Sernik na zimno z białą czekoladą

Opublikowano: 15.02.2022 r., 8:53 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sernik na zimno z białą czekoladą podany na białym talerzyku.
Sernik na zimno z białą czekoladą
Sernik na zimno z białą czekoladą to wspaniała propozycja na pyszny deser bez pieczenia. Sernik na zimno jest bardzo kremowy i nie wymaga wiele pracy. Koniecznie wypróbuj.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie i Mieszanie i łączenie 20 min
386 kcal
Kcal w porcji
185 g
Wielkość porcji
54
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Twaróg sernikowy (1000 g)
  • Czekolada biała (300 g)
  • Żelatyna 3 płaskie łyżki stołowe (30 g)
  • Herbatniki (250 g)
  • Maliny (300 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, duża miska, forma silikonowa

Przepis na sernik na zimno z białą czekoladą krok po kroku

Rozpuść białą czekoladą w kąpieli wodnej.

W misce umieść twaróg, dodaj czekoladę białą i wymieszaj.

Żelatynę rozpuść w 150 ml gorącej wody.

Dodaj żelatynę do twarogu i wymieszaj dokładnie.

Herbatniki wyłóż w formie i wlej masę do formy.

Na wierzch masy ułóż maliny i wstaw sernik do lodówki na 3-4 godziny.

Jak oceniasz przepis na sernik na zimno z białą czekoladą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,4% osób

Więcej informacji na temat sernika na zimno z białą czekoladą

Sernik na zimno z białą czekoladą to świetny pomysł na słodki deser. Sernik na zimno ma bardzo delikatną konsystencję i jest bardzo słodki, dlatego świetnie komponuje się podany ze świeżymi lekko kwaśnymi owocami. Przepis na sernik na zimno z białą czekoladą jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia sernika potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: twaróg sernikowy, biała czekolada, żelatyna, maliny, herbatniki.

Jak zrobić sernik na zimno z białą czekoladą? Rozpuść białą czekoladą w kąpieli wodnej. W misce umieść twaróg, dodaj czekoladę białą i wymieszaj. Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie. Dodaj żelatynę do twarogu i wymieszaj dokładnie. Herbatniki wyłóż w formie i wlej masę do formy. Na wierzch masy ułóż maliny i wstaw sernik do lodówki na 3-4 godziny.

Twaróg jest rodzajem sera produkowanym z mleka. Do sernika najlepiej nadaje się twaróg tłusty, gdyż tłuszcz jest nośnikiem smaku, sernik z chudego sera będzie mniej smaczny i nie tak bardzo kremowy jak z twarogu pełnotłustego. Twaróg jest przede wszystkim dobrym źródłem biała. Białko jest bardzo ważnym składnikiem pokarmowym w naszej diecie. Jest składnikiem budulcowym naszego organizmu oraz substratem do produkcji ważnych hormonów takich jak insulina czy prolaktyna. Ser twarogowy zawiera także duże ilości wapnia. Czyli podstawowego pierwiastka budującego nasze kości. Niedobór wapnia prowadzi do powstania osteoporozy oraz zaburzeń układu mięśniowo - nerwowego. Biała czekolada jest bardzo dobrym dodatkiem do ciast i deserów. Świetnie zastąpi cukier i nada deserowi cudownego lekko karmelowego aromatu.

Podsumowując pyszny sernik na zimno przygotujesz bez pieczenia. Sernik można podać na deser dla dzieci i dorosłych. Szybki do zrobienia sernik można przechowywać w lodówce przez 3-4 dni. Sernik można przygotować także z innymi owocami najlepiej świeżymi. Jeśli używasz owoców mrożonych najlepiej zblendować je i wymieszać z galaretką. Sernik jest dobry do spożycia dopiero po schłodzeniu.

Alergeny w serniku na zimno z białą czekoladą

Lista alergenów dla sernika na zimno z białą czekoladą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • twaróg sernikowy
    • Czekolada biała
    • Herbatniki
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki

Wartości odżywcze sernika na zimno z białą czekoladą

na 100g gotowej potrawy

Sernik na zimno z białą czekoladą to słodki domowy wyrób zawierający dużą ilość cukru. Słodki sernik jest wyrobem zawierającym dużą ilość kalorii, dlatego nie powinny go spożywać osoby walczące z nadmierną masą ciała.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(185g)
Energia (kcal)
208.70
386.09
Białko (g)
9.47
17.52

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(185g)
Węglowodany (g)
21.57
39.91
Węglowodany przyswajalne (g)
20.23
37.42
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.35
2.49

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(185g)
Tłuszcz (g)
9.56
17.69
Tłuszcze nasycone (g)
5.99
11.09
Tłuszcze nienasycone (g)
3.57
6.60
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.02
5.58
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.55
1.02
Cholesterol (mg)
12.66
23.42

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(185g)
Witamina A (µg (mcg))
21.70
40.15
Witamina B6 (mg)
0.06
0.10
Witamina B12 (µg (mcg))
0.37
0.68
Witamina C (mg)
4.23
7.82
Witamina D (µg (mcg))
0.05
0.10
Witamina E (mg)
0.04
0.08
Retinol (µg (mcg))
20.85
38.57
Tiamina (mg)
0.11
0.19
Ryboflawina (mg)
0.20
0.37
Niacyna (mg)
0.87
1.62
Foliany (µg (mcg))
27.95
51.71
Beta karoten (µg (mcg))
8.30
15.35

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(185g)
Sód (mg)
355.41
657.52
Potas (mg)
146.98
271.92
Wapń (mg)
104.57
193.46
Fosfor (mg)
195.70
362.05
Magnez (mg)
13.36
24.71
Żelazo (mg)
0.57
1.06
Cynk (mg)
0.48
0.89
Miedź (mg)
0.09
0.17
Szacunkowy indeks glikemiczny sernika na zimno z białą czekoladą 54
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sernika na zimno z białą czekoladą

Koszt składników
59.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Twaróg sernikowy
1000 g
14.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
14.00
Za 1000 g
Czekolada biała
300 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 3
12.00
Za 300 g
Żelatyna
30 g
3 płaskie łyżki stołowe
2.50
Za 20,0 g
Liczba opakowań 2
3.75
Za 30 g
Herbatniki
250 g
1.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 3
3.75
Za 250 g
Maliny
300 g
8.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 3
19.20
Za 300 g
Koszt składników
59.50