Sałatka z fasolki szparagowej i tuńczyka

Opublikowano: 22.07.2021 r., 17:10 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sałatka z fasolki szparagowej i tuńczyka
Sałatka z fasolki szparagowej i tuńczyka
Pyszna sałatka z gotowaną fasolką szparagową z tuńczykiem, jajkiem i innymi pysznymi dodatkami. Z przypieczonymi tostami z chleba jest to kompozycja idealna.
Przygotowanie 20 min
143 kcal
Kcal w porcji
175 g
Wielkość porcji
37
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Fasolka szparagowa (250 g)
  • Jajko (3 szt.)
  • Tuńczyk w sosie własnym (150 g)
  • Groszek zielony konserwowy (50 g)
  • Kukurydza konserwowa (100 g)
  • Ogórki konserwowe (150 g)
  • Jogurt naturalny (100 ml)
  • Majonez light (70 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, szczypiorek
Sprzęt kuchenny
garnek, duża miska

Przepis na sałatkę z fasolki szparagowej i tuńczyka krok po kroku

Ugotuj jajka na twardo.

Z fasolki odetnij końcówki. Umyj ją, przekrój na pół i ugotuj do miękkości.

W misce umieść kukurydzę i groszek. Dodaj pokrojone ogórki i ugotowaną fasolkę.

Ugotowane jajka obierz, pokrój w dużą kostkę i dodaj do miski razem z majonezem, jogurtem, solą, pieprzem i sporą ilością szczypiorku. Wymieszaj wszystko.

Jak oceniasz przepis na sałatkę z fasolki szparagowej i tuńczyka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,6% osób

Więcej informacji na temat sałatki z fasolki szparagowej i tuńczyka

Pyszna sałatka z gotowaną fasolką szparagową z tuńczykiem, jajkiem i innymi pysznymi dodatkami. Z przypieczonymi tostami z chleba jest to kompozycja idealna. Sałatka z fasolką szparagową jest cudowną propozycją jako samodzielny posiłek. Nada się też do grilla jako znakomity dodatek do potraw. Jest bardzo prostym przepisem – składniki są łatwo dostępne. Kukurydza, groszek i ogórek konserwowy oraz sos jogurtowo-majonezowy i to wszystko posypane aromatycznym szczypiorkiem. Smacznie, bardzo zdrowo i prosto.

Można w sałatce ogórka konserwowego zastąpić ogórkiem kiszonym. Bardzo fajnie sprawdzi się także papryka konserwowa. Do przepisu wybierz fasolkę szparagową żółtą lub zieloną. Fasolkę należy obrać z obu stron i pozbawić ją końcówek. Umytą i pokrojoną na pół fasolkę gotuj przez 20 minut, aż będzie miękka. W czasie gdy gotuje się fasolka szparagowa oraz jajka możesz zrobić resztę kroków – przygotować resztę składników.

Przepis na tę sałatkę z fasolką szparagową jest bogaty w kwasy tłuszczowe nienasycone, co jest bardzo korzystne dla zdrowia. Jest ona źródłem błonnika. Fasolka szparagowa jest skarbnicą błonnika, więc działa bardzo dobrze na organizm. Jedząc tę sałatkę nie powodujesz gwałtownego wyrzutu insuliny i glukozy do krwioobiegu. Oznacza to, że po zjedzeniu sałatki jesteś nasycony dłuższy czas. Jeżeli chcesz ograniczyć kilokalorie możesz nie dodawać majonezu a w zamian za niego użyć jogurtu naturalnego. Jest to przepis bezglutenowy – dobry dla osoby ograniczającej lub eliminującej spożycie glutenu na skutek choroby (celiakii lub nietolerancji glutenu).

Jeżeli lubisz chrupkość w sałatkach polecam uprażyć słonecznik lub inne orzechy i posypać nimi sałatkę. Najlepiej jest orzechy czy nasiona dodać tuż przed podaniem, by chrupkość była zachowana. Jako super dodatek polecam także użyć tostera lub piekarnika i zrobić tosty. Może być też pieczona bagietka z masłem ziołowym lub czosnkowym. To pieczywo pasuje idealnie do tej sałatki. Sałatkę warto zrobić minimum kilka godzin przed podaniem, by się przegryzła. Będzie jeszcze pyszniejsza.

Alergeny w sałatce z fasolki szparagowej i tuńczyka

Lista alergenów dla sałatki z fasolki szparagowej i tuńczyka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
    • Tuńczyk w sosie własnym
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ogórki konserwowe
    • majonez light
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • majonez light

Wartości odżywcze sałatki z fasolki szparagowej i tuńczyka

na 100g gotowej potrawy

Sałatka zawiera wszystkie makroskładniki i jest bogata w błonnik. Tuńczyk to źródło kwasów tłuszczowych nienasyconych, korzystnych dla zdrowia.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(175g)
Energia (kcal)
82.13
143.73
Białko (g)
6.82
11.94

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(175g)
Węglowodany (g)
5.83
10.21
Węglowodany przyswajalne (g)
4.85
8.49
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.99
1.72

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(175g)
Tłuszcz (g)
3.63
6.36
Tłuszcze nasycone (g)
1.16
2.03
Tłuszcze nienasycone (g)
2.47
4.32
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.06
1.85
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.41
2.48
Cholesterol (mg)
66.67
116.67

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(175g)
Witamina A (µg (mcg))
35.28
61.73
Witamina B6 (mg)
0.18
0.31
Witamina B12 (µg (mcg))
0.37
0.65
Witamina C (mg)
4.51
7.89
Witamina D (µg (mcg))
0.72
1.27
Witamina E (mg)
0.29
0.50
Brak danych dla: groszek zielony konserwowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
26.91
47.09
Tiamina (mg)
0.05
0.09
Ryboflawina (mg)
0.14
0.25
Niacyna (mg)
1.13
1.97
Foliany (µg (mcg))
19.74
34.55
Beta karoten (µg (mcg))
100.10
175.17

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(175g)
Sód (mg)
295.96
517.93
Potas (mg)
161.63
282.86
Wapń (mg)
49.67
86.93
Fosfor (mg)
94.27
164.97
Magnez (mg)
17.17
30.05
Żelazo (mg)
0.76
1.34
Cynk (mg)
0.54
0.94
Miedź (mg)
0.04
0.08
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z fasolki szparagowej i tuńczyka 37
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki z fasolki szparagowej i tuńczyka

Koszt składników
37.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Fasolka szparagowa
250 g
7.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
3.50
Za 250 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Tuńczyk w sosie własnym
150 g
6.00
Za 170,0 g
Liczba opakowań 1
5.29
Za 150 g
Groszek zielony konserwowy
50 g
2.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.31
Za 50 g
Kukurydza konserwowa
100 g
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
1.03
Za 100 g
Ogórki konserwowe
150 g
6.00
Za 860,0 g
Liczba opakowań 1
1.05
Za 150 g
Jogurt naturalny
100 ml
1.80
Za 180,0 ml
Liczba opakowań 1
1.00
Za 100 ml
Majonez light
70 g
5.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
1.30
Za 70 g
Koszt składników
37.80