Sałatka z selerem naciowym i jajkiem oraz papryką

Opublikowano: 15.03.2022 r., 16:53 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sałatka z selerem naciowym i jajkiem oraz papryką
Sałatka z selerem naciowym i jajkiem oraz papryką
Fajny pomysł na pyszną sałatkę idealną na imprezę lub na kolację. Oto prosta sałatka z selerem naciowym i jajkiem, papryką, kukurydzą oraz pieczarkami.
Przygotowanie 15 min
195 kcal
Kcal w porcji
260 g
Wielkość porcji
17
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Seler naciowy (200 g)
  • Papryka czerwona (120 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Pieczarki marynowane konserwowe (150 g)
  • Kukurydza konserwowa (75 g)
  • Ogórki kiszone (120 g)
  • Majonez light (75 g)
  • Śmietana 12% (75 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, szczypiorek
Sprzęt kuchenny
garnek, duża miska

Przepis na sałatkę z selerem naciowym i jajkiem oraz papryką krok po kroku

Jajka ugotuj na twardo.

Seler pokrój w 2-centymetrowe kawałki.

Paprykę pokrój w kostkę.

Pieczarki przekrój na pół.

Ogórki pokrój w pół plasterki.

Warzywa, majonez, śmietanę, kukurydzę, sól, pieprz i szczypiorek umieść w misce.

Ugotowane jajka obierz i pokrój w dużą kostkę.

Wymieszaj sałatkę z jajkami.

Jak oceniasz przepis na sałatkę z selerem naciowym i jajkiem oraz papryką
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,4% osób

Więcej informacji na temat sałatki z selerem naciowym i jajkiem oraz papryką

Fajny pomysł na pyszną sałatkę idealną na imprezę lub na kolację. Oto prosta sałatka z selerem naciowym i jajkiem, papryką, kukurydzą oraz pieczarkami. Ta sałatka z jajkiem gotowanym i warzywami to dobra propozycja na posiłek, który nie jest nudny. Przepis na sałatkę z selerem naciowym i jajkiem jest bardzo łatwy i szybki. Potrawa ma piękne kolory i wygląda smakowicie. Zachęca do jedzenia. Jest sycąca i odżywcza. Zobacz, jak zrobić sałatkę z selerem naciowym i jajkiem i podaj ją rodzinie na kolacji lub na imprezie ze znajomymi.

Sałatka z selerem naciowym i jajkiem to potrawa składająca się z warzyw takich jak: seler naciowy, papryka czerwona świeża, ogórek kiszony, kukurydza konserwowa oraz marynowane pieczarki. Jajko gotowane super komponuje się z powyższymi składnikami. Sos z majonezu i śmietany bardzo dobrze pasuje do całości. Sałatka z selerem naciowym i jajkiem jest przyprawiona tylko solą i pieprzem. By sałatka była pyszna, dodaj do niej szczypiorek, który wspaniale ją ożywi. Jak zrobisz sałatkę z selerem naciowym i jajkiem, najlepiej byłoby ją chłodzić w lodówce minimum przez dwie godziny. Wtedy smaki sałatki połączą się, stanie się ona dobra i bardziej wyrazista w smaku. Najlepszy pomysł na smaczny dodatek do sałatki to zwykłe pieczywo. Dodatkowo, pieczywo można przypiec w tosterze.

Sałatka to ważna pozycja w menu na imprezę i na kolację. Sałatkę z selerem naciowym i jajkiem robi się szybko i jest pyszna, więc jest super pomysłem na smaczne danie. Jak zrobić sałatkę z selerem naciowym i jajkiem? Na samym początku warto wstawić jajka do gotowania. Podczas gdy jajka się gotują, możesz zrobić całą sałatkę. Jajka więc ugotuj na twardo i w tym czasie zacznij kroić warzywa. Do przepisu na sałatkę z selera naciowego i jajka warzywa pokrój według uznania. Mogą mieć większe lub mniejsze kawałki. Pokrojone warzywa umieść w misce, dodaj także kukurydzę – odlej z niej najpierw zalewę. Do warzyw dodaj sól, pieprz, posiekany drobno szczypiorek oraz majonez i śmietanę. Na końcu, ugotowane jajka obierz i umyj. Pokrój je w większą kostkę. Jajko gotowane dodaj do sałatki i wymieszaj. To wszystko – przepis na sałatkę z selerem naciowym i jajkiem jest już gotowy.

*Możesz dodać różne kolory papryki, nie tylko czerwoną.

* Poza tym, że ta sałatka jest bardzo smaczna, jest także wartościowa. Zawiera dużo warzyw, jest sycąca oraz ma niski indeks glikemiczny. Jeżeli chcesz obniżyć kaloryczność sałatki, śmietanę i majonez można zastąpić jogurtem naturalnym. Zmniejszy się także ilość kwasów tłuszczowych nasyconych.

Alergeny w sałatce z selerem naciowym i jajkiem oraz papryką

Lista alergenów dla sałatki z selerem naciowym i jajkiem oraz papryką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler naciowy
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Pieczarki marynowane konserwowe
    • majonez light
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • majonez light
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 12%

Wartości odżywcze sałatki z selerem naciowym i jajkiem oraz papryką

na 100g gotowej potrawy

Sałatka jest bogata w warzywa, dzięki temu dostarczysz dużo błonnika. Ponadto, posiłek zawiera dużo witamin i minerałów.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(260g)
Energia (kcal)
75.36
195.94
Białko (g)
3.73
9.71

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(260g)
Węglowodany (g)
5.31
13.82
Węglowodany przyswajalne (g)
4.42
11.49
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.89
2.33

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(260g)
Tłuszcz (g)
4.56
11.87
Tłuszcze nasycone (g)
1.74
4.51
Tłuszcze nienasycone (g)
2.83
7.35
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.38
3.58
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.45
3.78
Cholesterol (mg)
82.77
215.20

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(260g)
Witamina A (µg (mcg))
64.72
168.28
Witamina B6 (mg)
0.10
0.26
Witamina B12 (µg (mcg))
0.22
0.58
Witamina C (mg)
16.14
41.96
Witamina D (µg (mcg))
0.47
1.22
Witamina E (mg)
0.49
1.28
Retinol (µg (mcg))
40.75
105.95
Tiamina (mg)
0.03
0.08
Ryboflawina (mg)
0.18
0.47
Niacyna (mg)
0.68
1.77
Foliany (µg (mcg))
28.48
74.06
Beta karoten (µg (mcg))
253.62
659.42

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(260g)
Sód (mg)
408.64
1062.47
Potas (mg)
171.20
445.11
Wapń (mg)
31.97
83.11
Fosfor (mg)
70.93
184.41
Magnez (mg)
10.30
26.78
Żelazo (mg)
0.61
1.57
Cynk (mg)
0.47
1.23
Miedź (mg)
0.08
0.20
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z selerem naciowym i jajkiem oraz papryką 17
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki z selerem naciowym i jajkiem oraz papryką

Koszt składników
41.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Seler naciowy
200 g
10.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Papryka czerwona
120 g
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.16
Za 120 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Pieczarki marynowane konserwowe
150 g
4.00
Za 290,0 g
Liczba opakowań 1
2.07
Za 150 g
Kukurydza konserwowa
75 g
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
0.77
Za 75 g
Ogórki kiszone
120 g
6.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.44
Za 120 g
Majonez light
75 g
5.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
1.39
Za 75 g
Śmietana 12%
75 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.82
Za 75 g
Koszt składników
41.20