Przepis na sałatkę z tuńczykiem i krakersami krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, tarka

Jajka ugotuj na twardo. Następnie ostudź, obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.

Krakersy połam na mniejsze kawałki i wysyp połowę na dno naczynia.

Tuńczyka odcedź z zalewy i podziel na mniejsze części. Wyłóż go na krakersy.

Paprykę umyj i pokrój w drobną kostkę. Poukładaj ją na tuńczyku, a na nią wysyp drugą część krakersów. Na wierzch wyłóż jajka i przykryj je majonezem. Dopraw solą i pieprzem.

Ser żółty zetrzyj na tarce o dużych oczkach i wysyp go na sałatkę.

Sałatka z tuńczykiem i krakersami podana w eleganckiej salaterce.
sałatka z tuńczykiem i krakersami
Koszt przygotowania dania
19.91 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
496 kcal
Liczba alergenów w daniu
6
67

Sałatka z tuńczykiem i krakersami - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o sałatce z tuńczykiem i krakersami

Sałatka z tuńczykiem i krakersami sprawdzi się idealnie na wszelkiego rodzaju imprezy. Prezentuje się niezwykle dekoracyjnie i przyciąga wzrok mnogością barw i faktur. To świetna opcja dla wszystkich, którzy szukają pomysłu na świeże przepisy z dużą dawką kreatywności i dobrego smaku. Ta receptura na sałatkę taka właśnie jest. Zasmakuje nawet największym smakoszom.

Sałatka z tego przepisu jest warstwowa, dzięki czemu pięknie się prezentuje. Najlepiej podawać ją w przezroczystym naczyniu lub małych pucharkach. To sprawi, że kolory i faktury będą dobrze widoczne, przez co danie wyda się bardziej apetyczne.

Sałatkę robi się na krakersach, dzięki czemu przyjemnie chrupie. W większości przepis wykorzystuje się całe ciastka, jednak warto poeksperymentować i rozdrobnić je, dzięki czemu stworzą nieoczekiwany element sałatki. Będą wspaniale chrupać schowane między miękkie elementy, co sprawi, że całe danie zyska na atrakcyjności.

Przepis na sałatkę z tuńczykiem i krakersami jest niezwykle prosty, dlatego poradzi sobie z nim nawet początkujący kucharz. Do jego wykonania wystarczy tylko kilka produktów. W tym daniu bazą są krakersy i ryba, dlatego warto wybrać te produkty z jak największą jakością. Idealnie sprawdzą się w tym przypadku ciastka pełnoziarniste, które zawierają znacznie więcej błonnika, niż tradycyjna wersja, a ich smak jest taki sam. Dzięki temu można czerpać z ich prozdrowotnych korzyści nie tracąc na atrakcyjności dania. Błonnik wspaniale wpływa na pracę układu pokarmowego, a także pozwala obniżyć poziom złego cholesterolu. Tuńczyka najlepiej wybierać z puszki w oleju, dzięki temu sałatka nabierze lepszego smaku. To ryba, która dostarcza naprawdę sporo białka, a także zdrowych kwasów tłuszczowych, wpływających na zdrowie układu krwionośnego, nerwowego i odpornościowego.

Ta domowa sałatka wspaniale sprawdzi się na wszelkiego rodzaju przyjęcia. To doskonała opcja na imprezę rodzinną, ale także na kolację. To wspaniały pomysł na pożywny posiłek dla osób na diecie pescowegetariańskiej. Z tego przepisu dowiesz się jak zrobić ją w najszybszy sposób.

Wartości odżywcze sałatki z tuńczykiem i krakersami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(216g)
Energia (kalorie)
230.00 kcal
496.80 kcal
Białko
11.11 g
24.00 g

Węglowodany w sałatce z tuńczykiem i krakersami

Na 100g
Na porcję
(216g)
Węglowodany
13.85 g
29.92 g
Brak danych dla: tuńczyk w oleju.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
11.54 g
24.92 g
Brak danych dla: tuńczyk w oleju.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(216g)
Tłuszcz
14.76 g
31.87 g
Tłuszcze nasycone
4.78 g
10.32 g
Tłuszcze nienasycone
9.98 g
21.55 g
Tłuszcze jednonasycone
4.03 g
8.71 g
Tłuszcze wielonasycone
5.95 g
12.84 g

Witaminy w przepisie na sałatkę z tuńczykiem i krakersami

Na 100g
Na porcję
(216g)
Witamina A
99.30 µg (mcg)
214.49 µg (mcg)
Brak danych dla: krakersy pełnoziarniste.
czytaj dalej
Witamina B6
0.22 mg
0.47 mg
Witamina E
1.54 mg
3.33 mg
Tiamina
0.06 mg
0.13 mg
Ryboflawina
0.18 mg
0.40 mg
Niacyna
2.66 mg
5.75 mg
Brak danych dla: majonez.
czytaj dalej
Foliany
31.90 µg (mcg)
68.91 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na sałatkę z tuńczykiem i krakersami

Na 100g
Na porcję
(216g)
Sód
353.52 mg
763.60 mg
Potas
207.79 mg
448.82 mg
Wapń
86.42 mg
186.66 mg
Fosfor
199.71 mg
431.38 mg
Magnez
32.20 mg
69.55 mg
Żelazo
1.25 mg
2.69 mg
Cynk
1.26 mg
2.73 mg
Miedź
0.12 mg
0.25 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z tuńczykiem i krakersami 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w sałatce z tuńczykiem i krakersami

Lista alergenów dla sałatki z tuńczykiem i krakersami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
    • Tuńczyk w oleju
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser żółty
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • krakersy pełnoziarniste
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • krakersy pełnoziarniste
    • Majonez
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • krakersy pełnoziarniste
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez

Cena przygotowania sałatki z tuńczykiem i krakersami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Tuńczyk w oleju
120 g
1 puszka
6.00
Za 170,0 g
Liczba opakowań 1
4.24
Za 120 g
Papryka czerwona
240 g
1 szt
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.32
Za 240 g
Ser żółty
80 g
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
2.24
Za 80 g
Krakersy pełnoziarniste
150 g
4.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 150 g
Majonez
75 g
3 łyżki
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
1.11
Za 75 g
Liczba porcji:
Koszt składników
28.70
Jak oceniasz przepis na sałatkę z tuńczykiem i krakersami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób