Sernik na zimno z białą czekoladą
- Twaróg sernikowy (1000 g)
- Czekolada biała (300 g)
- Żelatyna - 3 płaskie łyżki stołowe (30 g)
- Herbatniki (250 g)
- Maliny (300 g)
Przepis na sernik na zimno z białą czekoladą krok po kroku
Rozpuść białą czekoladą w kąpieli wodnej.
W misce umieść twaróg, dodaj czekoladę białą i wymieszaj.
Żelatynę rozpuść w 150 ml gorącej wody.
Dodaj żelatynę do twarogu i wymieszaj dokładnie.
Herbatniki wyłóż w formie i wlej masę do formy.
Na wierzch masy ułóż maliny i wstaw sernik do lodówki na 3-4 godziny.
-
Serniczki na zimno
-
Sernik na zimno z mascarpone mango
-
Puszysty sernik na zimno z wiaderka
-
Sernik na zimno z truskawkami
-
Sernik na zimno z wiaderka
-
Sernik na zimno z galaretką
-
Sernik na zimno z twarogu
-
Prosty sernik na zimno
-
Sernik bez sera
-
Sernik na zimno z malinami
-
Sernik na zimno z brzoskwiniami
-
Sernik oreo na zimno
-
Sernik ze śmietany
-
Fit sernik na zimno
-
Sernik z masą kajmakową
-
Sernik snickers
-
Sernik kokosowy
-
Sernik na zimno z borówkami
-
Sernik na zimno
Więcej informacji na temat sernika na zimno z białą czekoladą
Sernik na zimno z białą czekoladą to świetny pomysł na słodki deser. Sernik na zimno ma bardzo delikatną konsystencję i jest bardzo słodki, dlatego świetnie komponuje się podany ze świeżymi lekko kwaśnymi owocami. Przepis na sernik na zimno z białą czekoladą jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia sernika potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: twaróg sernikowy, biała czekolada, żelatyna, maliny, herbatniki.
Jak zrobić sernik na zimno z białą czekoladą? Rozpuść białą czekoladą w kąpieli wodnej. W misce umieść twaróg, dodaj czekoladę białą i wymieszaj. Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie. Dodaj żelatynę do twarogu i wymieszaj dokładnie. Herbatniki wyłóż w formie i wlej masę do formy. Na wierzch masy ułóż maliny i wstaw sernik do lodówki na 3-4 godziny.
Twaróg jest rodzajem sera produkowanym z mleka. Do sernika najlepiej nadaje się twaróg tłusty, gdyż tłuszcz jest nośnikiem smaku, sernik z chudego sera będzie mniej smaczny i nie tak bardzo kremowy jak z twarogu pełnotłustego. Twaróg jest przede wszystkim dobrym źródłem biała. Białko jest bardzo ważnym składnikiem pokarmowym w naszej diecie. Jest składnikiem budulcowym naszego organizmu oraz substratem do produkcji ważnych hormonów takich jak insulina czy prolaktyna. Ser twarogowy zawiera także duże ilości wapnia. Czyli podstawowego pierwiastka budującego nasze kości. Niedobór wapnia prowadzi do powstania osteoporozy oraz zaburzeń układu mięśniowo - nerwowego. Biała czekolada jest bardzo dobrym dodatkiem do ciast i deserów. Świetnie zastąpi cukier i nada deserowi cudownego lekko karmelowego aromatu.
Podsumowując pyszny sernik na zimno przygotujesz bez pieczenia. Sernik można podać na deser dla dzieci i dorosłych. Szybki do zrobienia sernik można przechowywać w lodówce przez 3-4 dni. Sernik można przygotować także z innymi owocami najlepiej świeżymi. Jeśli używasz owoców mrożonych najlepiej zblendować je i wymieszać z galaretką. Sernik jest dobry do spożycia dopiero po schłodzeniu.
Alergeny w serniku na zimno z białą czekoladą
Lista alergenów dla sernika na zimno z białą czekoladą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- twaróg sernikowy
- Czekolada biała
- Herbatniki
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Herbatniki
Wartości odżywcze sernika na zimno z białą czekoladą
Sernik na zimno z białą czekoladą to słodki domowy wyrób zawierający dużą ilość cukru. Słodki sernik jest wyrobem zawierającym dużą ilość kalorii, dlatego nie powinny go spożywać osoby walczące z nadmierną masą ciała.
Energia i białka
(185g)
Węglowodany
(185g)
Tłuszcze
(185g)
Witaminy
(185g)
Składniki mineralne
(185g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.