Przepis na sałatkę ryżową z tuńczykiem krok po kroku

Składniki
  • Ryż biały 200 g 2 woreczki
  • Tuńczyk w sosie własnym 170 g
  • Jajko 3 szt. 3 jajka rozmiar M
  • Szczypiorek 15 g 3 łyżki
  • Cebula czerwona 100 g 1 sztuka
  • Ogórek kiszony 150 g 3 sztuki
  • Ser gouda 50 g W kostce
  • Majonez 50 g 2 łyżki
  • Jogurt naturalny 50 ml 2 łyżki
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, salaterka, miseczka

Ryż ugotuj według zaleceń znajdujących się na opakowaniu. Odcedź go, ostudź i wysyp do salaterki.

Jajka ugotuj na twardo. Ostudź, obierz i pokrój w kostkę.

Tuńczyka odsącz z zalewy.

Cebule i ogórki kiszone obierz i pokrój w kostkę.

Ser żółty pokrój w kosteczkę.

Wymieszaj wszystkie składniki w salaterce.

Majonez wymieszaj z jogurtem i dopraw solą i pieprzem. Połącz ze składnikami w salaterce.

Szczypiorek drobno poszatkuj. Posyp nim sałatkę.

Sałatka ryżowa z tuńczykiem, jajkiem, czerwoną cebulką, serem żółtym i majonezem znajduje się w białej miseczce.
Sałatka ryżowa z tuńczykiem
Koszt przygotowania dania
16.44 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
465 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
18

Sałatka ryżowa z tuńczykiem - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o sałatce ryżowej z tuńczykiem

Sałatka ryżowa z tuńczykiem jest bardzo dobra i można ją podawać przy różnych okazjach. Pasuje zarówno jako dodatek w czasie rodzinnego obiadu, jak i przystawka podczas imprezy ze znajomymi. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby część sałatki zapakować do pojemniczka i zjeść w pracy.

Jak zrobić sałatkę z tuńczykiem i ryżem? Przede wszystkim warto zacząć od przygotowania ryżu. Istotne jest to, aby go nie rozgotować. Trzeba także wybrać taki ryż, który po ugotowaniu jest sypki. W czasie, gdy ryż będzie się gotować, można przygotować resztę składników i w ten sposób oszczędzić nieco czasu (np. w drugim garnku wstawić wodę na jajka i je ugotować).

Ten przepis na sałatkę z tuńczykiem i ryżem możesz nieco zmodyfikować. Jeżeli uważasz, że jedna puszka tuńczyka to dla ciebie za mało, śmiało dodaj drugą. Zamiast szczypiorku możesz zdecydować się na koperek lub natkę pietruszki. Dobrym rozwiązaniem byłaby sałatka ryżowa z tuńczykiem i kukurydzą. Odpowiednia będzie także papryka (zarówno czerwona, jak i zielona lub żółta) oraz brokuły.

Sałatkę ryżową z jajkiem i tuńczykiem możesz przygotować w nieco inny sposób. Ciekawie będzie się prezentować jako sałatka warstwowa. Ser żółty możesz pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce. Ogórki kiszone możesz zamienić na zielonego ogórka i pokroić go w kostkę. Ugotowane jajko możesz zetrzeć na tarce. Jeśli osobno zetrzesz białko, a osobno żółtko, to możesz z nich zrobić dwie warstwy. W takim przypadku białko warto umieścić na samym dole, a żółtko na górze. Na koniec możesz posypać sałatkę szczypiorkiem. Żeby warstwa żółtka dobrze się trzymała, wcześniej należy zrobić warstwę z sosu np. majonezowo-jogurtowego lub jogurtowo-czosnkowego.

Sałatka ryżowa z ogórkiem, tuńczykiem i jajkiem to dobry pomysł na dodatek do obiadu, ale ta sałatka może być też podana jako osobny posiłek. Jeżeli spodziewasz się większej liczby gości, składniki z tego przepisu należy proporcjonalnie zwiększyć. Ta sałatka przygotowana w wersji warstwowej będzie bardzo ciekawie wyglądać w salaterce.

Wartości odżywcze sałatki ryżowej z tuńczykiem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (250g)
Energia (kalorie)
186.16 kcal
465.41 kcal
Białko
9.70 g
24.26 g

Węglowodany w sałatce ryżowej z tuńczykiem

Na 100g
Na porcję (250g)
Węglowodany
18.61 g
46.53 g
Brak danych dla: tuńczyk w sosie własnym.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
18.13 g
45.33 g
Brak danych dla: tuńczyk w sosie własnym.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (250g)
Tłuszcz
7.89 g
19.73 g
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na sałatkę ryżową z tuńczykiem

Na 100g
Na porcję (250g)
Witamina B6
0.09 mg
0.23 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Tiamina
0.03 mg
0.08 mg
Brak danych dla: cebula czerwona, ogórek kiszony.
czytaj dalej
Foliany
15.71 µg (mcg)
39.26 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na sałatkę ryżową z tuńczykiem

Na 100g
Na porcję (250g)
Sód
364.86 mg
912.14 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Potas
111.32 mg
278.29 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Wapń
64.16 mg
160.39 mg
Brak danych dla: ogórek kiszony.
czytaj dalej
Fosfor
134.24 mg
335.61 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Magnez
16.68 mg
41.71 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Żelazo
0.64 mg
1.60 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Cynk
0.84 mg
2.09 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Miedź
0.08 mg
0.21 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki ryżowej z tuńczykiem 18
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w sałatce ryżowej z tuńczykiem

Lista alergenów dla sałatki ryżowej z tuńczykiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Tuńczyk w sosie własnym
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser gouda
    • Jogurt naturalny
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez

Cena przygotowania sałatki ryżowej z tuńczykiem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ryż biały
200 g
2 woreczki
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 200 g
Tuńczyk w sosie własnym
170 g
6.00
Za 170,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 170 g
Jajko
3 szt.
3 jajka rozmiar M
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Szczypiorek
15 g
3 łyżki
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 15 g
Cebula czerwona
100 g
1 sztuka
1.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Ogórek kiszony
150 g
3 sztuki
6.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 150 g
Ser gouda
50 g
W kostce
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
1.40
Za 50 g
Majonez
50 g
2 łyżki
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
0.74
Za 50 g
Jogurt naturalny
50 ml
2 łyżki
1.80
Za 180,0 ml
Liczba opakowań 1
0.50
Za 50 ml
Liczba porcji:
Razem
34.00
Łączny koszt
16.44
Jak oceniasz przepis na sałatkę ryżową z tuńczykiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób