Prosta sałatka z tuńczykiem i jajkiem

Opublikowano: 26.09.2023 r., 14:57 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Prosta sałatka z tuńczykiem i jajkiem podana w białym talerzu.
Prosta sałatka z tuńczykiem i jajkiem
Prosta sałatka z tuńczykiem i jajkiem to doskonała propozycja na smaczną kolację lub przystawkę na imprezy ze znajomymi. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis.
Przygotowanie 30 min
263 kcal
Kcal w porcji
215 g
Wielkość porcji
45
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Jajko (4 szt.)
  • Tuńczyk w sosie własnym 2 puszki (260 g)
  • Ogórki konserwowe (150 g)
  • Kukurydza konserwowa (200 g)
  • Majonez (40 g)
  • Szczypiorek (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, salaterka

Przepis na prostą sałatkę z tuńczykiem i jajkiem krok po kroku

Jajka ugotuj na twardo, ostudź je, obierz ze skorupek i pokrój w drobną kostkę. Jajka przełóż do salaterki.

Tuńczyka oraz kukurydzę odsącz z zalewy i dodaj do jajek.

Ogórki pokrój w kosteczkę i również dodać do jajek.

Szczypior umyj, osusz i posiekaj. Dodaj go do salaterki z pozostałymi składnikami.

Sałatkę dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Następnie dodaj do niej majonez i dokładnie wymieszaj.

Sałatkę przed podaniem wstaw na 2 godziny do lodówki.

Jak oceniasz przepis na prostą sałatkę z tuńczykiem i jajkiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,6% osób

Więcej informacji na temat prostej sałatki z tuńczykiem i jajkiem

Prosta sałatka z tuńczykiem i jajkiem to doskonała propozycja na posiłek do pracy lub kolację. Fit sałatka świetnie sprawdzi się również jako potrawa podana podczas Świąt Wielkanocnych. Smaczna sałatka świetnie sprawdzi się również jako przystawka serwowana podczas imprez. Sprawdzony przepis na prostą sałatkę z tuńczykiem i jajkiem nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania sałatki potrzebne będą następujące produkty spożywcze: jajka, tuńczyk w sosie własnym, ogórki konserwowe, kukurydza, majonez, szczypior, sól oraz pieprz.

A jak zrobić sałatkę z tuńczykiem i jajkiem gotowanym? Jajka ugotuj na twardo, ostudź je, obierz ze skorupek i pokrój w drobną kostkę. Jajka przełóż do salaterki. Tuńczyka oraz kukurydzę odsącz z zalewy i dodaj do jajek. Ogórki pokrój w kosteczkę i również dodać do jajek. Szczypior umyj, osusz i posiekaj. Dodaj go do salaterki z pozostałymi składnikami. Sałatkę dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Następnie dodaj do niej majonez i dokładnie wymieszaj. Sałatkę przed podaniem wstaw na 2 godziny do lodówki.

Tuńczyk jest produktem niskokalorycznym o dużej zawartości białka i wartości odżywczych. Dostarcza on do organizmu niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 (EPA i DHA), które zwiększają odporność, zmniejszają poziom cholesterolu LDL oraz przeciwdziałają powstawaniu chorób serca. Jest to również źródło witaminy D, która pozytywnie wpływa na stan kości, odporność i samopoczucie. Tuńczyk jest skarbnicą witamin z grupy B oraz żelaza. Zawiera również tak ważny dla naszej tarczycy, a co za tym idzie odpowiedniej produkcji hormonów, selen (100 g tuńczyka pokrywa ponad połowę dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek).

Podsumowując: szybka w przygotowaniu sałatka świetnie sprawdzi się na kolację. Pyszna sałatka jest dobra do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu, jednak warto podać ją po schłodzeniu. Smaczna sałatka doskonale sprawdzi się również jako przystawka podczas wielu imprez. Produkty niezbędne do przygotowania prostej sałatki dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Alergeny w prostej sałatce z tuńczykiem i jajkiem

Lista alergenów dla prostej sałatki z tuńczykiem i jajkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
    • Tuńczyk w sosie własnym
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ogórki konserwowe
    • Majonez
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez

Wartości odżywcze prostej sałatki z tuńczykiem i jajkiem

na 100g gotowej potrawy

Prosta sałatka z tuńczykiem i jajkiem to doskonała propozycja na smaczną kolację. Tuńczyk oraz jajka wykorzystane do przygotowania sałatki stanowią doskonałe źródło białka.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(215g)
Energia (kcal)
122.63
263.65
Białko (g)
10.59
22.76

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(215g)
Węglowodany (g)
4.82
10.36
Węglowodany przyswajalne (g)
4.32
9.29
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.49
1.06

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(215g)
Tłuszcz (g)
6.77
14.55
Tłuszcze nasycone (g)
1.97
4.23
Tłuszcze nienasycone (g)
4.80
10.31
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.92
4.13
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.88
6.18
Cholesterol (mg)
106.11
228.14

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(215g)
Witamina A (µg (mcg))
47.60
102.33
Witamina B6 (mg)
0.13
0.28
Witamina B12 (µg (mcg))
0.57
1.22
Witamina C (mg)
2.69
5.79
Witamina D (µg (mcg))
1.09
2.34
Witamina E (mg)
0.43
0.92
Retinol (µg (mcg))
41.98
90.25
Tiamina (mg)
0.03
0.06
Ryboflawina (mg)
0.15
0.32
Niacyna (mg)
1.96
4.22
Foliany (µg (mcg))
26.25
56.43
Beta karoten (µg (mcg))
66.73
143.47

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(215g)
Sód (mg)
368.67
792.65
Potas (mg)
156.52
336.51
Wapń (mg)
30.36
65.27
Fosfor (mg)
124.58
267.86
Magnez (mg)
18.15
39.01
Żelazo (mg)
0.87
1.87
Cynk (mg)
0.62
1.34
Miedź (mg)
0.04
0.09
Szacunkowy indeks glikemiczny prostej sałatki z tuńczykiem i jajkiem 45
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania prostej sałatki z tuńczykiem i jajkiem

Koszt składników
33.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Tuńczyk w sosie własnym
260 g
2 puszki
6.00
Za 170,0 g
Liczba opakowań 2
9.18
Za 260 g
Ogórki konserwowe
150 g
6.00
Za 860,0 g
Liczba opakowań 1
1.05
Za 150 g
Kukurydza konserwowa
200 g
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
2.06
Za 200 g
Majonez
40 g
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
0.59
Za 40 g
Szczypiorek
20 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Koszt składników
33.50