym stole. Jest uwielbiany przez wszystkich, a ten przepis sprawia, że zawsze się udaje.

Przepis na sernik pieczony jest bardzo prosty i nieskomplikowany. Ciasto robi się bardzo szybko. Wystarczy kilka chwil, by przygotować przepyszny deser, który przypadnie do gustu każdemu. Ten sernik jest tak dobry, że ciężko się od niego oderwać.

Przepis jest tradycyjny, choć lekko zmodyfikowany, tak by poradziła z nim sobie nawet początkująca osoba. Dodatkowo nie ma w nim spodu, ani dodatku mąki pszennej, będzie więc idealny dla osób na diecie bezglutenowej.

Jeżeli zastanawiasz się jak zrobić sernik pieczony w łatwy sposób, tak by na pewno się udał, to jest to przepis idealny dla ciebie.

Do pieczenia najlepiej użyć sera w wiaderku, który jest bardzo drobno zmielony i świetnie nadaje się do wypieków. Taki ser jest lekko słodkawy i tworzy świetną zwartą strukturę.

Ten klasyczny przepis na polski sernik nada się świetnie na wszelkie święta i duże uroczystości. To sprawdzona recepta na sernik, tak doskonały i puszysty, że aż trudno uwierzyć, że został wykonany w domowej kuchni.

I choć jest szybki i łatwy, to jego smak jest obłędny i wyrafinowany. Jego prostota jest naprawdę urzekająca i nikt nie stwierdzi, że to tylko zwykły placek, a raczej wspaniały deser.

Serniki cieszą w Polsce bardzo dużą popularnością. Ma to związek z ich kremową strukturą i przepysznym smakiem. Sernik pieczony również nie będzie wyjątkiem. W dodatku świetnie smakuje na ciepło, a także schłodzony.

Ze względu na dużą zawartość twarogu ten sernik zawiera dużą ilość białka i będzie świetną propozycją dla ludzi na diecie i dbających o szczupłą sylwetkę. Ma również niski indeks glikemiczny. Dla wielu osób jest to więc idealny deser. Gdy chce się wykonać odchudzoną wersję tego ciasta można skorzystać niskotłuszczowego sera, a zamiast cukru dodać do masy słodzika. Idealnie komponuje się z gorzką czekoladą i musem z owoców leśnych.

Wartości odżywcze sernika pieczonego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (148g)
Energia (kalorie)
178.22 kcal
263.76 kcal
Białko
9.68 g
14.32 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej

Węglowodany w serniku pieczonym

Na 100g
Na porcję (148g)
Węglowodany
13.20 g
19.54 g
Węglowodany przyswajalne
12.91 g
19.10 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (148g)
Tłuszcz
9.74 g
14.41 g
Tłuszcze nasycone
6.54 g
9.67 g
Tłuszcze nienasycone
3.20 g
4.74 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
2.63 g
3.90 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.57 g
0.84 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na sernik pieczony

Na 100g
Na porcję (148g)
Witamina E
0.38 mg
0.56 mg
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tiamina
0.04 mg
0.06 mg
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.18 mg
0.27 mg
Niacyna
0.26 mg
0.38 mg
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Foliany
16.40 µg (mcg)
24.27 µg (mcg)
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na sernik pieczony

Na 100g
Na porcję (148g)
Sód
235.16 mg
348.04 mg
Potas
141.78 mg
209.83 mg
Wapń
68.69 mg
101.66 mg
Fosfor
145.53 mg
215.38 mg
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Magnez
10.51 mg
15.56 mg
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Żelazo
0.38 mg
0.56 mg
Cynk
0.49 mg
0.73 mg
Miedź
0.04 mg
0.06 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny sernika pieczonego 52
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w serniku pieczonym

Lista alergenów dla sernika pieczonego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. cukier wanilinowy, cukier puder, aromat waniliowy.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser twarogowy półtłusty
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania sernika pieczonego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ser twarogowy półtłusty
1000 g
1 wiaderko serka
3.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 4
14.00
Za 1000 g
Cukier
100 g
poł szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Masło
100 g
poł kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Pieczarki
75 g
3 łyżki
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 75 g
Liczba porcji:
Razem
32.50
Łączny koszt
21.12
Jak oceniasz przepis na sernik pieczony
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób