Sałatka z tuńczykiem fit

Opublikowano: 19.03.2021 r., 17:58 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Wiosenna sałatka z rzodkiewką, jajkiem i tuńczykiem, podana na małym talerzyku. Udekorowana posiekanym szczypiorkiem.
Sałatka z tuńczykiem fit
Sałatka z tuńczykiem fit jest niskokaloryczną i pyszną propozycją dla osób na diecie. Przepis jest bardzo prosty, lecz efektowny, ze względu na dużą ilość kolorów w daniu.
Przygotowanie 20 min
411 kcal
Kcal w porcji
343 g
Wielkość porcji
20
Indeks glikemiczny
Składniki dla 3 porcji
  • Tuńczyk w sosie własnym 1,5 puszki (255 g)
  • Jajko (5 szt.)
  • Szpinak 4 duże garści (100 g)
  • Rzodkiewka 1 pęczek (115 g)
  • Oliwki czarne 20 sztuk (60 g)
  • Pomidory koktajlowe 10 sztuk (200 g)
  • Oliwa z oliwek 3 łyżki (45 ml)
  • Sok z cytryny 1 łyżeczka (5 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża, chilli, szczypiorek, koper
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, duża miska, salaterka

Przepis na sałatkę z tuńczykiem fit krok po kroku

Jajka ugotuj na twardo. Ugotowane jajka ostudź i obierz. Następnie pokrój je w ćwiartki.

Tuńczyka odsącz z zalewy i rozdrobnij za pomocą widelca.

Liście szpinaku opłucz, porwij i ułóż na dnie miski.

Rzodkiewki i pomidory koktajlowe umyj. Rzodkiewki pokrój w plasterki, a pomidorki podziel na połówki. Dodaj do miski z sałatą.

Oliwki wrzuć do miski z pozostałymi składnikami i wymieszaj całość dokładnie.

W osobnej miseczce przygotuj oliwę, dodaj do niej sok z cytryny, a także przyprawy i zioła. Wymieszaj całość energicznie.

Sałatkę polej sosem i udekoruj ćwiartkami jaj, uważając, by ich nie uszkodzić.

Jak oceniasz przepis na sałatkę z tuńczykiem fit
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,5% osób

Więcej informacji na temat sałatki z tuńczykiem fit

Sałatka z tuńczykiem fit jest idealnym daniem dla osób na diecie redukcyjnej. Sprawdzi się jako lunch lub kolacja. Zaskakuje swoim ostrym smakiem, a to dzięki rzodkiewkom i ostrej papryczce. Na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom kuchni śródziemnomorskiej, która uznana jest za najzdrowszą na świecie. Ta sałatka poza tym, że jest bardzo smaczna, dostarcza również wielu cennych witamin i składników odżywczych. Duża zawartość warzyw sprawia, że jest niskokaloryczna, lecz sycąca.

Połączenie tuńczyka z jajkiem jest bardzo dobrze znane, lecz dzięki niebanalnym dodatkom sałatka zyskuje świeżości i oryginalności. Jedząc ją możemy się poczuć, jakbyśmy kosztowali wiosny. Na pewno zaskoczy niejednego smakosza idealną kompozycją smaków.

Dzięki dużej zawartości białka będzie bardzo pomocna przy budowaniu szczupłej sylwetki i odpowiedniej masy mięśniowej. Tuńczyk i oliwki zapewniają odpowiednią porcję zdrowych tłuszczów, dzięki czemu wspieramy nasz układ krwionośny i nerwowy. Dodatek oliwy z oliwek wspomaga wchłanianie witamin z sałatki. Zdrowe tłuszcze będą również podkreślały wyrazisty smak całej kompozycji. Ta opcja jest więc nie tylko pyszna, ale i bardzo zdrowa.

Przepis jest bardzo prosty, dlatego sałatkę przygotujemy w mniej niż pół godziny, to ważne szczególnie dla osób, które nie lubią spędzać zbyt dużo czasu w kuchni. Szybka sałatka sprawdzi się również w sytuacji, gdy zaskoczą nas niezapowiedziani goście. Danie pięknie prezentuje się na stole ze względu na całą paletę różnych barw. To sprawia, że nie można od niej oderwać oczu, a każdy z chęcią po nią sięga. Dlatego łatwo może zostać główną atrakcją kulinarną imprezy.

Fit sałatka z tuńczykiem spodoba się nie tylko osobom na diecie, ale również miłośnikom kuchni zdrowej, naturalnej i smacznej. W sałatce dominują warzywa, dzięki czemu jest ona bardzo lekka. Dodatek rzodkiewki wpływa pozytywnie na trawienie i prawidłową pracę wątroby. Dietetyczna sałatka z tuńczykiem łączy smaczną i zdrową kuchnię, dzięki czemu nie trzeba już więcej wybierać między nimi.

Alergeny w sałatce z tuńczykiem fit

Lista alergenów dla sałatki z tuńczykiem fit przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Tuńczyk w sosie własnym
    • Jajko

Wartości odżywcze sałatki z tuńczykiem fit

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(343g)
Energia (kcal)
119.96
411.45
Białko (g)
9.54
32.72

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(343g)
Węglowodany (g)
2.02
6.91
Węglowodany przyswajalne (g)
1.31
4.50
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.70
2.41

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(343g)
Tłuszcz (g)
8.17
28.02
Tłuszcze nasycone (g)
2.18
7.48
Tłuszcze nienasycone (g)
5.99
20.54
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.70
16.12
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.29
4.41
Cholesterol (mg)
107.12
367.42

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(343g)
Witamina A (µg (mcg))
96.54
331.13
Witamina B6 (mg)
0.14
0.48
Witamina B12 (µg (mcg))
0.51
1.77
Witamina C (mg)
7.11
24.38
Witamina D (µg (mcg))
1.00
3.45
Witamina E (mg)
0.98
3.37
Retinol (µg (mcg))
43.16
148.03
Tiamina (mg)
0.03
0.10
Ryboflawina (mg)
0.16
0.53
Niacyna (mg)
1.63
5.60
Foliany (µg (mcg))
36.79
126.18
Beta karoten (µg (mcg))
630.47
2162.51

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(343g)
Sód (mg)
182.72
626.71
Potas (mg)
217.46
745.89
Wapń (mg)
37.06
127.12
Fosfor (mg)
115.64
396.66
Magnez (mg)
22.02
75.54
Żelazo (mg)
1.42
4.86
Cynk (mg)
0.58
1.98
Miedź (mg)
0.07
0.24
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z tuńczykiem fit 20
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki z tuńczykiem fit

Koszt składników
57.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Tuńczyk w sosie własnym
255 g
1,5 puszki
6.00
Za 170,0 g
Liczba opakowań 2
9.00
Za 255 g
Jajko
5 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Szpinak
100 g
4 duże garści
5.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
3.33
Za 100 g
Rzodkiewka
115 g
1 pęczek
3.00
Za 120,0 g
Liczba opakowań 1
2.88
Za 115 g
Oliwki czarne
60 g
20 sztuk
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 60 g
Pomidory koktajlowe
200 g
10 sztuk
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 200 g
Oliwa z oliwek
45 ml
3 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.80
Za 45 ml
Sok z cytryny
5 ml
1 łyżeczka
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
0.25
Za 5 ml
Koszt składników
57.00