Dietetyczna sałatka z tuńczykiem

Opublikowano: 19.03.2021 r., 15:26 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sałatka z tuńczykiem i jajkiem
Dietetyczna sałatka z tuńczykiem
Dietetyczna sałatka z tuńczykiem jest świetną propozycją dla osób dbających o linię, jednak chcących zjeść coś pysznego i sycącego. Jest wartościowym posiłkiem dla osób na diecie.
Przygotowanie 20 min
320 kcal
Kcal w porcji
398 g
Wielkość porcji
23
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Czosnek - 1 ząbek (5 g)
  • Tuńczyk w sosie własnym - 1,5 puszki (255 g)
  • Jajko - 4 szt dużych jaj (4 szt.)
  • Sałata lodowa - 1 mała główka sałaty lodowej (350 g)
  • Pomidor - 2 sztuki (340 g)
  • Ogórek - 1 średniej wielkości (180 g)
  • Cebula czerwona - 1,5 szt (150 g)
  • Oliwki czarne - 20 sztuk (60 g)
  • Musztarda - 1 łyżka (20 g)
  • Oliwa z oliwek - 3 duże łyżki (45 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża, sok z cytryny, szczypiorek, oregano, bazylia
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, salaterka

Przepis na dietetyczną sałatkę z tuńczykiem krok po kroku

Jajka ugotuj na twardo. Następnie ostudź i obierz. Ostudzone jajka pokrój w ćwiartki.

Tuńczyka odcedź z zalewy i rozdrobnij za pomocą widelca. Przełóż rybę do miski.

Sałatę, pomidora, ogórka i cebulę dokładnie umyj. Cebulę obierz z łupinki. Sałatę porwij. Cebulę i pomidora pokrój w kostkę, a ogórka i oliwki w plastry. Dodaj te składniki do miski.

W osobnej miseczce zmieszaj oliwę z musztardą. Obierz czosnek. Posiekaj drobno czosnek i zioła. Dodaj do sosu w miseczce i wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem.

Wymieszaj składniki sałatki w misce i polej je przygotowanym sosem. Skrop na odrobiną soku z cytryny. Udekoruj na wierzchu ćwiartkami jaj.

Jak oceniasz przepis na dietetyczną sałatkę z tuńczykiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 80,4% osób

Więcej informacji na temat dietetycznej sałatki z tuńczykiem

Dietetyczna sałatka z tuńczykiem jest zdrowszą wersją tradycyjnej przekąski, często serwowanej na imprezach. Idealna dla ludzi na diecie, którzy bardzo cenili jej smak, a ze względu na restrykcje nie mogą już sobie pozwolić na jej jedzenie, gdyż dzięki kilku modyfikacjom jest bardzo fit. Nie brakuje w niej dobrze znanych i lubianych produktów, takich jak tuńczyk w sosie własnym, jajko i pomidory, a także oliwki. Za to zastąpiony został ciężkostrawny i kaloryczny majonez. Zamiast niego w dietetycznej sałatce znajdziemy oliwę z oliwek, która ma dobry wpływ na naczynia krwionośne, a także obniża poziom złego cholesterolu. Jest kolorową, smaczną, a przy tym zdrową propozycją dla każdego, kto chce zadbać o dobrze zbilansowane menu.

Sałatka dietetyczna ma dużo mniej kalorii, niż tradycyjna wersja, co stanowi jej ogromny atut. Ta wersja ma również bardzo niski indeks glikemiczny, dzięki czemu nadaje się dla osób cierpiących na insulinooporność i cukrzycę. Duża ilość kolorowych warzyw sprawia, że sałatka jest bardzo zdrowa i niskokaloryczna.

Sałatka może być idealną propozycją lunchu do pracy lub kolacji. Świetnie sprawdzi się jako imprezowa przekąska, która zachwyci wszystkich gości, nawet tych wybrednych. Kluczem jej wspaniałego smaku jest tuńczyk w sosie własnym i aromatyczny sos ze świeżych ziół. Takie połączenie zapada w pamięć na długo.

Zdrowa sałatka z tuńczykiem jest bardzo lekka, ze względu na dużą ilość warzyw. Świetnie sprawdzi się na diecie bezglutenowej, odchudzającej i pescowegetariańskiej. Pozwala dostarczyć dużej ilości białka, dzięki czemu syci na długo i wspiera budowanie masy mięśniowej. Taka kolacja sprawi, że będziemy czuć się naprawdę dobrze i dostarczymy sobie dużej ilości cennych witamin i składników odżywczych.

Sałatka fit z tuńczykiem jest bardzo prosta w wykonaniu i zajmuje naprawdę niewiele czasu. W dodatku do jej wykonania potrzeba jedynie kilku składników, które z łatwością znajdziemy w każdym sklepie spożywczym. Prezentuje się bardzo dekoracyjnie i apetycznie, choć jest bardzo zdrowym wyborem, dlatego przygotowując ją łatwo zapomnieć, że to dietetyczne danie.

Alergeny w dietetycznej sałatce z tuńczykiem

Lista alergenów dla dietetycznej sałatki z tuńczykiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Tuńczyk w sosie własnym
    • Jajko
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda

Wartości odżywcze dietetycznej sałatki z tuńczykiem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(398g)
Energia (kcal)
80.63
320.91
Białko (g)
6.02
23.96

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(398g)
Węglowodany (g)
2.97
11.81
Węglowodany przyswajalne (g)
2.15
8.58
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.81
3.23

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(398g)
Tłuszcz (g)
5.05
20.11
Tłuszcze nasycone (g)
1.34
5.33
Tłuszcze nienasycone (g)
3.71
14.78
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.93
11.67
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.78
3.12
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
56.95
226.68

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(398g)
Witamina A (µg (mcg))
38.01
151.26
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.09
0.37
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.30
1.21
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
4.29
17.08
Witamina D (µg (mcg))
0.58
2.33
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.76
3.03
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
22.60
89.96
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.03
0.12
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.08
0.33
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.09
4.35
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
16.93
67.39
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
172.26
685.58
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(398g)
Sód (mg)
122.59
487.91
Potas (mg)
155.52
618.96
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Wapń (mg)
23.42
93.22
Fosfor (mg)
74.76
297.53
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Magnez (mg)
12.87
51.21
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.84
3.33
Cynk (mg)
0.36
1.43
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.20
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny dietetycznej sałatki z tuńczykiem 23
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania dietetycznej sałatki z tuńczykiem

Koszt składników
63.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Czosnek
5 g
1 ząbek
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 5 g
Tuńczyk w sosie własnym
255 g
1,5 puszki
6.00
Za 170,0 g
Liczba opakowań 2
9.00
Za 255 g
Jajko
4 szt.
4 szt dużych jaj
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Sałata lodowa
350 g
1 mała główka sałaty lodowej
5.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
4.38
Za 350 g
Pomidor
340 g
2 sztuki
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 3
4.53
Za 340 g
Ogórek
180 g
1 średniej wielkości
3.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 180 g
Cebula czerwona
150 g
1,5 szt
1.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 150 g
Oliwki czarne
60 g
20 sztuk
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 60 g
Musztarda
20 g
1 łyżka
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.22
Za 20 g
Oliwa z oliwek
45 ml
3 duże łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.80
Za 45 ml
Koszt składników
63.00