Przepis na surówkę z selera naciowego krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
tarka, duża miska

Seler i por umyj i pokrój w półksiężyce. Przełóż do miski.

Jabłko umyj, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dodaj do warzyw.

Szalotkę obierz i pokrój w kostkę, dodaj do pozostałych składników.

Orzechy posiekaj drobno i dodaj do surówki.

Do surówki dodaj jogurt naturalny i dopraw solą, a także pieprzem.

Całość dokładnie wymieszaj.

Surówka z selera naciowego podana w miseczce z orzechami, jabłkiem i jogurtem.
surówka z selera naciowego
Koszt przygotowania dania
9.66 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
98 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
25

Surówka z selera naciowego - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o surówce z selera naciowego

Surówka z selera naciowego to idealny dodatek do codziennych dań. Jest bardzo smaczna, a przy tym, co naprawdę ważne, jest niezwykle zdrowa. To ze względu na duży udział warzyw, które dostarczają bardzo dużo cennych dla organizmu witamin. Poza tym robi się ją w niezwykle szybki sposób, dzięki czemu świetnie sprawdza się dla osób, które nie mają zbyt dużo czasu na kulinarne przygody. W tej wersji wystarczy tylko 15 minut, by cieszyć się idealną surówką.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić surówkę z selera naciowego, która będzie miała wyrazisty i wspaniały smak, to ten przepis na pewno będzie strzałem w dziesiątkę. Powstaje z niego naprawdę pyszny dodatek, który idealnie wzbogaci każdy obiad lub kolacje. Całość świetnie łączy się z daniami mięsnymi, ale będzie dobrym wyborem również dla wegetarian. Jeśli chce się stworzyć zupełnie wegańską wersję wystarczy zamienić jogurt naturalny na jego roślinną wersję, najlepiej sojową, która zawiera podobną ilość białka. Białko sprawia, że całość jest dużo bardziej sycąca.

Przepis na pyszną surówkę z selera naciowego jest niezwykle prosty, co sprawia, że będzie idealnym wyborem na co dzień. Do jej wykonania nie potrzeba zbyt dużo czasu czy skomplikowanych procedur. Całość można przygotować w kwadrans i cieszyć się jej wspaniałym smakiem.

To surówka idealna do obiadu. Ma naprawdę pyszny smak, który zawdzięcza nie tylko głównemu składnikowi, którym jest seler, ale również dodatkowi pora i orzechów włoskich. Jeśli chce się podkręcić smak całości, orzechy, można najpierw podprażyć na suchej patelni. Dodatek orzechów nie tylko pozytywnie wpływa na smak, ale dzięki dużej ilości tłuszczu umożliwia wchłanianie wszystkich witamin z surówki, a jest ich tam naprawdę sporo. To zdrowa opcja, gdyż pozwala na włączenie do menu znacznej ilości warzyw w prosty sposób. Seler naciowy jest bardzo niskokaloryczny i ma mały indeks glikemiczny, dlatego ten dodatek świetnie sprawdzi się dla osób z cukrzycą czy insulinoopornością.

To pomysł na surówkę, która jest niezwykle smaczna i pełna witamin. To dobra opcja dla wszystkich, którzy dbają o zdrową i zbilansowaną dietę.

Wartości odżywcze surówki z selera naciowego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(121g)
Energia (kalorie)
81.12 kcal
98.16 kcal
Białko
2.81 g
3.41 g
Fenyloalanina
0.12 mg
0.15 mg
Brak danych dla: por.
czytaj dalej

Węglowodany w surówce z selera naciowego

Na 100g
Na porcję
(121g)
Węglowodany
9.01 g
10.90 g
Węglowodany przyswajalne
6.94 g
8.40 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.07 g
2.51 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(121g)
Tłuszcz
4.25 g
5.14 g
Tłuszcze nasycone
0.69 g
0.83 g

Witaminy w przepisie na surówkę z selera naciowego

Na 100g
Na porcję
(121g)
Witamina B6
0.11 mg
0.13 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Witamina E
0.30 mg
0.37 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Tiamina
0.04 mg
0.05 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.04 mg
0.05 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Niacyna
0.26 mg
0.31 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Foliany
27.88 µg (mcg)
33.73 µg (mcg)
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Beta karoten
220.68 µg (mcg)
267.02 µg (mcg)
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na surówkę z selera naciowego

Na 100g
Na porcję
(121g)
Sód
34.37 mg
41.58 mg
Potas
177.71 mg
215.02 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Wapń
44.61 mg
53.97 mg
Fosfor
39.07 mg
47.28 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Magnez
19.27 mg
23.31 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Żelazo
0.60 mg
0.72 mg
Cynk
0.28 mg
0.34 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Miedź
0.14 mg
0.17 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny surówki z selera naciowego 25
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w surówce z selera naciowego

Lista alergenów dla surówki z selera naciowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler naciowy
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt grecki 0% tłuszczu

Cena przygotowania surówki z selera naciowego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Seler naciowy
180 g
4 łodygi
10.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 180 g
Jabłko
180 g
1 szt
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 180 g
Cebula szalotka
20 g
1 szt
6.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.48
Za 20 g
Orzechy włoskie
35 g
1 garść
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
2.33
Za 35 g
Por
70 g
pół szt
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
0.93
Za 70 g
Jogurt grecki 0% tłuszczu
75 ml
3 łyżki
2.20
Za 180,0 ml
Liczba opakowań 1
0.92
Za 75 ml
Liczba porcji:
Koszt składników
32.70
Jak oceniasz przepis na surówkę z selera naciowego
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób