Sałatka z selerem naciowym i jajkiem oraz papryką
- Seler naciowy (200 g)
- Papryka czerwona (120 g)
- Jajko (4 szt.)
- Pieczarki marynowane konserwowe (150 g)
- Kukurydza konserwowa (75 g)
- Ogórki kiszone (120 g)
- Majonez light (75 g)
- Śmietana 12% (75 g)
Przepis na sałatkę z selerem naciowym i jajkiem oraz papryką krok po kroku
Jajka ugotuj na twardo.
Seler pokrój w 2-centymetrowe kawałki.
Paprykę pokrój w kostkę.
Pieczarki przekrój na pół.
Ogórki pokrój w pół plasterki.
Warzywa, majonez, śmietanę, kukurydzę, sól, pieprz i szczypiorek umieść w misce.
Ugotowane jajka obierz i pokrój w dużą kostkę.
Wymieszaj sałatkę z jajkami.
-
Sałatka z selera naciowego
-
Surówka z selera naciowego
-
Sałatka z selera naciowego z kurczakiem
-
Sałatka z selera naciowego z żurawiną
-
Sałatka z selera naciowego z ananasem
-
Sałatka z selerem naciowym i jajkiem
-
Prosta sałatka z selera naciowego
-
Sałatka z selera naciowego z jabłkiem
-
Sałatka z pora i pieczarek
-
Sałatka warstwowa z selera
-
Sałatka z selera naciowego fit
-
Sałatka z tuńczykiem i selerem naciowym
-
Sałatka z paluszkami krabowymi i selerem naciowym
-
Sałatka z selerem naciowym i szynką
-
Sałatki z selera naciowego
Więcej informacji na temat sałatki z selerem naciowym i jajkiem oraz papryką
Fajny pomysł na pyszną sałatkę idealną na imprezę lub na kolację. Oto prosta sałatka z selerem naciowym i jajkiem, papryką, kukurydzą oraz pieczarkami. Ta sałatka z jajkiem gotowanym i warzywami to dobra propozycja na posiłek, który nie jest nudny. Przepis na sałatkę z selerem naciowym i jajkiem jest bardzo łatwy i szybki. Potrawa ma piękne kolory i wygląda smakowicie. Zachęca do jedzenia. Jest sycąca i odżywcza. Zobacz, jak zrobić sałatkę z selerem naciowym i jajkiem i podaj ją rodzinie na kolacji lub na imprezie ze znajomymi.
Sałatka z selerem naciowym i jajkiem to potrawa składająca się z warzyw takich jak: seler naciowy, papryka czerwona świeża, ogórek kiszony, kukurydza konserwowa oraz marynowane pieczarki. Jajko gotowane super komponuje się z powyższymi składnikami. Sos z majonezu i śmietany bardzo dobrze pasuje do całości. Sałatka z selerem naciowym i jajkiem jest przyprawiona tylko solą i pieprzem. By sałatka była pyszna, dodaj do niej szczypiorek, który wspaniale ją ożywi. Jak zrobisz sałatkę z selerem naciowym i jajkiem, najlepiej byłoby ją chłodzić w lodówce minimum przez dwie godziny. Wtedy smaki sałatki połączą się, stanie się ona dobra i bardziej wyrazista w smaku. Najlepszy pomysł na smaczny dodatek do sałatki to zwykłe pieczywo. Dodatkowo, pieczywo można przypiec w tosterze.
Sałatka to ważna pozycja w menu na imprezę i na kolację. Sałatkę z selerem naciowym i jajkiem robi się szybko i jest pyszna, więc jest super pomysłem na smaczne danie. Jak zrobić sałatkę z selerem naciowym i jajkiem? Na samym początku warto wstawić jajka do gotowania. Podczas gdy jajka się gotują, możesz zrobić całą sałatkę. Jajka więc ugotuj na twardo i w tym czasie zacznij kroić warzywa. Do przepisu na sałatkę z selera naciowego i jajka warzywa pokrój według uznania. Mogą mieć większe lub mniejsze kawałki. Pokrojone warzywa umieść w misce, dodaj także kukurydzę – odlej z niej najpierw zalewę. Do warzyw dodaj sól, pieprz, posiekany drobno szczypiorek oraz majonez i śmietanę. Na końcu, ugotowane jajka obierz i umyj. Pokrój je w większą kostkę. Jajko gotowane dodaj do sałatki i wymieszaj. To wszystko – przepis na sałatkę z selerem naciowym i jajkiem jest już gotowy.
*Możesz dodać różne kolory papryki, nie tylko czerwoną.
* Poza tym, że ta sałatka jest bardzo smaczna, jest także wartościowa. Zawiera dużo warzyw, jest sycąca oraz ma niski indeks glikemiczny. Jeżeli chcesz obniżyć kaloryczność sałatki, śmietanę i majonez można zastąpić jogurtem naturalnym. Zmniejszy się także ilość kwasów tłuszczowych nasyconych.
Alergeny w sałatce z selerem naciowym i jajkiem oraz papryką
Lista alergenów dla sałatki z selerem naciowym i jajkiem oraz papryką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler naciowy
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Pieczarki marynowane konserwowe
- majonez light
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- majonez light
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietana 12%
Wartości odżywcze sałatki z selerem naciowym i jajkiem oraz papryką
Sałatka jest bogata w warzywa, dzięki temu dostarczysz dużo błonnika. Ponadto, posiłek zawiera dużo witamin i minerałów.
Energia i białka
(260g)
Węglowodany
(260g)
Tłuszcze
(260g)
Witaminy
(260g)
Składniki mineralne
(260g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.