Sałatki z selera naciowego

sałatki z selera naciowego

Sałatki z selera naciowego to doskonałe źródło wielu cennych składników mineralnych oraz witamin. To niskokaloryczne warzywo doskonale sprawdzi się do przygotowania sałatek na diecie wegańskiej, wegetariańskiej, redukcyjnej oraz bezglutenowej. Dodatkowo seler naciowy posiada charakterystyczny smak, który sprawi, że sałatki będą posiadały uniwersalny posmak w połączeniu z innymi produktami spożywczymi. Sałatki z selerem można wykorzystać jako samodzielny danie, które możemy podać podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi.

Sałatki z selera naciowego - polecane przepisy

Sałatki z selera naciowego - pozostałe przepisy

Sałatki z selera naciowego - pomysły i przepisy na sałatki na bazie selera

Seler naciowy zaliczany jest do warzyw z rodziny selerowatych. Posiada on wiele cennych składników mineralnych oraz witamin, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Z selera naciowego możemy przygotować sałatki, które będą bardzo smaczne, a ich wygląd będzie zachęcał do jedzenia. Sałatki z selera naciowego będą stanowiły doskonały dodatek do dania obiadowego dla całej rodziny. Sałatki możemy wykorzystać również jako samodzielną potrawę, którą można podać podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. W artykule tym dowiesz się jak zrobić niektóre sałatki z selera naciowego, które będą stanowiły doskonały dodatek do obiadu, ale nie tylko. Na stronie znajdziesz również informacje jak zrobić inne sałatki z wykorzystaniem różnych warzyw.

Sałatka z selera – opis potrawy

Sałatka jest potrawą, którą sporządza się z pokrojonych warzyw lub owoców z dodatkiem innych produktów spożywczych. Sałatka różni się od surówki tym, że część produktów spożywczych poddana jest obróbce termicznej (np. gotowaniu czy pieczeniu). Sałatkę przygotowuje się także z dodatkiem sosu na bazie majonezu, oliwy czy śmietany. Aby przygotować mniej kaloryczną sałatkę zamiast sosu możemy użyć jogurtu naturalnego.

W kuchniach świata znanych jest wiele rodzajów sałatek, które oparte są na różnych produktach spożywczych (głównie warzywach). Podstawą do przygotowania sałatki mogą być również makarony, ryż, kasze, mięso, ryby, twarogi lub sery. Sałatki najczęściej podawane są na zimno. Dodatkowo sałatki stanowią idealną propozycję na smaczne danie, które można podać podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Szybkość przygotowania sałatek świetnie sprawdzi się w diecie osób zabieganych, jako posiłek który możemy zabrać ze sobą do pracy.

Aby doprawić sałatki warto sięgać po świeże lub suszone zioła. Do ziół możemy zaliczyć na przykład bazylią, pietruszkę, oregano, zioła prowansalskie, koperek lub majeranek. Wykorzystanie suszonych lub świeżych ziół znacząco wypływa na obniżenie spożycia soli spożywczej, które w polskiej populacji jest zbyt wysokie. Dodatkowo zioła sprawiają, że sałatka będzie posiadała większą wartość odżywczą oraz charakterystyczny smak. Doskonałym wyborem do przyprawienia sałatki może okazać się natka pietruszki, która stanowi doskonałe źródło witaminy C, której działanie opisane będzie niżej. Do przyprawienia sałatki sprawdzą się nie tylko świeże lub suszone zioła, ponieważ możemy wykorzystać również aromatyzowane oliwy z oliwek.

Sos sałatkowy - co to takiego?

Sos sałatkowy stanowi gęsty płyn, który możemy przygotować na bazie różnych produktów spożywczych. W zależności od użytych produktów możemy wyróżnić następujące smaki sosu: ostry, łagodny, kwaśny lub słodki. Dodatkowo przez połączenie niektórych produktów spożywczych otrzymamy sosy o smaku np. słodko-kwaśnym. Jako sos do przygotowania sałatki możemy wykorzystać następujące pomysły: dodatek ketchupu, majonezu, musztardy, sosu czosnkowego na bazie jogurtu czy sosu winegret. Najczęściej do przygotowania sałatek wykorzystywane są sosy zimne, jednak możemy sięgać również po sosy ciepłe. Do przygotowania mniej kaloryczne i sałatki, która będzie zaliczana do posiłków „fit” warto wykorzystać jogurt naturalny lub odtłuszczony jogurt grecki.

Majonez

Majonez, które wykorzystuje się jako dodatek do przygotowania sałatek, stanowi jeden z produktów odpowiedzialnych za wiązanie składników sałatek. Majonez stanowi samodzielny doskonały dodatek do sałatek, jednak na jego bazie możemy przygotować inne sosy sałatkowe, np. sos czosnkowy. Aby wykonać mniej kaloryczna wersja sosu majonezowego do scalenia sałatek warto wykorzystać do jego przygotowania jogurt naturalny oraz świeże lub suszone zioła.

Majonez to gęsta emulsja, która wytwarzana jest z oleju, żółtek jaj a także dodatków smakowych. Do emulgacji tłuszczów w procesie przygotowania majonezu najczęściej wykorzystywany jest ocet winny lub sok ze świeżej cytryny. Do przygotowania majonezu często wykorzystuje się również musztardę, która poza rolą stabilizującą nadaje również charakterystyczny smak majonezu - jej dodatek sprawia że majonez ma ostrzejszy smak. Obecnie w sklepach znajdziemy wegańskie majonezy, które stanowią doskonałą alternatywę dla tradycyjnego majonezu, a jego wykorzystanie do przygotowania sałatki będzie świetną propozycją w diecie wegańskiej czy wegetariańskiej.

Sos winegret

Sos winegret wywodzi się z kuchni francuskiej. Możemy zaliczyć go do grupy sosów zimnych. Najczęściej do jego wykonania sięga się po oliwę z oliwek, ocet oraz przyprawy do których możemy zaliczyć pieprz oraz sól. Jeżeli nie posiadamy w kuchni octu bez problemu możemy zastąpić go sokiem z cytryny. Aby przygotować pyszny sos należy sięgać po produkty spożywcze charakteryzujące się wysoką jakością. Dodatkowo sos możemy wzbogacić w świeże zioła, czosnek oraz musztardę.

Właściwości selera naciowego w kuchni i dla zdrowia

Seler naciowy – krótki opis warzywa

Seler naciowy jest warzywem, które zaliczamy do roślin z rodziny selerowatych. Seler naciowy w stosunku do odmiany selera korzeniowego zawiera większą ilość składników mineralnych, witaminy C oraz olejku eterycznego. Znany był już w starożytnym Rzymie oraz Grecji (popularny stał się jednak dopiero w siedemnastym wieku we Włoszech).

Seler naciowy - skład i właściwości prozdrowotne

Seler naciowy to warzywo niskokaloryczne. Jest również doskonałym źródłem wielu witamin oraz składników mineralnych, które spożywane w odpowiedniej ilości pozytywnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. W selerze naciowym znajdziemy witaminę C, witaminę A, witaminę E, witaminę K, niektóre witaminy z grupy B, potas, sód, wapń, fosfor oraz magnez.

Seler naciowy może być wykorzystywany w wielu rodzajach diet np. diecie wegańskiej, wegetariańskiej, bezglutenowej. Seler naciowy świetnie sprawdzi się również w diecie redukcyjnej, ponieważ posiada małą ilość kalorii – w diecie redukcyjnej chodzi o zachowanie ujemnego bilansu energetycznego, w którym liczy się ilość spożywanych kalorii. Seler naciowy posiada indeks glikemiczny, który wynosi 15. Warzywo bez obawy może być włączone do diety osób, które zmagają się z insulinoopornością lub chorują na cukrzycę.

Seler naciowy to doskonałe źródło witaminy C. Witamina ta spożywana w odpowiednich ilościach pozytywnie wpływa na poprawne funkcjonowanie układu odpornościowego. Jej odpowiednia podaż jest szczególnie ważna w okresie wzmożonej zachorowalności, który przy pada przeważnie w okresie jesienno-zimowym. Witaminę C zalicza się do silnych przeciwutleniaczy - związki te wspomagają zmniejszenie produkcji wolnych rodników, a to z kolei zmniejsza ryzyko rozwoju chorób nowotworowych oraz Wypływa na spowolnienie procesów starzenia się organizmu. Witamina A oraz E obecne w selerze naciowym posiadają również zaliczane są do silnych przeciwutleniaczy.

Magnez, który obecny jest w selerze naciowym, uczestniczy w szeregu procesów biochemicznych, które zachodzą w naszym organizmie. Jego odpowiednia podaż wpływa na zmniejszenie ryzyka rozwoju nadciśnienie tętniczego, arytmii czy zawału mięśnia sercowego. Dodatkowo jest to składnik mineralny, który wpływa na poprawne funkcjonowanie układu odpornościowego, odpowiada za procesy budowy kości oraz zębów, wpływa na regulację pracy tarczycy oraz poprawę pamięci i myślenia. Niedobór magnezu może objawiać się drganie powiek, skurczami mięśni, drętwieniem kończyn czy pogorszeniem samopoczucia.

Zastosowanie selera naciowego w kuchni

Seler naciowy jest ceniony w wielu kuchniach całego świata. To niskokaloryczne warzywo posiada wiele zastosowań w kuchni. Będzie stanowił doskonałą przekąskę spożywaną na surowo. Seler naciowy doskonale smakuje również pokrojony w słupki z dodatkiem past warzywnych lub hummusem. Seler naciowy świetnie sprawdzi się również jako dodatek do koktajli warzywnych lub warzywno-owocowych - sprawi, że będą miały piękny kolor oraz wzbogaci je w wiele składników mineralnych i witamin. Możemy przygotować z niego wszelkiego rodzaju zupy, dodatki do dania drugiego oraz sałatki czy surówki. Seler naciowy świetnie sprawdzi się w diecie wegańskiej, wegetariańskiej oraz bezglutenowej. W artykule tym skupimy się na sałatkach przygotowywanych na bazie selera naciowego z różnymi dodatkami.

Przykładowe przepisy na sałatki z selera naciowego i ich krótki opis

Sałatka z selera naciowego i tuńczyka z puszki

Do jej wykonania potrzebujesz tuńczyka w puszce, świeżego selera naciowego, czerwonej fasoli, cebuli, majonezu i przypraw. By urozmaicić jej smak możemy przygotować sos czosnkowy lub polać ją oliwą z dodatkiem ulubionych przypraw. Sałatka jest bardzo prosta, dlatego nie jest nam potrzebne duże doświadczenie kulinarne. Sałatkę możesz wykorzystać jako smaczną przekąskę podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Świetnie sprawdzi się również jako smaczny lunch, który możesz zabrać ze sobą do pracy. Sałatka jest najlepsza bezpośrednio po przygotowaniu. Ta dobra i szybka w przygotowaniu sałatka z selera naciowego i tuńczyka z puszki to doskonałe źródło wielu cennych składników mineralnych oraz witamin, których podaż na odpowiednim poziomie wspomaga prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu.

Sałatka z selera naciowego i piersi z kurczaka

Prosty przepis na sałatkę z selera naciowego i piersi kurczaka to doskonała propozycja na smaczną przekąskę podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Do jej wykonania potrzebujesz selera naciowego, kukurydzy z puszki, piersi z kurczaka, kapusty pekińskiej, ananasa, majonezu oraz przypraw. Sos do sałatki może stanowić majonez wymieszany z jogurtem naturalnym w proporcji 1:1. Lekka sałatka będzie stanowiła również doskonałą propozycję na smaczną przekąskę do pracy. Szybka w przygotowaniu i pyszna sałatka będzie stanowiła doskonałe źródło wielu cennych składników odżywczych oraz witamin, których odpowiednia podaż pozytywnie wypływa na funkcjonowanie naszego organizmu. W sałatce tej znajdziemy spore ilości białka, którego odpowiednia podaż jest szczególnie ważna w diecie osób aktywnych fizycznie. Białko dostarczy ugotowana pierś kurczaka.

Sałatka z selera naciowego i szynki konserwowej

Jest to doskonała propozycja na sałatkę, którą możesz przygotować na wiele spotkań rodzinnych lub ze znajomymi (np. na grilla, urodziny czy święta). Do jej wykonania potrzebujesz świeżego selera naciowego, szynki konserwowej, kukurydzy z puszki, ananasa z puszki oraz jajka ugotowanego na twardo. Jako sos do sałatki możesz wykorzystać jogurt naturalny, majonez lub mieszankę tych dwóch produktów spożywczych. Sałatkę najlepiej podać bezpośrednio po przygotowaniu. Przepis na sałatkę jest bardzo prosty, dlatego nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Lekka sałatka świetnie sprawdzi się również jako smaczny dodatek na lunch do pracy. Sałatka jest najlepsza bezpośrednio po przygotowaniu.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto