Sałatka warstwowa z selera

Opublikowano: 22.07.2022 r., 0:03 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Świeża sałatka warstwowa z selera
Sałatka warstwowa z selera
Pyszna sałatka warstwowa z selera to szybkie i proste w przygotowaniu danie, które możesz podawać jako dodatek do dania głównego lub jako lunch.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 10 min
330 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
50
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Jajko (4 szt.)
  • Kukurydza konserwowa - 1 puszka (200 g)
  • Ananas - 1 puszka (200 g)
  • Seler konserwowy (150 g)
  • Szynka wiejska - 1 kawałek (200 g)
  • Ser gouda - 1 kawałek (200 g)
  • Majonez (100 g)
  • Kapusta pekińska - 1/2 sztuki (150 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, szklane naczynie

Przepis na sałatkę warstwowa z selera krok po kroku

Jajka ugotuj na twardo w lekko osolonej wodzie.

Ananas z puszki pokrój w kostkę, seler pokrój w kostkę lub zetrzyj na tarce.

Wyłóż seler na dno naczynia, dodaj kukurydzę, ananasa.

Szynkę i ser pokrój w kostkę i wyłóż na warzywa.

Jajka obierz ze skorupy i zetrzyj na tarce, wyłóż jajka na samej górze sałatki.

Dodaj majonez i posiekaną kapustę pekińską.

Jak oceniasz przepis na sałatkę warstwowa z selera
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,5% osób

Więcej informacji na temat sałatki warstwowa z selera

Sałatka warstwowa z selera jest szybka i prosta w przygotowaniu do tego smaczna i na pewno pokocha ją każdy domownik.

Po takiej propozycji pozostaniesz lekki, ale będziesz najedzony i na pewno dostarczysz sobie energii na resztę dnia. Poznaj przepis na sałatkę warstwową z selera.

Będziesz potrzebować jedynie kilku składników, takich jak: jajka, kukurydza, ananas z puszki, seler, ser żółty, szynka, kapusta pekińska majonez.

Zatem, jak zrobić sałatkę warstwową z selera?

W pierwszej kolejności ugotuj jajka na twardo w lekko osolonej wodzie.

Ananas z puszki pokrój w kostkę, seler pokrój w kostkę lub zetrzyj na tarce.

Wyłóż seler na dno naczynia, dodaj kukurydzę, ananasa. Szynkę i ser pokrój w kostkę i wyłóż na warzywa. Jajka obierz ze skorupy i zetrzyj na tarce, wyłóż jajka na samej górze sałatki. Dodaj majonez i posiekaną kapustę pekińską.

Jeśli chcesz postawić na delikatniejszą wersję sałatki, zamiast majonezu wybierz jogurt naturalny lub wymieszaj odrobinę majonezu z jogurtem. Dokładnie wymieszaj całość tak aby sos pokrył wszystkie warzywa. Nie zapomnij o przyprawach. Tutaj najlepszym rozwiązaniem będzie po prostu sól i pierz. Sam przyznaj, że to prosty przepis. Sałatkę robi się ekspresowo, nie zajmie Ci ona więcej czasu niż ten, który poświęcisz na gotowanie jajka. Pamiętaj aby to było ugotowane na twardo. Sałatka jest szybka przygotowaniu i tania. Na składniki nie wydasz więcej niż 20 złotych.

Sałatka to dobry pomysł na przekąskę w ciągu dnia w pracy, szkole czy na uczelni, a także jako przystawka na imprezę lub na kolację. Pamiętaj o tym przepisie przed następnymi odwiedzinami u znajomych. Na pewno każdy chętnie sięgnie po Twoją sałatkę. W moim przepisie uwzględniona jest porcja na cztery osoby, dlatego, jeśli będziesz przygotowywać ją na większą liczbę osób, pamiętaj o powiększeniu liczby składników. Sałatka sprawdzi się idealnie w wielu miejscach, jest po prostu pyszna, dobra będzie także następnego dnia, więc śmiało możesz ją zapakować i przechowywać w lodówce.

Już wiesz, jak zrobić sałatkę warstwową z selera, zatem życzę Ci smacznego!

Alergeny w sałatce warstwowa z selera

Lista alergenów dla sałatki warstwowa z selera przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler konserwowy
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser gouda
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez

Wartości odżywcze sałatki warstwowa z selera

na 100g gotowej potrawy

Zamiast majonezu możesz użyć jogurtu greckiego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
165.39
330.79
Białko (g)
8.40
16.80

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
6.45
12.89
Węglowodany przyswajalne (g)
5.65
11.31
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.79
1.58

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
11.96
23.91
Tłuszcze nasycone (g)
4.78
9.56
Tłuszcze nienasycone (g)
7.18
14.35
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.48
6.96
Tłuszcze wielonasycone (g)
3.70
7.39
Cholesterol (mg)
84.68
169.35

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
74.93
149.86
Witamina B6 (mg)
0.14
0.27
Witamina B12 (µg (mcg))
0.42
0.84
Witamina C (mg)
12.93
25.86
Witamina D (µg (mcg))
0.49
0.99
Witamina E (mg)
0.47
0.95
Retinol (µg (mcg))
48.94
97.89
Tiamina (mg)
0.12
0.24
Ryboflawina (mg)
0.17
0.34
Niacyna (mg)
0.71
1.43
Foliany (µg (mcg))
30.06
60.13
Beta karoten (µg (mcg))
312.61
625.21

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
447.28
894.56
Potas (mg)
161.80
323.61
Wapń (mg)
128.39
256.79
Fosfor (mg)
143.39
286.77
Magnez (mg)
15.87
31.75
Żelazo (mg)
0.65
1.30
Cynk (mg)
1.08
2.15
Miedź (mg)
0.05
0.11
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki warstwowa z selera 50
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki warstwowa z selera

Koszt składników
53.40
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Kukurydza konserwowa
200 g
1 puszka
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
2.06
Za 200 g
Ananas
200 g
1 puszka
10.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Seler konserwowy
150 g
3.50
Za 320,0 g
Liczba opakowań 1
1.64
Za 150 g
Szynka wiejska
200 g
1 kawałek
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 200 g
Ser gouda
200 g
1 kawałek
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
5.60
Za 200 g
Majonez
100 g
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
1.48
Za 100 g
Kapusta pekińska
150 g
1/2 sztuki
8.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 150 g
Koszt składników
53.40