Przepis na sałatki z tuńczykiem i jajkiem krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża, koper
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, duża miska, miseczka

Jajka ugotuj na twardo. Następnie ostudź je, obierz i przekrój na ćwiartki.

Sałatę umyj, porwij na małe kawałki i ułóż na spodzie naczynia, tak by zakrywała całe dno.

Tuńczyka odsącz z zalewy i rozdrobnij widelcem, a potem ułóż w naczyniu z sałatą.

Pomidora oraz obraną cebulę umyj i pokrój w ćwiartki, dodaj do reszty.

Oliwki odsącz z zalewy i dodaj do sałatki.

W miseczce zmieszaj sól, pieprz, oliwę, musztardę, a także posiekaną natkę i koperek.

Gotowym sosem polej sałatkę.

Sałatki z tuńczykiem i jajkiem podana w miseczce.
sałatki z tuńczykiem i jajkiem
Koszt przygotowania dania
37.20 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
316 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
56

Sałatki z tuńczykiem i jajkiem - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o sałatkach z tuńczykiem i jajkiem

Sałatka z tuńczykiem i jajkiem to danie odpowiednie dla każdego, kto szuka ciekawego pomysłu na pyszny lunch, który można przygotować w kilka chwil z prostych składników.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić sałatkę z tuńczykiem i jajkiem, by była pyszna, szybka i łatwa, a przy tym dobra dla zdrowia, to ten prosty przepis będzie doskonałym wyjściem. W kilka chwil można wyczarować to przepyszne danie, które zadowoli nawet największych krytyków kulinarnych. Składniki są łatwo dostępne i zwykle znajdują się już w domowej spiżarni, dlatego jest to też świetna opcja na posiłek kryzysowy. Kochasz kuchenne eksperymenty, ale boisz się, że twoje umiejętności kulinarne nie są wystarczające? Nie przejmuj się, sałatka z tuńczyka warstwowa świetnie się sprawdzi, gdyż jej wykonanie jest bardzo proste, a efekt końcowy prezentuje się wprost spektakularnie. Choć przepis może się wydawać banalny, to kompozycja wizualna, a także połączenie tuńczyka i sera żółtego z jajkiem sprawia, że ciężko przejść obok niej obojętnie. Jej siła tkwi w pozornej prostocie, która nadaje jej delikatności i elegancji.

Przepis na sałatkę z tuńczykiem i jajkiem to wspaniały pomysł na potrawę, która świetnie sprawdzi się zarówno na kolacje, jak i lunch. Jedyne co niej potrzebujesz to tuńczyk z puszki i ulubione warzywa, które łączy się z jajkiem. Świetnie smakuje schłodzona w lodówce i można ją zjeść następnego dnia, dlatego można przygotować ją nawet wcześniej. Warto dodać do niej naprawdę sporo posiekanego koperku i natki pietruszki, gdyż to one najlepiej podkreślają całe danie. Nie można też żałować dodatku pieprzu. Dzięki obecności tuńczyka i jajek w sałatce mamy pewność, że będzie ona pożywną przekąską dla każdego. Dodatkowo możemy dostarczyć z nią Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych, które wspierają nasz układ krwionośny, nerwowy, a także odpornościowy. To świetny sposób, by przemycić więcej ryb do naszego menu w łatwy i bardzo smaczny sposób. Wysoka zawartość białka sprawia, że sałatka świetnie zaspokoi nawet największy głód i zostawi nas z przemiłym uczuciem sytości, które utrzyma się na dłużej.

Wartości odżywcze sałatek z tuńczykiem i jajkiem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(285g)
Energia (kalorie)
111.07 kcal
316.56 kcal
Białko
6.70 g
19.10 g

Węglowodany w sałatkach z tuńczykiem i jajkiem

Na 100g
Na porcję
(285g)
Węglowodany
2.77 g
7.90 g
Węglowodany przyswajalne
1.90 g
5.41 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.87 g
2.49 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(285g)
Tłuszcz
7.36 g
20.98 g
Tłuszcze nasycone
1.90 g
5.41 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
5.39 g
15.36 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
4.31 g
12.29 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.07 g
3.06 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol
76.45 mg
217.88 mg

Witaminy w przepisie na sałatki z tuńczykiem i jajkiem

Na 100g
Na porcję
(285g)
Witamina A
210.07 µg (mcg)
598.70 µg (mcg)
Witamina B6
0.15 mg
0.43 mg
Witamina B12
1.63 µg (mcg)
4.65 µg (mcg)
Witamina C
6.23 mg
17.75 mg
Witamina D
1.26 µg (mcg)
3.60 µg (mcg)
Witamina E
1.05 mg
2.99 mg
Retinol
131.98 µg (mcg)
376.15 µg (mcg)
Tiamina
0.08 mg
0.22 mg
Ryboflawina
0.15 mg
0.42 mg
Niacyna
1.63 mg
4.64 mg
Foliany
21.40 µg (mcg)
60.99 µg (mcg)
Beta karoten
919.23 µg (mcg)
2619.80 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na sałatki z tuńczykiem i jajkiem

Na 100g
Na porcję
(285g)
Sód
114.01 mg
324.92 mg
Potas
182.39 mg
519.82 mg
Wapń
29.63 mg
84.44 mg
Fosfor
93.20 mg
265.62 mg
Magnez
17.43 mg
49.68 mg
Żelazo
1.22 mg
3.48 mg
Cynk
0.46 mg
1.30 mg
Miedź
0.07 mg
0.20 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatek z tuńczykiem i jajkiem 56
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w sałatkach z tuńczykiem i jajkiem

Lista alergenów dla sałatek z tuńczykiem i jajkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
    • Tuńczyk
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda

Cena przygotowania sałatek z tuńczykiem i jajkiem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cebula
50 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Pomidor
360 g
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 3
4.80
Za 360 g
Sałata
200 g
4.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 200 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Oliwki czarne
80 g
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.60
Za 80 g
Tuńczyk
180 g
40.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
20.57
Za 180 g
Oliwa z oliwek
45 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.80
Za 45 ml
Musztarda
25 g
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.28
Za 25 g
Koszt składników
86.00
Jak oceniasz przepis na sałatki z tuńczykiem i jajkiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób