Sałatka makaronowa z tuńczykiem

Opublikowano: 31.01.2022 r., 22:02 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sałatka makaronowa z tuńczykiem ułożona w misce.
Sałatka makaronowa z tuńczykiem
Sałatka makaronowa z tuńczykiem to przepyszna i niezwykle łatwa opcja na wspaniały posiłek, który nie tylko zachwyca smakiem, ale również syci na długo i jest zdrowy.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 10 min
311 kcal
Kcal w porcji
163 g
Wielkość porcji
64
Indeks glikemiczny
Składniki dla 8 porcji
  • Makaron pełnoziarnisty (razowy) (400 g)
  • Marchewka (90 g)
  • Seler naciowy (225 g)
  • Pomidor (200 g)
  • Tuńczyk w oleju (170 g)
  • Jogurt grecki 0% tłuszczu (80 ml)
  • Majonez (75 g)
  • Ocet winny (15 ml)
  • Musztarda (25 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Koperek ogrodowy suszony (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, duża miska, miseczka

Przepis na sałatkę makaronową z tuńczykiem krok po kroku

Makaron ugotuj w osolonym wrzątku, następnie odcedź i ostudź. Przełóż go do dużej miski.

Tuńczyka wyciągnij z puszki i rozdziel widelcem na mniejsze części.

W małej misce wymieszaj jogurt, majonez, ocet, musztardę, czosnek, koperek, sól i pieprz.

Marchewki obierz i pokrój wraz z innymi warzywami w kostkę. Dodaj do pozostałych składników sałatki.

Sałatkę wymieszaj z dressingiem.

Jak oceniasz przepis na sałatkę makaronową z tuńczykiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 81,7% osób

Więcej informacji na temat sałatki makaronowej z tuńczykiem

Sałatka makaronowa z tuńczykiem to przepyszna i niezwykle łatwa opcja na wspaniały posiłek, który nie tylko zachwyca smakiem, ale również syci na długo i jest zdrowy. To idealna opcja dla wszystkich, którzy kochają śródziemnomorską kuchnię. Tuńczyk wspaniale łączy się z makaronem i warzywami, całość dopełnia przepyszny dressing.

Przepis na sałatkę makaronową z tuńczykiem to idealna propozycja dla wszystkich, którzy kochają nieskomplikowane posiłki. Całość jest prosta, łatwa, a przy okazji sycąca. Do przygotowania tego dania potrzebna jest tylko krótka obróbka termiczna, wystarczy lekko ugotować makaron, by był nieco miękki. Najlepiej sprawdza się ugotowanie makaronu, a następnie jego schłodzenie, dzięki czemu ma on niższy indeks glikemiczny. To wspaniałe rozwiązanie zwłaszcza dla osób z cukrzycą, czy insulinoopornością. Oprócz tego, taki mechanizm sprawia, że ma on jeszcze więcej błonnika, który wspiera działanie całego układu trawiennego.

Jeśli zastanawiasz się jak przygotować sałatkę makaronową z tuńczykiem w łatwy i naprawdę szybki sposób, by była bardzo odżywcza, to ten przepis przypadnie ci do gustu. Całe danie zajmuje tylko kilka chwil, a do jego przygotowania używa się kilku prostych składników, Głównym jest oczywiście tuńczyk. Najlepiej sprawdza się w tym wypadku tuńczyk z puszki, który nie wymaga obróbki termicznej i jest gotowy do spożycia. W kilka chwil pozwala stworzyć danie proste i sycące. Tuńczyk to ryba, która dostarcza sporo kwasów nienasyconych z rodziny Omega 3, które korzystnie wpływają na działanie układu krwionośnego, a także nerwowego. To dlatego powinien gościć w menu jak najczęściej. Sparowany razem z pełnoziarnistym makaronem tworzy naprawdę wspaniałe danie, które nigdy się nie nudzi. To również doskonały pomysł na sałatkę na imprezę, która jest łatwa, szybka i pyszna. Wszystkie składniki można dostać w nawet najmniejszym sklepie, a jest ich naprawdę niewiele, przez co jest ona również bardzo tania. Sprawdzi się także jako sycąca kolacja, czy szybki lunch.

Alergeny w sałatce makaronowej z tuńczykiem

Lista alergenów dla sałatki makaronowej z tuńczykiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • makaron pełnoziarnisty (razowy)
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler naciowy
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Tuńczyk w oleju
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt grecki 0% tłuszczu
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
    • Musztarda
  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Ocet winny

Wartości odżywcze sałatki makaronowej z tuńczykiem

na 100g gotowej potrawy

To niezwykle zdrowa sałatka, która dostarcza sporo błonnika, a także zdrowych kwasów tłuszczowych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(163g)
Energia (kcal)
190.80
311.00
Białko (g)
8.86
14.45

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(163g)
Węglowodany (g)
25.31
41.25
Brak danych dla: tuńczyk w oleju.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne (g)
21.33
34.77
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.98
6.49
Brak danych dla: tuńczyk w oleju.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(163g)
Tłuszcz (g)
6.39
10.42
Tłuszcze nasycone (g)
1.61
2.63
Tłuszcze nienasycone (g)
4.78
7.79
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.49
2.43
Brak danych dla: musztarda, koperek ogrodowy suszony.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
3.29
5.36
Brak danych dla: musztarda, koperek ogrodowy suszony.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.01
0.02
Brak danych dla: tuńczyk w oleju, musztarda.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(163g)
Witamina B6 (mg)
0.20
0.33
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.29
0.48
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.73
1.18
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu, koperek ogrodowy suszony.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.14
0.23
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.09
0.15
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
4.23
6.89
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
29.11
47.45
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu, koperek ogrodowy suszony.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(163g)
Sód (mg)
136.42
222.36
Potas (mg)
293.20
477.92
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Wapń (mg)
43.31
70.59
Fosfor (mg)
142.23
231.83
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Magnez (mg)
45.57
74.28
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.64
2.68
Cynk (mg)
0.92
1.50
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.18
0.29
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki makaronowej z tuńczykiem 64
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki makaronowej z tuńczykiem

Koszt składników
48.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron pełnoziarnisty (razowy)
400 g
4.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 400 g
Marchewka
90 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Seler naciowy
225 g
10.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
5.62
Za 225 g
Pomidor
200 g
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
2.67
Za 200 g
Tuńczyk w oleju
170 g
6.00
Za 170,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 170 g
Jogurt grecki 0% tłuszczu
80 ml
2.20
Za 180,0 ml
Liczba opakowań 1
0.98
Za 80 ml
Majonez
75 g
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
1.11
Za 75 g
Ocet winny
15 ml
6.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
0.36
Za 15 ml
Musztarda
25 g
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.28
Za 25 g
Czosnek
10 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Koperek ogrodowy suszony
10 g
2.00
Za 6,0 g
Liczba opakowań 2
3.33
Za 10 g
Koszt składników
48.20