Sałatka z brokułem i szynką
- Brokuły (500 g)
- Szynka wieprzowa - w plasterkach (150 g)
- Papryka żółta - 1 sztuka (200 g)
- Kukurydza (kolba) - marynowana (300 g)
- Papryka zielona - 1 sztuka (140 g)
- Ocet winny - 1 łyżka (10 ml)
- Oliwa z oliwek - 3 łyżki (30 ml)
- Musztarda - 1 łyżeczka (8 g)
Przepis na sałatkę z brokułem i szynką krok po kroku
W miseczce wymieszaj ocet z oliwą i musztardą. Dodaj po szczypcie soli i pieprzu.
Brokuła umyj, pokrój na małe różyczki i ugotuj na parze przez 5-10 minut. Po ugotowaniu przelej zimną wodą.
Szynkę pokrój w kostkę.
Papryki umyj i wykrój z nich gniazda nasienne. Pokrój w cienkie paski.
Kolby kukurydzy odsącz z zalewy.
W misce umieść brokuła, szynkę, papryki i kukurydzę.
Wlej przygotowany wcześniej sos i wymieszaj.
-
Sałatka z brokułem
-
Sałatka z brokułami i jajkiem
-
Sałatka z brokułem i fetą
-
Sałatki z brokułami i kurczakiem
-
Sałatka z brokułem i kurczakiem
-
Sałatka z brokułem i jajkiem
-
Sałatka brokułowa z jajkiem
-
Sałatka z brokułami i kurczakiem
-
Sałatka z brokułów i makaronu
-
Sałatka makaronowa z brokułem
-
Brokuły z piekarnika
-
Sałatka z brokułem i słonecznikiem
-
Sałatka warstwowa z brokułem
-
Sałatka z brokułem i jajkiem pomidorem warstwowa
-
Sałatka z brokułem i boczkiem
-
Sałatka z brokułami i jajkiem i słonecznikiem
-
Sałatka z brokułami jajkiem i pomidorem
-
Sałatka z tortellini i brokułem
-
Sałatki z brokułami
Więcej informacji na temat sałatki z brokułem i szynką
Sałatka z brokułem i szynką będzie równie świetna na kolację, jak i na imprezę. Tym bardziej że jest to naprawdę szybki i prosty przepis.
Aby wykonać przepis na sałatkę z brokułem i szynką potrzebujesz dodatkowo papryki żółtej oraz zielonej, a także mini kolby kukurydzy marynowanej. Całości dopełni sos winegret, który powstaje z połączenia octu, oliwy i musztardy. Na początku ugotuj brokuły, najlepiej na parze. Możesz je również ugotować w wodzie do momentu, gdy będą tylko lekko miękkie. Różyczki brokuła zahartuj zimną wodą. W miseczce wymieszaj składniki sosu. Papryki umyj i wytnij z nich gniazda nasienne. Następnie pokrój w cienkie paseczki. Kukurydzę wystarczy odsączyć z zalewy. Szynkę w plasterkach pokrój w kostkę. Wszystkie składniki umieść w misce i wymieszaj. W tych kilku krokach wiesz już jak zrobić sałatkę z brokułem i szynką. Tylko tyle wystarczy, by przygotować ten prosty przepis. Tak przygotowana sałatka będzie pyszna jako przystawka na imprezę. Szczególnie, że jest łatwa i szybka w przygotowaniu.
Brokuły to warzywo, które spotkać można w sklepach przez cały rok. Znaleźć można również różne jego rodzaje. Wyglądem przypomina małe drzewo. Różyczki, najczęściej spożywana część brokuła, to tak naprawdę nierozwinięte kwiaty, które nie zdążyły zakwitnąć. Brokuły są szczególnie doceniane za występowanie w nich kaempferolu, czyli przeciwutleniacza działającego przeciwzapalnie. Są również bogatym źródłem witaminy K i A. Ze względu na swoją niską kaloryczność i bogactwo błonnika często wykorzystywany jest w dietach redukcyjnych. Brokuły można jeść również na surowo, ale najczęściej w polskiej kuchni są one gotowane. W przypadku długiego gotowania dochodzi do utraty wartości odżywczych, dlatego najlepiej jest je ugotować na parze.
Odpowiednio zbilansowana dieta, która dostarcza przynajmniej 400 g warzyw dziennie, przyczynia się do zmniejszenia ryzyka chorób m.in. choroby nowotworowej lub chorób układu sercowego. Wynika to z tego, że warzywa są niezwykle bogate w błonnik, witaminy i składniki mineralne. Żaden suplement nie zapewni tego, co odpowiednio zbilansowana dieta bogata w warzywa. Dlatego ta dobra sałatka to świetny pomysł na uzupełnienie diety w warzywa.
Alergeny w sałatce z brokułem i szynką
Lista alergenów dla sałatki z brokułem i szynką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- Ocet winny
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Musztarda
Wartości odżywcze sałatki z brokułem i szynką
Brokuły są szczególnie doceniane za występowanie w nich kaempferolu, czyli przeciwutleniacza działającego przeciwzapalnie. Są również bogatym źródłem witaminy K i A.
Energia i białka
(0g)
Węglowodany
(0g)
Tłuszcze
(0g)
Witaminy
(0g)
Składniki mineralne
(0g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.