Sałatka z selera naciowego z jabłkiem

Opublikowano: 16.03.2022 r., 14:06 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sałatka z selera naciowego z jabłkiem
Sałatka z selera naciowego z jabłkiem
Ciężko stwierdzić, czy ta potrawa należy do słodkich, czy wytrawnych propozycji. Sałatka z selera naciowego z jabłkiem to połączenie owoców, warzyw i orzechów.
Przygotowanie 5 min
403 kcal
Kcal w porcji
260 g
Wielkość porcji
36
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Seler naciowy (150 g)
  • Jabłko (150 g)
  • Suszona żurawina niesłodzona (50 g)
  • Orzechy pinii (50 g)
  • Śmietana 12% (75 g)
  • Majonez light (45 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża, sok z cytryny
Sprzęt kuchenny
duża miska

Przepis na sałatkę z selera naciowego z jabłkiem krok po kroku

Pokrój umytego selera w niewielkie kawałki.

Jabłko obierz i pokrój w kostkę.

Wymieszaj jabłko i selera z rodzynkami, majonezem, śmietaną, żurawiną, orzeszkami oraz sokiem z cytryny, solą, pieprzem.

Posyp posiekaną natką pietruszki.

Jak oceniasz przepis na sałatkę z selera naciowego z jabłkiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,7% osób

Więcej informacji na temat sałatki z selera naciowego z jabłkiem

Ciężko stwierdzić, czy ta potrawa należy do słodkich, czy wytrawnych propozycji. Sałatka z selera naciowego z jabłkiem to połączenie owoców, warzyw i orzechów. Składniki scala majonez i śmietana. Przepis na sałatkę z selera naciowego z jabłkiem jest ekspresowy, zajmie tylko chwilę. Jest bardzo smaczna, dobra na kolację, która jest zdrowa i odżywcza. Sałatka ta jest sycąca i dostarcza wiele potrzebnych substancji. Jak zrobisz sałatkę z selera naciowego z jabłkiem, powstaje smaczna, fit przekąska.

Sałatka z selera naciowego z jabłkiem to lekka potrawa. Gdy brakuje Ci inspiracji na kolacje, ta sałatka będzie odpowiednia. Jest to smaczne połączenie selera z jabłkiem, żurawiną, orzechami oraz sosem na bazie majonezu i śmietany. Dla smaku dodaj sok z cytryny, a także sól i pieprz. Gotową sałatkę posyp natką pietruszki – ta jeszcze bardziej wzbogaci Twoją potrawę. Sałatka wygląda zachwycająco. Ma wiele kolorów, co zdecydowanie zachęca do jedzenia. Poza tym, podczas jedzenia wszystko fajnie chrupie.

Jeżeli nie jesteś przekonany do jedzenia selera, spróbuj takiej propozycji. Sałatka z selera naciowego z jabłkiem z tymi dodatkami jest zdrowa i smaczna - idealna na fit kolację. Jak zrobić sałatkę z selera naciowego z jabłkiem? Umyj łodygi selera. Pokrój je w 2-centymetrowe kawałki. Jabłko obierz, przekrój na pół i usuń gniazda nasienne. Owoc pokrój w kostkę. Dodaj seler i jabłko do miski, a następnie wrzuć do nich resztę składników: żurawinę suszoną, orzechy pinii, majonez oraz śmietanę. Sałatkę przypraw solą, pieprzem oraz dodaj sok z cytryny. Wymieszaj i całość posyp świeżą, posiekaną natką pietruszki.

*W przepisie na sałatkę z selera naciowego z jabłkiem, obranie jabłka nie jest konieczne. Owoc może być także dodany w skórce.

Sałatka z selera naciowego z jabłkiem jest dobrym przykładem lekkiego posiłku, idealnego na przykład na kolację. Ten przepis na sałatkę z selera naciowego z jabłkiem jest zrobiony z majonezem i śmietaną, co sprawia, że dostarczasz kwasy tłuszczowe nasycone. Jak zrobić sałatkę z selera naciowego z jabłkiem, by zwiększyć wartość odżywczą? Zamiast wyżej wymienionej śmietany oraz majonezu, do sałatki możesz dodać jogurt. W ten sposób zadbasz o dostarczenie białka. Jeżeli jednak nie spożywasz nabiału, dodaj oliwę z oliwek, olej lniany lub olej słonecznikowy. Są to tłuszcze zdrowe, dobre dla organizmu. Taka zmiana jest dobra, zarówno pod względem smaku, jak i wartości odżywczych. By sałatka była jak najbardziej zdrowa i fit, żurawinę suszoną użyj takiej, która nie ma dodanego cukru.

Alergeny w sałatce z selera naciowego z jabłkiem

Lista alergenów dla sałatki z selera naciowego z jabłkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler naciowy
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • orzechy pinii
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 12%
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • majonez light
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • majonez light

Wartości odżywcze sałatki z selera naciowego z jabłkiem

na 100g gotowej potrawy

Ta sałatka jest pełna witamin i składników mineralnych. Jest też dobrym źródłem błonnika. Zawiera jednak kwasy tłuszczowe nasycone. Je należy ograniczać, szczególnie w przypadku problemów z krążeniem.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(260g)
Energia (kcal)
155.02
403.05
Białko (g)
2.15
5.59

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(260g)
Węglowodany (g)
15.82
41.14
Węglowodany przyswajalne (g)
13.80
35.89
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.02
5.25

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(260g)
Tłuszcz (g)
10.22
26.58
Tłuszcze nasycone (g)
3.01
7.83
Tłuszcze nienasycone (g)
7.21
18.75
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.71
7.05
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
4.50
11.70
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
6.43
16.72

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(260g)
Witamina A (µg (mcg))
21.17
55.05
Witamina B6 (mg)
0.05
0.13
Witamina B12 (µg (mcg))
0.06
0.16
Witamina C (mg)
1.12
2.91
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.03
0.07
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
1.27
3.31
Retinol (µg (mcg))
13.12
34.12
Tiamina (mg)
0.05
0.14
Ryboflawina (mg)
0.07
0.18
Niacyna (mg)
0.60
1.57
Foliany (µg (mcg))
16.45
42.77
Beta karoten (µg (mcg))
94.95
246.87

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(260g)
Sód (mg)
107.87
280.45
Potas (mg)
199.22
517.98
Wapń (mg)
36.53
94.97
Fosfor (mg)
77.40
201.25
Magnez (mg)
32.05
83.33
Żelazo (mg)
0.69
1.79
Cynk (mg)
0.76
1.97
Miedź (mg)
0.16
0.41
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z selera naciowego z jabłkiem 36
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki z selera naciowego z jabłkiem

Koszt składników
45.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Seler naciowy
150 g
10.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 150 g
Jabłko
150 g
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.42
Za 150 g
Suszona żurawina
50 g
niesłodzona
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 50 g
Orzechy pinii
50 g
22.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
11.00
Za 50 g
Śmietana 12%
75 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.82
Za 75 g
Majonez light
45 g
5.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
0.83
Za 45 g
Koszt składników
45.70