Przepis na sałatkę nicejską krok po kroku

Składniki dla 3 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, miska

Jajka ugotuj na twardo w lekko osolonej wodzie.

Sałatę pokrój na mniejsze kawałki, dodaj pokrojone warzywa.

Wrzuć kukurydzę, oliwki, dodaj pokrojoną cebulę.

Na końcu dodaj kawałki tuńczyka, anchois i jajka pokrojone w ćwiartki.

Oliwę z oliwek wymieszaj z musztardą i sokiem z cytryny.

Polej sałatkę dressingiem.

sałatka nicejska
Sałatka nicejska
Koszt przygotowania dania
18.21 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
172 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
20

Sałatka nicejska - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o sałatce nicejskiej

Sałatki to szybka i prosta propozycja na lunch lub drugie śniadanie, które doda Ci energii i sytości do końca dnia.

Klasyczna sałatka nicejska z anchois to doskonały pomysł na rodzinny lunch lub imprezową przekąskę.

Poznaj mój dzisiejszy przepis na sałatkę nicejską z jajkiem.

Jajka to doskonały pomysł na posiłek lub dodatek do niego, ponieważ są źródłem pełnowartościowego białka, które jest łatwo przyswajalne i zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne, czyli takie, których nasz organizm nie umie syntetyzować, sami musimy dostarczać je z pożywienia. Dodatkowo dadzą Ci one poczucie sytości, dostarczając wielu witamin i składników mineralnych,

Dlatego warto je dodawać do swoich posiłków.

Oprócz nich potrzebne będą jeszcze inne składniki, takie jak: sałata lodowa, tuńczyk, pomidory, kukurydza, oliwki, cebula oraz oliwa z oliwek, musztarda, sok z cytryny. Z trzech ostatnich powstanie przepis na sos do sałatki nicejskiej. Będzie to delikatny dressing na bazie roślinnej oliwy.

Wystarczy, że ugotujesz jajka na twardo w lekko osolonej wodzie, następnie ostudzisz je i obierzesz ze skorupy.

Sałatę pokrój drobno na mniejsze kawałki, dodaj pokrojone warzywa, wrzuć kukurydzę i oliwki.

Na końcu dodaj anchois, kawałki tuńczyka i jajka pokrojone w ćwiartki.

Pamiętaj, aby przygotować delikatny dressing. Wystarczy, że wymieszasz oliwę z oliwek, musztardę i sok z cytryny. Polej sałatkę po całości. Nie zapomnij o przyprawach. Tutaj najlepszym rozwiązaniem będzie po prostu sól i pierz.

Sałatkę robi się ekspresowo, nie zajmie Ci ona więcej czasu niż ten, który poświęcisz na gotowanie jajka. Sałatka jest szybka w przygotowaniu i tania. Na składniki nie wydasz więcej niż 20 złotych.

Skoro już znasz przepis na sałatkę nicejską w moim wydaniu, przygotuj ją dla swojej rodziny.

Sprawdzi się ona jako przekąska w ciągu dnia w pracy, szkole czy na uczelni, a także jako dobra przystawka na imprezę.

Sałatka nicejska z jajkiem i z tuńczykiem jest szybka w przygotowaniu i sprawdzi się na wiele okazji. Dlatego koniecznie zapisz ten przepis.

Wartości odżywcze sałatki nicejskiej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kalorie)
114.67 kcal
172.01 kcal
Białko
10.27 g
15.40 g

Węglowodany w sałatce nicejskiej

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany
2.73 g
4.10 g
Węglowodany przyswajalne
2.16 g
3.24 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.57 g
0.86 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz
6.88 g
10.31 g
Tłuszcze nasycone
2.06 g
3.09 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
4.77 g
7.16 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
3.54 g
5.31 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.23 g
1.84 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol
115.97 mg
173.96 mg
Brak danych dla: anchois.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na sałatkę nicejską

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina A
55.21 µg (mcg)
82.82 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B6
0.12 mg
0.18 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B12
0.53 µg (mcg)
0.80 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina C
1.77 mg
2.65 mg
Witamina D
1.06 µg (mcg)
1.59 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina E
0.95 mg
1.43 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Retinol
48.13 µg (mcg)
72.20 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Tiamina
0.03 mg
0.05 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.17 mg
0.26 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Niacyna
2.31 mg
3.46 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Foliany
25.04 µg (mcg)
37.56 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Beta karoten
84.37 µg (mcg)
126.55 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na sałatkę nicejską

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód
358.82 mg
538.22 mg
Potas
162.29 mg
243.43 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Wapń
40.30 mg
60.45 mg
Fosfor
122.38 mg
183.57 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Magnez
17.07 mg
25.60 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Żelazo
1.27 mg
1.90 mg
Cynk
0.68 mg
1.02 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Miedź
0.06 mg
0.09 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki nicejskiej 20
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w sałatce nicejskiej

Lista alergenów dla sałatki nicejskiej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
    • Tuńczyk w sosie własnym
    • anchois
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda

Cena przygotowania sałatki nicejskiej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Sałata lodowa
200 g
1/4 główki
5.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 200 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Tuńczyk w sosie własnym
150 g
1 puszka
6.00
Za 170,0 g
Liczba opakowań 1
5.29
Za 150 g
Kukurydza konserwowa
40 g
4 łyżki
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
0.41
Za 40 g
Oliwki zielone marynowane konserwowe
20 g
2 łyżki
6.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
0.34
Za 20 g
Cebula czerwona
50 g
1/2 sztuki
1.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Oliwa z oliwek
20 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Musztarda
10 g
1 łyżka
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.11
Za 10 g
Sok z cytryny
10 ml
1 łyżka
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
0.50
Za 10 ml
Anchois
40 g
2 filety
7.50
Za 75,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 40 g
Koszt składników
58.00
Jak oceniasz przepis na sałatkę nicejską
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób