Dietetyczna sałatka z tuńczykiem
- Czosnek - 1 ząbek (5 g)
- Tuńczyk w sosie własnym - 1,5 puszki (255 g)
- Jajko - 4 szt dużych jaj (4 szt.)
- Sałata lodowa - 1 mała główka sałaty lodowej (350 g)
- Pomidor - 2 sztuki (340 g)
- Ogórek - 1 średniej wielkości (180 g)
- Cebula czerwona - 1,5 szt (150 g)
- Oliwki czarne - 20 sztuk (60 g)
- Musztarda - 1 łyżka (20 g)
- Oliwa z oliwek - 3 duże łyżki (45 ml)
Przepis na dietetyczną sałatkę z tuńczykiem krok po kroku
Jajka ugotuj na twardo. Następnie ostudź i obierz. Ostudzone jajka pokrój w ćwiartki.
Tuńczyka odcedź z zalewy i rozdrobnij za pomocą widelca. Przełóż rybę do miski.
Sałatę, pomidora, ogórka i cebulę dokładnie umyj. Cebulę obierz z łupinki. Sałatę porwij. Cebulę i pomidora pokrój w kostkę, a ogórka i oliwki w plastry. Dodaj te składniki do miski.
W osobnej miseczce zmieszaj oliwę z musztardą. Obierz czosnek. Posiekaj drobno czosnek i zioła. Dodaj do sosu w miseczce i wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem.
Wymieszaj składniki sałatki w misce i polej je przygotowanym sosem. Skrop na odrobiną soku z cytryny. Udekoruj na wierzchu ćwiartkami jaj.
-
Sałatka z tuńczykiem
-
Sałatka z ryżu i tuńczyka
-
Sałatki z tuńczykiem i jajkiem
-
Sałatka z tuńczykiem i ryżem
-
Sałatka nicejska
-
Sałatka warstwowa z tuńczykiem
-
Sałatka z tuńczykiem i jajkiem
-
Sałatka z tuńczykiem i makaronem
-
Sałatka z tuńczykiem warstwowa
-
Sałatka z tuńczykiem i kukurydzą
-
Prosta sałatka z tuńczykiem i jajkiem
-
Sałatka z tuńczykiem fit
-
Sałatka makaronowa z tuńczykiem
-
Sałatka z tuńczykiem i jajkiem warstwowa
-
Sałatka z tuńczykiem na krakersach
-
Sałatka z tuńczykiem i ananasem
-
Sałatka ryżowa z tuńczykiem
-
Sałatka z tuńczykiem i krakersami
-
Proste sałatki z tuńczykiem
Więcej informacji na temat dietetycznej sałatki z tuńczykiem
Dietetyczna sałatka z tuńczykiem jest zdrowszą wersją tradycyjnej przekąski, często serwowanej na imprezach. Idealna dla ludzi na diecie, którzy bardzo cenili jej smak, a ze względu na restrykcje nie mogą już sobie pozwolić na jej jedzenie, gdyż dzięki kilku modyfikacjom jest bardzo fit. Nie brakuje w niej dobrze znanych i lubianych produktów, takich jak tuńczyk w sosie własnym, jajko i pomidory, a także oliwki. Za to zastąpiony został ciężkostrawny i kaloryczny majonez. Zamiast niego w dietetycznej sałatce znajdziemy oliwę z oliwek, która ma dobry wpływ na naczynia krwionośne, a także obniża poziom złego cholesterolu. Jest kolorową, smaczną, a przy tym zdrową propozycją dla każdego, kto chce zadbać o dobrze zbilansowane menu.
Sałatka dietetyczna ma dużo mniej kalorii, niż tradycyjna wersja, co stanowi jej ogromny atut. Ta wersja ma również bardzo niski indeks glikemiczny, dzięki czemu nadaje się dla osób cierpiących na insulinooporność i cukrzycę. Duża ilość kolorowych warzyw sprawia, że sałatka jest bardzo zdrowa i niskokaloryczna.
Sałatka może być idealną propozycją lunchu do pracy lub kolacji. Świetnie sprawdzi się jako imprezowa przekąska, która zachwyci wszystkich gości, nawet tych wybrednych. Kluczem jej wspaniałego smaku jest tuńczyk w sosie własnym i aromatyczny sos ze świeżych ziół. Takie połączenie zapada w pamięć na długo.
Zdrowa sałatka z tuńczykiem jest bardzo lekka, ze względu na dużą ilość warzyw. Świetnie sprawdzi się na diecie bezglutenowej, odchudzającej i pescowegetariańskiej. Pozwala dostarczyć dużej ilości białka, dzięki czemu syci na długo i wspiera budowanie masy mięśniowej. Taka kolacja sprawi, że będziemy czuć się naprawdę dobrze i dostarczymy sobie dużej ilości cennych witamin i składników odżywczych.
Sałatka fit z tuńczykiem jest bardzo prosta w wykonaniu i zajmuje naprawdę niewiele czasu. W dodatku do jej wykonania potrzeba jedynie kilku składników, które z łatwością znajdziemy w każdym sklepie spożywczym. Prezentuje się bardzo dekoracyjnie i apetycznie, choć jest bardzo zdrowym wyborem, dlatego przygotowując ją łatwo zapomnieć, że to dietetyczne danie.
Alergeny w dietetycznej sałatce z tuńczykiem
Lista alergenów dla dietetycznej sałatki z tuńczykiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Tuńczyk w sosie własnym
- Jajko
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Musztarda
Wartości odżywcze dietetycznej sałatki z tuńczykiem
Energia i białka
(398g)
Węglowodany
(398g)
Tłuszcze
(398g)
Witaminy
(398g)
Składniki mineralne
(398g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.