Sałatka z selerem naciowym i jajkiem

Opublikowano: 21.01.2022 r., 13:47 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Świeża sałatka z selerem i jajkiem
Sałatka z selerem naciowym i jajkiem
Sałatki to szybka i prosta propozycja na lunch lub drugie śniadanie, które doda Ci energii i sytości do końca dnia.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie i Mieszanie i łączenie 10 min
288 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
30
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Jajko (4 szt.)
  • Musztarda - 1 łyżka (10 g)
  • Majonez - 3 łyżki (30 g)
  • Seler naciowy - 2 łodygi (60 g)
  • Szczypiorek - 2 łyżki (20 g)
  • Koperek - 2 łyżki (20 g)
  • Kukurydza konserwowa - 4 łyżki (40 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, miska

Przepis na sałatkę z selerem naciowym i jajkiem krok po kroku

Jajka ugotuj na twardo w lekko osolonej wodzie.

Ugotowane jajka ostudź w wodzie, obierz ze skorupy i pokrój w kostkę.

Dodaj drobno pokrojony seler naciowy, wrzuć kukurydzę.

Na końcu dodaj majonez, musztardę i wymieszaj. Posyp posiekanym koperkiem i szczypiorkiem.

Po dokładnym połączeniu składników sałatka jest gotowa do spożycia.

Jak oceniasz przepis na sałatkę z selerem naciowym i jajkiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,6% osób

Więcej informacji na temat sałatki z selerem naciowym i jajkiem

Sałatki to szybka i prosta propozycja na lunch lub drugie śniadanie, które doda Ci energii i sytości do końca dnia.

Sałatka z selerem naciowym i jajkiem idealnie sprawdzi się na lunch lub obiad w ciągu dnia, który z łatwością przeniesiesz w dowolne miejsce.

Jajka to doskonały pomysł na posiłek lub dodatek do niego, ponieważ są źródłem pełnowartościowego białka, które jest łatwo przyswajalne i zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne, czyli takie, których nasz organizm nie umie syntetyzować, sami musimy dostarczać je z pożywienia. Dodatkowo dadzą one sytości, dostarczą wielu witamin i składników mineralnych. Dodatkowo dają poczucie sytości.

Dlatego warto je dodawać do swoich posiłków.

Oprócz jajek w moim przepisie znajduje się kukurydza, seler naciowy, majonez, musztarda koperek i szczypiorek.

Wystarczy, że ugotujesz jajka na twardo w lekko osolonej wodzie, następnie ostudzisz je i obierzesz ze skorupy.

Pokrój je drobno i przełóż do miski, dodaj pokrojony seler naciowy, wrzuć kukurydzę, wymieszaj z majonezem i musztardą.

To jest moja propozycja dodatków, możesz śmiało postawić na swoje ulubione warzywa.

Sałatka pysznie smakuje, także z ogórkiem konserwowym czy groszkiem.

Jeśli chcesz postawić na delikatniejszą wersję sałatki, zamiast majonezu wybierz jogurt naturalny lub wymieszaj odrobinę majonezu z jogurtem. Dokładnie wymieszaj całość tak, aby sos pokrył wszystkie warzywa. Nie zapomnij o przyprawach. Tutaj najlepszym rozwiązaniem będzie po prostu sól i pierz. Sam przyznaj, że to prosty przepis. Sałatkę robi się ekspresowo, nie zajmie Ci ona więcej czasu niż ten, który poświęcisz na gotowanie jajka. Pamiętaj, aby te były ugotowane na twardo. Sałatka jest szybka w przygotowaniu i tania. Na składniki nie wydasz więcej niż 20 złotych.

Sałatka sprawdzi się jako przekąska w ciągu dnia w pracy, szkole czy na uczelni, a także jako dobra przystawka na imprezę. Pamiętaj o tym przepisie przed następnymi odwiedzinami u znajomych. Na pewno każdy chętnie sięgnie po Twoją sałatkę. Sprawdzi się ona idealnie w wielu miejscach, jest po prostu pyszna, dobra będzie także następnego dnia, więc śmiało możesz ją zapakować i przechowywać w lodówce.

Alergeny w sałatce z selerem naciowym i jajkiem

Lista alergenów dla sałatki z selerem naciowym i jajkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda
    • Majonez
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler naciowy

Wartości odżywcze sałatki z selerem naciowym i jajkiem

na 100g gotowej potrawy

Majonez możesz zastąpić jogurtem greckim lub jogurtem naturalnym. Wtedy sałatka będzie mniej kaloryczna.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
144.33
288.65
Białko (g)
7.70
15.40

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
3.45
6.89
Węglowodany przyswajalne (g)
2.75
5.50
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.70
1.40

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
11.09
22.18
Tłuszcze nasycone (g)
3.30
6.61
Tłuszcze nienasycone (g)
7.79
15.57
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.33
6.67
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
4.45
8.91
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
207.75
415.50

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
122.80
245.60
Witamina B6 (mg)
0.13
0.26
Witamina B12 (µg (mcg))
0.50
1.00
Witamina C (mg)
8.09
16.18
Witamina D (µg (mcg))
1.11
2.23
Witamina E (mg)
0.87
1.75
Brak danych dla: koperek.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
89.12
178.25
Tiamina (mg)
0.04
0.08
Ryboflawina (mg)
0.29
0.58
Niacyna (mg)
0.31
0.63
Foliany (µg (mcg))
49.05
98.10
Beta karoten (µg (mcg))
172.32
344.65
Brak danych dla: koperek.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
194.53
389.05
Potas (mg)
183.75
367.50
Wapń (mg)
54.38
108.75
Fosfor (mg)
126.98
253.95
Magnez (mg)
15.88
31.75
Żelazo (mg)
1.49
2.98
Cynk (mg)
0.89
1.77
Miedź (mg)
0.07
0.13
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z selerem naciowym i jajkiem 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki z selerem naciowym i jajkiem

Koszt składników
29.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Musztarda
10 g
1 łyżka
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.11
Za 10 g
Majonez
30 g
3 łyżki
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
0.44
Za 30 g
Seler naciowy
60 g
2 łodygi
10.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 60 g
Szczypiorek
20 g
2 łyżki
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Koperek
20 g
2 łyżki
2.00
Za 60,0 g
Liczba opakowań 1
0.67
Za 20 g
Kukurydza konserwowa
40 g
4 łyżki
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
0.41
Za 40 g
Koszt składników
29.50