Sałatka z fasolki szparagowej i tuńczyka
- Fasolka szparagowa (250 g)
- Jajko (3 szt.)
- Tuńczyk w sosie własnym (150 g)
- Groszek zielony konserwowy (50 g)
- Kukurydza konserwowa (100 g)
- Ogórki konserwowe (150 g)
- Jogurt naturalny (100 ml)
- Majonez light (70 g)
Przepis na sałatkę z fasolki szparagowej i tuńczyka krok po kroku
Ugotuj jajka na twardo.
Z fasolki odetnij końcówki. Umyj ją, przekrój na pół i ugotuj do miękkości.
W misce umieść kukurydzę i groszek. Dodaj pokrojone ogórki i ugotowaną fasolkę.
Ugotowane jajka obierz, pokrój w dużą kostkę i dodaj do miski razem z majonezem, jogurtem, solą, pieprzem i sporą ilością szczypiorku. Wymieszaj wszystko.
-
Sałatka z tuńczykiem
-
Sałatka z ryżu i tuńczyka
-
Sałatki z tuńczykiem i jajkiem
-
Sałatka z tuńczykiem i ryżem
-
Sałatka nicejska
-
Sałatka warstwowa z tuńczykiem
-
Sałatka z tuńczykiem i jajkiem
-
Sałatka z tuńczykiem i makaronem
-
Sałatka z tuńczykiem warstwowa
-
Sałatka z tuńczykiem i kukurydzą
-
Prosta sałatka z tuńczykiem i jajkiem
-
Sałatka z tuńczykiem fit
-
Sałatka makaronowa z tuńczykiem
-
Sałatka z tuńczykiem i jajkiem warstwowa
-
Sałatka z tuńczykiem na krakersach
-
Sałatka z tuńczykiem i ananasem
-
Sałatka ryżowa z tuńczykiem
-
Sałatka z tuńczykiem i krakersami
-
Proste sałatki z tuńczykiem
Więcej informacji na temat sałatki z fasolki szparagowej i tuńczyka
Pyszna sałatka z gotowaną fasolką szparagową z tuńczykiem, jajkiem i innymi pysznymi dodatkami. Z przypieczonymi tostami z chleba jest to kompozycja idealna. Sałatka z fasolką szparagową jest cudowną propozycją jako samodzielny posiłek. Nada się też do grilla jako znakomity dodatek do potraw. Jest bardzo prostym przepisem – składniki są łatwo dostępne. Kukurydza, groszek i ogórek konserwowy oraz sos jogurtowo-majonezowy i to wszystko posypane aromatycznym szczypiorkiem. Smacznie, bardzo zdrowo i prosto.
Można w sałatce ogórka konserwowego zastąpić ogórkiem kiszonym. Bardzo fajnie sprawdzi się także papryka konserwowa. Do przepisu wybierz fasolkę szparagową żółtą lub zieloną. Fasolkę należy obrać z obu stron i pozbawić ją końcówek. Umytą i pokrojoną na pół fasolkę gotuj przez 20 minut, aż będzie miękka. W czasie gdy gotuje się fasolka szparagowa oraz jajka możesz zrobić resztę kroków – przygotować resztę składników.
Przepis na tę sałatkę z fasolką szparagową jest bogaty w kwasy tłuszczowe nienasycone, co jest bardzo korzystne dla zdrowia. Jest ona źródłem błonnika. Fasolka szparagowa jest skarbnicą błonnika, więc działa bardzo dobrze na organizm. Jedząc tę sałatkę nie powodujesz gwałtownego wyrzutu insuliny i glukozy do krwioobiegu. Oznacza to, że po zjedzeniu sałatki jesteś nasycony dłuższy czas. Jeżeli chcesz ograniczyć kilokalorie możesz nie dodawać majonezu a w zamian za niego użyć jogurtu naturalnego. Jest to przepis bezglutenowy – dobry dla osoby ograniczającej lub eliminującej spożycie glutenu na skutek choroby (celiakii lub nietolerancji glutenu).
Jeżeli lubisz chrupkość w sałatkach polecam uprażyć słonecznik lub inne orzechy i posypać nimi sałatkę. Najlepiej jest orzechy czy nasiona dodać tuż przed podaniem, by chrupkość była zachowana. Jako super dodatek polecam także użyć tostera lub piekarnika i zrobić tosty. Może być też pieczona bagietka z masłem ziołowym lub czosnkowym. To pieczywo pasuje idealnie do tej sałatki. Sałatkę warto zrobić minimum kilka godzin przed podaniem, by się przegryzła. Będzie jeszcze pyszniejsza.
Alergeny w sałatce z fasolki szparagowej i tuńczyka
Lista alergenów dla sałatki z fasolki szparagowej i tuńczyka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
- Tuńczyk w sosie własnym
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Ogórki konserwowe
- majonez light
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt naturalny
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- majonez light
Wartości odżywcze sałatki z fasolki szparagowej i tuńczyka
Sałatka zawiera wszystkie makroskładniki i jest bogata w błonnik. Tuńczyk to źródło kwasów tłuszczowych nienasyconych, korzystnych dla zdrowia.
Energia i białka
(175g)
Węglowodany
(175g)
Tłuszcze
(175g)
Witaminy
(175g)
Składniki mineralne
(175g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.