Sałatka z selera naciowego z ananasem

Opublikowano: 17.05.2021 r., 22:58 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Plastry ananasa
Sałatka z selera naciowego z ananasem
Szybka, prosta i uniwersalna sałatka z selera naciowego z ananasem na każdą okazję. Niezwykle smaczna, łącząca w sobie wiele smaków co nadaje jej wyjątkowego charakteru.
Przygotowanie 35 min
421 kcal
Kcal w porcji
330 g
Wielkość porcji
55
Indeks glikemiczny
Składniki dla 1 porcji
  • Piersi kurczaka bez skóry - 1 filet (100 g)
  • Oliwa z oliwek - 1 łyżka (10 ml)
  • Kukurydza konserwowa - 1 mała puszka (80 g)
  • Ananas w puszce - 2 plastry (60 g)
  • Makaron w kształcie ryżu (30 g)
  • Seler naciowy - 1 łodyga (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, czosnek, przyprawa do mięsa
Sprzęt kuchenny
patelnia duża

Przepis na sałatkę z selera naciowego z ananasem krok po kroku

Mięso z kurczaka pokrój w kostkę.

Obtocz w oliwie i przyprawach.

Podsmaż mięso na patelni.

Łodygi selera naciowego umyj pokrój w cienkie paski.

Ugotuj makaron.

Ananasa odcedź z nadmiaru zalewy i pokrój w kostkę.

W misce wymieszaj selera, kurczaka, makaron, ananasa i kukurydzę.

Jogurt wymieszaj z majonezem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

Sałatkę wymieszaj z sosem.

Jak oceniasz przepis na sałatkę z selera naciowego z ananasem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,4% osób

Więcej informacji na temat sałatki z selera naciowego z ananasem

Sałatka z selera naciowego z ananasem to idealny pomysł na uniwersalną, szybką i smaczną sałatkę na zimno. Sprawdzi się jako dodatek do dania obiadowego, jako samodzielna przekąska między posiłkami, czy na imprezę i spotkanie z rodziną lub przyjaciółmi. To również idealna sałatka do dań z grilla, zarówno mięsnych, jak i warzywnych. Sałatka jest bardzo sycąca i pożywna, a dzięki temu, że jednym z jej głównych składników jest seler naciowy i ananas, jest też pełna witamin, składników mineralnych i wartości odżywczych. Sałatka z ananasa i selera naciowego łączy w sobie wiele różnych smaków co nadaje jej niepowtarzalnego charakteru, a jednocześnie jej przygotowanie jest bardzo szybkie i nie wymagające większych zdolności kulinarnych. Sałatkę można przygotować na wiele sposobów, przygotowując ją na przykład z selera korzeniowego zamiast naciowego lub wymieniając ananasa na jabłko. Decydując się na tradycyjną wersję z ananasem, można wykorzystać świeżego ananasa, lub ananasa z puszki. Trzeba jednak pamiętać, że owoce z puszki mają więcej cukru i kalorii. Z sałatką świetnie komponuje się drobny makaron w kształcie ryżu, podsmażony kurczak, kukurydza oraz sos czosnkowy.

Łatwa sałatka z selera naciowego jest bardzo i szybka w przygotowaniu i z pewnością każdy sobie z nią poradzi bez większych problemów. Przygotowanie sałatki najlepiej rozpocząć od usmażenia mięsa z piersi kurczaka, czyli jedynego składnika wymagającego obróbki termicznej. Kurczaka wystarczy pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na i oliwie z oliwek z dodatkiem ulubionych przypraw lub gotowej mieszanki przypraw do mięs. W tym czasie najlepiej umyć i pokroić łodygi selera naciowego, kukurydzę i ananasa odsączyć z nadmiaru zalewy i przygotować sos z jogurtu, majonezu i drobno posiekanego czosnku. Sałatkę z selera naciowego z ananasem możesz też przygotować z szynką zamiast kurczaka, lub w wersji wegetariańskiej lub wegańskiej na przykład z tofu. Do sałatki możesz dodać także świeżego ogórka lub pomidorki koktajlowe.

Alergeny w sałatce z selera naciowego z ananasem

Lista alergenów dla Sałatki z selera naciowego z ananasem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makaron w kształcie ryżu
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler naciowy
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • przyprawa do mięsa

Wartości odżywcze sałatki z selera naciowego z ananasem

na 100g gotowej potrawy

Ananasa w puszcze warto zastąpić świeżym owocem, aby ograniczyć ilość cukru dodanego. Wskazówka ta dotyczy zwłaszcza osób z cukrzycą czy insulinoopornością.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(330g)
Energia (kcal)
127.85
421.90
Białko (g)
8.60
28.39
Fenyloalanina (mg)
0.38
1.25

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(330g)
Węglowodany (g)
14.60
48.20
Węglowodany przyswajalne (g)
13.63
44.99
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.97
3.20
Sacharoza (cukier) (g)
0.10
0.33
Brak danych dla: kukurydza konserwowa.
czytaj dalej
Glukoza (g)
1.47
4.86
Brak danych dla: kukurydza konserwowa.
czytaj dalej
Fruktoza (g)
1.25
4.12
Brak danych dla: kukurydza konserwowa.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(330g)
Tłuszcz (g)
4.10
13.54
Tłuszcze nasycone (g)
1.07
3.54
Tłuszcze nienasycone (g)
3.03
10.00
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.47
8.14
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.56
1.86
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.01
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
22.12
73.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(330g)
Witamina A (µg (mcg))
6.42
21.20
Witamina B6 (mg)
0.30
0.98
Witamina B12 (µg (mcg))
0.06
0.21
Witamina C (mg)
3.31
10.93
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.66
2.17
Retinol (µg (mcg))
2.73
9.00
Tiamina (mg)
0.06
0.21
Ryboflawina (mg)
0.08
0.28
Niacyna (mg)
3.40
11.21
Foliany (µg (mcg))
21.64
71.40
Beta karoten (µg (mcg))
45.33
149.60

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(330g)
Sód (mg)
89.82
296.40
Potas (mg)
211.94
699.40
Wapń (mg)
13.03
43.00
Fosfor (mg)
96.15
317.30
Magnez (mg)
21.15
69.80
Żelazo (mg)
0.40
1.33
Cynk (mg)
0.51
1.68
Miedź (mg)
0.07
0.22
Mangan (mg)
0.32
1.06
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z selera naciowego z ananasem 55
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki z selera naciowego z ananasem

Koszt składników
61.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
100 g
1 filet
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
3.20
Za 100 g
Oliwa z oliwek
10 ml
1 łyżka
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.40
Za 10 ml
Kukurydza konserwowa
80 g
1 mała puszka
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
0.82
Za 80 g
Ananas w puszce
60 g
2 plastry
6.00
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
1.06
Za 60 g
Makaron w kształcie ryżu
30 g
6.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.36
Za 30 g
Seler naciowy
50 g
1 łodyga
10.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 50 g
Koszt składników
61.50