Przepis na sałatkę z tuńczykiem i selerem naciowym krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, koper
To będzie niezbędne
garnek, duża miska

Jajka ugotuj na twardo.

Do miski dodaj umytego i pokrojonego selera.

Z tuńczyka i kukurydzy odlej zalewę i dodaj go do selera wraz z majonezem i śmietaną.

Wsyp koperek, dodaj sól i pieprz.

Ugotowane, obrane i umyte jajko pokrój w dużą kostkę.

Wymieszaj sałatkę.

Sałatka z tuńczykiem i selerem naciowym
Sałatka z tuńczykiem i selerem naciowym
Koszt przygotowania dania
14.47 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
356 kcal
Liczba alergenów w daniu
5
22

Sałatka z tuńczykiem i selerem naciowym - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o sałatce z tuńczykiem i selerem naciowym

Bardzo prosta, pyszna i szybka sałatka z tuńczykiem i selerem naciowym to dobra propozycja na lekką kolację. Ze świeżym pieczywem stanowi pełnowartościowy posiłek. Przepis na sałatkę z tuńczykiem i selerem naciowym fajnie chrupie. Sałatka jest dobra, gdy chcesz zrobić fit posiłek. Tak skomponowana sałatka jest potrawą o niewielkiej zawartości węglowodanów. Nie jest bardzo wysokokaloryczna w stosunku do objętości. Jak zrobisz sałatkę z tuńczykiem i selerem naciowym, możesz spokojnie zjeść ją, będąc na diecie.

Sałatka z tuńczykiem i selerem naciowym jest połączeniem tych dwóch składników. Do nich dodaj jajko ugotowane na twardo i kukurydzę. Śmietana oraz majonez bardzo dobrze pasują do tych produktów. Świeży koperek doskonale orzeźwi sałatkę. Taka sałatka jest łatwa, pyszna i zdrowa. Jak zjesz sałatkę z tuńczykiem i selerem naciowym, na pewno się najesz. Dostarczysz tym samym wiele cennych składników. Potrawa ta jest znakomitym sposobem na zwiększenie spożycia ryb.

Jeżeli nie znasz tej szybkiej, pysznej i łatwej sałatki, spróbuj jej. Sałatka z tuńczykiem i selerem naciowym to dobra potrawa, która sprawdzi się w roli fit dania. Jak zrobić sałatkę z tuńczykiem i selerem naciowym? To łatwa i szybka sprawa. Wystarczy tylko ugotować jajka na twardo – podczas gdy się gotują, można zrobić resztę. Selera umyj i pokrój. Wymieszaj razem z tuńczykiem oraz kukurydzą konserwową (odcedzone z zalewy). Dodaj majonez i śmietanę. Posiekaj świeży koperek, dodaj sól i pieprz. Gdy jajka się ugotują, obierz je, umyj i pokrój w dużą kostkę. Całą sałatkę wymieszaj.

Jeżeli chcesz, żeby przepis na sałatkę z tuńczykiem i selerem naciowym był jeszcze bardziej fit, warto zastosować jedną lub dwie małe zamiany. Jak zrobić sałatkę z tuńczykiem i selerem naciowym, żeby była mniej kaloryczna? W takim wypadku dobrze jest majonez i śmietanę wymienić na jogurt naturalny. W celu zwiększenia ilości białka wybierz jogurt wysokobiałkowy. W przepisie na sałatkę z tuńczykiem i selerem naciowym tuńczyk może być zarówno w sosie własnym, jak i w oleju. Tuńczyk w oleju będzie miał większą kaloryczność. Jeżeli używasz tuńczyka w oleju, możesz dodać wraz z tłuszczem.

Tak jak wcześniej zostało wspomniane, sałatka jest dobra dla osób, które ograniczają węglowodany. Jeśli potrzebujesz więcej węglowodanów, wystarczy, że do sałatki dodasz pieczywo. Najlepiej, by było ono pełnoziarniste. Taki rodzaj pieczywa jest najbardziej wartościowy, ponieważ zawiera dużo składników mineralnych, witamin i błonnika. Ma niższy indeks glikemiczny oraz bardziej syci.

Wartości odżywcze sałatki z tuńczykiem i selerem naciowym

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(330g)
Energia (kalorie)
108.11 kcal
356.77 kcal
Białko
9.28 g
30.63 g

Węglowodany w sałatce z tuńczykiem i selerem naciowym

Na 100g
Na porcję
(330g)
Węglowodany
4.40 g
14.54 g
Węglowodany przyswajalne
3.90 g
12.89 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.50 g
1.65 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(330g)
Tłuszcz
5.86 g
19.33 g
Tłuszcze nasycone
2.36 g
7.78 g
Tłuszcze nienasycone
3.50 g
11.56 g
Tłuszcze jednonasycone
1.80 g
5.94 g
Tłuszcze wielonasycone
1.70 g
5.62 g
Cholesterol
107.61 mg
355.12 mg

Witaminy w przepisie na sałatkę z tuńczykiem i selerem naciowym

Na 100g
Na porcję
(330g)
Witamina A
57.14 µg (mcg)
188.55 µg (mcg)
Witamina B6
0.12 mg
0.39 mg
Witamina B12
0.54 µg (mcg)
1.77 µg (mcg)
Witamina C
1.33 mg
4.39 mg
Witamina D
0.98 µg (mcg)
3.23 µg (mcg)
Witamina E
0.36 mg
1.18 mg
Retinol
51.70 µg (mcg)
170.63 µg (mcg)
Tiamina
0.03 mg
0.08 mg
Ryboflawina
0.16 mg
0.52 mg
Niacyna
1.53 mg
5.04 mg
Foliany
27.02 µg (mcg)
89.17 µg (mcg)
Beta karoten
65.91 µg (mcg)
217.50 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na sałatkę z tuńczykiem i selerem naciowym

Na 100g
Na porcję
(330g)
Sód
234.84 mg
774.97 mg
Potas
187.18 mg
617.70 mg
Wapń
43.16 mg
142.43 mg
Fosfor
117.91 mg
389.10 mg
Magnez
17.00 mg
56.10 mg
Żelazo
0.76 mg
2.50 mg
Cynk
0.59 mg
1.93 mg
Miedź
0.04 mg
0.14 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z tuńczykiem i selerem naciowym 22
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w sałatce z tuńczykiem i selerem naciowym

Lista alergenów dla sałatki z tuńczykiem i selerem naciowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Tuńczyk w sosie własnym
    • Jajko
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler naciowy
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • majonez light
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • majonez light
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 12%

Cena przygotowania sałatki z tuńczykiem i selerem naciowym

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Tuńczyk w sosie własnym
150 g
1 opakowanie
6.00
Za 170,0 g
Liczba opakowań 1
5.29
Za 150 g
Seler naciowy
150 g
10.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 150 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Kukurydza konserwowa
75 g
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
0.77
Za 75 g
Majonez light
45 g
5.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
0.83
Za 45 g
Śmietana 12%
75 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.82
Za 75 g
Koszt składników
32.70
Jak oceniasz przepis na sałatkę z tuńczykiem i selerem naciowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób