Surówki z selera

surówki z selera

Surówki z selera to doskonałe źródło wielu cennych składników mineralnych oraz witamin. Seler możemy wykorzystać na wiele sposobów do przygotowania pysznych dań. To niskokaloryczne warzywo doskonale sprawdzi się do przygotowania dań w diecie wegańskiej, wegetariańskiej, bezglutenowej oraz redukcyjnej. Surówki z selerem możemy podać jako smaczny dodatek do dań obiadowych.

Surówki z selera - polecane przepisy

Surówki z selera - pozostałe przepisy

Surówki z selera - zbiór przepisów na proste i smaczne surówki z selera

Seler zaliczany jest do warzyw z rodziny selerowatych. Posiada on wiele cennych składników mineralnych oraz witamin, które spożywane w odpowiedniej ilości wspomagają prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu. Seler daje wiele możliwości do przygotowania smacznych surówek, które będą zachwycały swoim smakiem i wyglądem. Surówki z pora będą stanowiły doskonały dodatek do dania obiadowego dla całej rodziny. W artykule tym dowiesz się jak zrobić niektóre surówki z selera korzeniowego lub selera konserwowego, które świetnie sprawdzą się na obiad i nie tylko.

Właściwości selera w kuchni i dla zdrowia

Seler korzeniowy – krótki opis warzywa

Seler jest warzywem, które zaliczamy do roślin z rodziny selerowatych. Seler to warzywo, które rośnie w Europie, Azji Zachodniej oraz w Afryce. Możemy wyróżnić różne odmiany botaniczne warzywa. Do odmian selera można zaliczyć seler typowy (dziko rosnący), seler korzeniowy, seler naciowy oraz seler liściasty.

Zastosowanie selera korzeniowego w kuchni

Seler to warzywo cenione w wielu kuchniach na całym świecie. Jest niskokaloryczny i posiada wiele zastosowań, stąd mnogość przepisów na dania z jego wykorzystaniem. Będzie stanowił doskonałą przekąskę spożywaną na surowo. Seler korzeniowy doskonale smakuje również pokrojony w słupki z dodatkiem past warzywnych lub hummusu. Seler upieczony w piekarniku w formie frytek będzie stanowił doskonały zamiennik ziemniaków i dodatek do dania drugiego podczas obiadu. Możemy przygotować z niego wszelkiego rodzaju zupy oraz sałatki czy surówki. Seler korzeniowy świetnie sprawdzi się w diecie wegańskiej, wegetariańskiej, redukcyjnej oraz bezglutenowej. W artykule tym skupimy się na sałatkach przygotowywanych na bazie selera korzeniowego lub konserwowego z różnymi dodatkami.

Seler korzeniowy - skład i właściwości prozdrowotne

Seler korzeniowy to warzywo niskokaloryczne. Jest również doskonałym źródłem wielu witamin oraz składników mineralnych, które spożywane w odpowiedniej ilości pozytywnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. W selerze korzeniowym znajdziemy witaminy, do których możemy zaliczyć witaminę A, witaminę C, witaminę K oraz niektóre witaminy z grupy B. Jest to również doskonałe źródło błonnika pokarmowego oraz składników mineralnych (wapnia, magnezu, fosforu oraz potasu). Seler korzeniowy może być wykorzystywany w wielu rodzajach diet np. diecie wegańskiej, wegetariańskiej, bezglutenowej czy redukcyjnej.

Seler korzeniowy jako źródło witaminy C może wpływać na poprawę funkcjonowania naszego układu odpornościowego. Spożywanie odpowiedniej ilości witaminy C jest szczególnie ważne w okresie wzmożonej zachorowalności, czyli przeważnie w okresie jesienno-zimowym. Witamina C oraz witamina E obecne w selerze to związku o działaniu przeciwutleniającym - dzięki temu zmniejszona jest produkcja wolnych rodników przez organizm oraz zmniejszone zostaje ryzyko rozwoju chorób nowotworowych. Dodatkowo przeciwutleniacze opóźniają procesy starzenia się skóry.

Potas obecny w selerze również pełni bardzo ważne funkcje. Jego odpowiednia podaż przyczynia się do utrzymania odpowiedniego napięcia elektrycznego błon komórkowych oraz przekaz impulsów elektrycznych pomiędzy komórkami. Potas zaliczany jest on do elektrolitów, czyli związków, które w roztworach wodnych posiadają ładunek elektryczny i mogą przewodzić prąd.

Seler korzeniowy jest warzywem o niskim indeksie glikemicznym. Indeks ten wynosi 35, dlatego warzywo to może być polecane osobom zmagającym się z insulinoopornością lub chorującym na cukrzycę. Dodatkowo niska zawartość kalorii w porcji selera wpływa na jego szerokie zastosowanie w diecie redukcyjnej, której celem jest wspomaganie walki z nadwagą oraz otyłością.

Surówka jako potrawa przygotowywana do obiadu

Surówka – definicja

Surówka jest daniem, które przygotowuje się na bazie surowych warzyw, owoców lub połączenia tych składników z innymi produktami spożywczymi, które odpowiadają za nadanie smaku lub połączenie składowych surówki. Produkty, z których przygotowuje się surówkę należy poddać obróbce wstępnej, np. myciu, obieraniu i krojeniu.

Warzywa oraz owoce do zrobienia surówki można zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach lub poszatkować na bardzo małe kawałki przy pomocy noża. Do wykonania surówek warto sięgać po produkty spożywcze o wysokiej jakości, świeże, młode oraz nieuszkodzone. Warzywa i owoce, z których zamierzamy przyrządzić surówkę, mogą być blanszowane, mrożone lub kiszone. Na stronie dowiesz się jak zrobić wiele różnych surówek z wykorzystaniem selera korzeniowego lub selera konserwowego.

Majonez jako dodatek do surówki

Dodatek majonezu do przygotowywania surówek stanowi jeden z głównych produktów, które łączą składniki surówek. W celu przygotowania delikatniejszej wersji sosu majonezowego do surówek warto wykorzystać jogurt naturalny wymieszane z majonezem oraz ziołami suszonymi lub świeżymi.

Majonez stanowi gęstą emulsje, która najczęściej wykonywana jest z oleju, żółtek jaj oraz dodatków smakowych. Aby wykonać majonez potrzebne są również składniki emulgujące, do których możemy zaliczyć ocet winny oraz sok ze świeżej cytryny.  Częsty dodatek do majonezu stanowi również musztarda, która spełnia rolę stabilizującą oraz smakową. Dodatek musztardy zaostrza smak majonezu. W obecnych czasach występuje wiele rodzai majonezu - począwszy od majonezu tradycyjnego to majonezu wegańskie go, który świetnie sprawdzi się do przygotowania surówek w diecie wegańskiej czy wegetariańskiej.

Jogurt naturalny wykorzystany do surówki

Jogurt naturalny wykorzystywany do przygotowania surówek odpowiada za połączenie składników. Warto pamiętać, że surówki przygotowane z dodatkiem jogurtu charakteryzują się krótszym terminem przydatności do spożycia niż sałatki z majonezem. Jogurt naturalny to produkt pochodzenia zwierzęcego, który uzyskuje się z mleka.

Jogurt naturalny to produkt, który charakteryzuje się gęstą konsystencją i charakterystyczną kremową barwą oraz lekko kwaśnym smakiem. Surówki przygotowane z jego dodatkiem są mniej kaloryczne, niż te z dodatkiem majonezu czy oliwy z oliwek.

Inne dodatki do surówek

Jako dodatki do surówki można wykorzystać przyprawy oraz inne produkty spożywcze, które nie zostały poddane obróbce termicznej. Do dodatków do surówek można zaliczyć cukier, kwasek cytrynowy, musztardę, ocet winny, ocet balsamiczny, oliwę z oliwek, oliwki, rodzynki, sok z cytryny lub limonki, natkę pietruszki lub świeże zioła a także śmietanę.

Przykładowe przepisy na surówki z selera i ich opis

Surówka z selera i marchewki

Szybka w przygotowaniu surówka ze świeżego selera i marchewki ze śmietaną świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu. Do przygotowania surówki potrzebna będzie marchew, seler korzeniowy, jabłko, majonez, śmietana oraz przyprawy. Sos do sałatki stanowi śmietana wymieszana z majonezem w stosunku wynoszącym prawie 1:1, dlatego surówka jest mniej kaloryczna niż z dodatkiem samego majonezu. Aby bardziej zredukować kaloryczność potrawy śmietanę można zastąpić jogurtem naturalnym lub przygotowywać surówkę tylko z dodatkiem jogurtu. Dobrym pomysłem jest odstawienie gotowej fit surówki z selera na kilka godzin do lodówki, aby składniki zdążyły się przegryźć. Przepis na surówkę jest bardzo prosty, dlatego nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego.

Surówka z selera z rodzynkami

Prosty przepis na surówkę z selera i rodzynek to doskonała propozycja na smaczną przekąskę podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Surówkę warto zabrać do pracy jako samodzielne danie w formie lunchbox’a. Do przygotowania surówki konieczne jest przygotowanie surowego selera korzeniowego, jabłka, majonezu, jogurtu greckiego, rodzynek oraz przypraw - produkty te są przystępne cenowo oraz dostępne w większości sklepów spożywczych. Surówkę z rodzynkami i selerem warto przygotować kilka godzin wcześniej, aby składniki zdążyły się przegryźć - wtedy będzie najlepsza.

Surówka z pora i selera

Szybka surówka z porowa z selerem to prosta i pyszna surówka, która doskonale sprawdzi się podana jako dodatek do obiadu. Do przygotowania surówki konieczne jest przygotowanie pora, surowego selera korzeniowego, jabłka, majonezu, jogurtu naturalnego, kopru oraz przypraw. Surówka będzie stanowiła doskonałe źródło składników mineralnych oraz witamin, których podaż na odpowiednim poziomie pozytywnie wpływa na funkcjonowanie organizmu. Surówkę tą można przyprawić dowolnymi przyprawami oraz ziołami. Prosta surówka z pora i selera korzeniowego będzie również doskonałym dopełnieniem dań z grilla - dodatek pora podkręci surówkę i nada jej charakterystyczny, lekko pikantny smak.

Surówka z marchewki i selera

Szybka surówka z selera i marchwi to prosta i pyszna surówka, która doskonale sprawdzi się podana jako dodatek do obiadu. Do jej przygotowania potrzebne będą nastepujące produkty spożywcze: marchew, seler korzeniowy, jabłko, sok z cytryny, oliwa z oliwek oraz przyprawy. Fit surówka będzie stanowiła doskonałe źródło składników mineralnych oraz witamin, których podaż na odpowiednim poziomie pozytywnie wpływa na funkcjonowanie organizmu. Dodatek oliwy sprawi, że witaminy rozpuszczalne w tłuszczach zostaną lepiej przyswojone przez organizm. Prosta surówka z selera korzeniowego z marchewką będzie również doskonałym dopełnieniem dań mięsnych.

Surówka z selera konserwowego

Surówka z selera konserwowego jest bardzo prosta do przygotowania. Pyszna surówka świetnie sprawdzi się jako samodzielne danie, które można podać podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Do jej przygotowania potrzebne będą następujące produkty spożywcze seler konserwowy, ananas z puszki, majonez, marchew, natka pietruszki, szczypiorek oraz przyprawy. Surówka będzie najlepsza kilka godzin po przygotowaniu, gdy składniki się przegryzą. Surówka jest dość kaloryczna, dlatego warto zastąpić część lub całość majonezu jogurtem naturalnym.

Surówka z selera i jabłka

Surówka ze świeżego selera z jabłkiem to prosta i pyszna surówka, która świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu. Do jej przygotowania potrzebne będą nastepujące produkty spożywcze: seler korzeniowy, jabłko, jogurt grecki, majonez oraz przyprawy. Surówkę można przygotować także ze śmietaną. Fit surówka będzie stanowiła doskonałe źródło składników mineralnych oraz witamin, które spożywane w odpowiedniej ilości pozytywnie wpływają na funkcje organizmu. Do surówki warto dodać odrobinę natki pietruszki, ponieważ wzbogaca surówkę w witaminę C.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto