Sałatka z selerem naciowym i szynką

Opublikowano: 19.04.2022 r., 19:24 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sałatka z selerem i szynką.
Sałatka z selerem naciowym i szynką
Sałatka z selerem naciowym i szynką z indyka to doskonała propozycja na smaczną przekąskę. Sałatkę bez problemu możesz zabrać ze sobą do pracy — pamiętaj jednak o przechowywaniu jej w chłodnym miejscu.
Przygotowanie 20 min
86 kcal
Kcal w porcji
135 g
Wielkość porcji
36
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Seler naciowy (200 g)
  • Szynka z indyka (250 g)
  • Ogórek konserwowy - 3 średnie sztuki (300 g)
  • Papryka żółta - 1 duża sztuka (300 g)
  • Kukurydza konserwowa (200 g)
  • Majonez light (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
sitko, miska

Przepis na sałatkę z selerem naciowym i szynką krok po kroku

Selera naciowego umyj i pokrój w drobną kostkę.

Szynkę również pokrój w kostkę.

Selera i szynkę wrzucić do miski.

Paprykę umyj, usuń z niej gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Następnie dorzuć do miski.

Kukurydzę odsącz z zalewy na sitku, następnie dodaj ją do miski.

Do miski dodaj majonez, sól oraz pieprz.

Składniki dokładnie wymieszaj.

Gotową sałatkę pozostaw na kilka godzin w lodówce, aby składniki dobrze się przegryzły.

Jak oceniasz przepis na sałatkę z selerem naciowym i szynką
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 95,0% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat sałatki z selerem naciowym i szynką

Sałatka z selerem naciowym i szynką to doskonała propozycja na smaczną przekąskę, którą możesz podać podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Sałatka świetnie sprawdzi się również jako szybki lunch do pracy. Przepis na sałatkę z selerem naciowym i szynką jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia, aby ją wykonać. Do zrobienia sałatki potrzebne będą następujące produkty spożywcze: seler naciowy, szynka z indyka, ogórek konserwowy, papryka żółta, kukurydza konserwowa, majonez light oraz przyprawy. Produkty te są przystępne cenowo i dostępne w większości sklepów spożywczych. Do wykonania sałatki bez problemu możesz wykorzystać ogórki przygotowane w zalewie octowej.

Jak zrobić sałatkę z selerem naciowym i szynką? Selera naciowego umyj i pokrój w drobną kostkę. Szynkę również pokrój w kostkę. Selera i szynkę wrzucić do miski. Paprykę umyj, usuń z niej gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Następnie dorzuć do miski. Kukurydzę odsącz z zalewy na sitku, następnie dodaj ją do miski. Do miski dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj. Gotową sałatkę pozostaw na kilka godzin w lodówce, aby składniki dobrze się przegryzły.

Seler naciowy to warzywo niskokaloryczne. Jest również doskonałym źródłem wielu witamin oraz składników mineralnych, które spożywane w odpowiedniej ilości pozytywnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. W selerze naciowym znajdziemy witaminę C, witaminę A, witaminę E, witaminę K, niektóre witaminy z grupy B, potas, sód, wapń, fosfor oraz magnez. Magnez, który obecny jest w selerze naciowym, uczestniczy w szeregu procesów biochemicznych, które zachodzą w naszym organizmie. Jego odpowiednia podaż wpływa na zmniejszenie ryzyka rozwoju nadciśnienie tętniczego, arytmii czy zawału mięśnia sercowego.

Podsumowując szybka i pyszna sałatka z selerem naciowym i szynką to doskonała propozycja na lunch do pracy lub przekąskę podczas spotkań rodzinnych. Sałatka jest dobra do spożycia po kilku godzinach, ponieważ składniki muszą się przegryźć. Smaczna sałata będzie stanowiła również dobrą alternatywę dla kanapek zabieranych w dłuższą podróż.

Alergeny w sałatce z selerem naciowym i szynką

Lista alergenów dla sałatki z selerem naciowym i szynką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler naciowy
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • ogórek konserwowy
    • majonez light
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • majonez light

Wartości odżywcze sałatki z selerem naciowym i szynką

na 100g gotowej potrawy

Sałatka z selerem naciowym i szynką to doskonała propozycja na smaczną przekąskę. Sałatka jest prosta w przygotowaniu, jednak wykorzystanie majonezu sprawia, że jest dość kaloryczna. Aby zmniejszyć kaloryczność sałatki warto zastąpić majonez jogurtem naturalnym lub greckim.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(135g)
Energia (kcal)
64.15
86.60
Białko (g)
4.35
5.87

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(135g)
Węglowodany (g)
5.90
7.96
Węglowodany przyswajalne (g)
5.06
6.83
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.84
1.13

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(135g)
Tłuszcz (g)
2.95
3.98
Tłuszcze nasycone (g)
1.16
1.56
Tłuszcze nienasycone (g)
1.79
2.42
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.55
0.74
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.24
1.68
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
13.59
18.35

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(135g)
Witamina A (µg (mcg))
6.96
9.40
Witamina B6 (mg)
0.11
0.14
Witamina B12 (µg (mcg))
0.05
0.07
Witamina C (mg)
42.39
57.22
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.14
0.19
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.37
0.50
Tiamina (mg)
0.04
0.05
Ryboflawina (mg)
0.08
0.11
Niacyna (mg)
1.07
1.44
Foliany (µg (mcg))
20.96
28.30
Beta karoten (µg (mcg))
79.04
106.70

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(135g)
Sód (mg)
484.37
653.90
Potas (mg)
185.81
250.85
Wapń (mg)
22.33
30.15
Fosfor (mg)
73.56
99.30
Magnez (mg)
11.93
16.10
Żelazo (mg)
0.49
0.66
Cynk (mg)
0.61
0.82
Miedź (mg)
0.06
0.08
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z selerem naciowym i szynką 36
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki z selerem naciowym i szynką

Koszt składników
42.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Seler naciowy
200 g
10.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Szynka z indyka
250 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 3
12.50
Za 250 g
Ogórek konserwowy
300 g
3 średnie sztuki
6.00
Za 860,0 g
Liczba opakowań 1
2.09
Za 300 g
Papryka żółta
300 g
1 duża sztuka
1.50
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 300 g
Kukurydza konserwowa
200 g
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
2.06
Za 200 g
Majonez light
100 g
5.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
1.85
Za 100 g
Koszt składników
42.50