Przepis na sałatkę z brokułem i boczkiem krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ocet spirytusowy
To będzie niezbędne
patelnia duża, garnek, tarka

Brokuł podziel na mniejsze różyczki.

Umyj go i ugotuj na parze — około 20 minut.

Cienkie plasterki boczku pokrój w niewielkie paski.

Usmaż na patelni bez tłuszczu, by stały się chrupiące.

Ser zetrzyj na grubych oczkach tarki.

Ugotowany brokuł wymieszaj z boczkiem, serem, kukurydzą, dodaj majonez i jogurt.

Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz octem.

Sałatka z brokułem i boczkiem
Sałatka z brokułem i boczkiem
Koszt przygotowania dania
15.23 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
354 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
33

Sałatka z brokułem i boczkiem - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o sałatce z brokułem i boczkiem

Na kolację podaj sałatkę. Pyszna sałatka z brokułem i boczkiem jest to dobry pomysł na prosty przepis, by szybko zrobić naprawdę smaczne danie. Przepis na sałatkę z brokułem i boczkiem zawiera także kukurydzę i ser żółty. W połączeniu z sosem jest odpowiednim pomysłem na imprezę. Zobacz, jak zrobić sałatkę z brokułem i boczkiem. Jest sycąca i dobra, gdy brakuje Ci inspiracji na kolacje. Ten prosty przepis smakuje i wygląda świetnie. Ponadto, sałatka jest szybka w przygotowaniu, więc łatwo możesz otrzymać ciekawy pomysł na smaczną potrawę.

Sałatka z brokułem i boczkiem składa się z ugotowanego na parze brokułu, chipsów z boczku, startego na tarce sera żółtego i kukurydzy. Całość dobrze podkreśli majonez i jogurt naturalny. Z przypraw wystarczy jedynie pieprz, sól i ocet. Są to proste składniki, które fajnie razem się komponują. Jak zrobisz sałatkę z brokułem i boczkiem, można jeść ją od razu. Jest także dobra po kilku godzinach chłodzenia. Do tej pysznej sałatki idealnie pasują zwykłe grzanki. Super będzie też podpieczone pieczywo z masłem czosnkowym albo ziołowym.

Sałatki należą do prostych przepisów. Sałatka z brokułem i boczkiem jest szybka, łatwa i pyszna. Jak zrobić sałatkę z brokułem i boczkiem? Brokuł podziel na mniejsze kawałki. Wyłóż go do naczynia do gotowania na parze i ugotuj do miękkości. Jeżeli lubisz brokuł bardziej twardy i chrupiący, wystarczy gotować go maksymalnie 10 minut. W czasie gotowania można zrobić całą resztę. Boczek pokrój w małe paseczki i usmaż na patelni. Powinien stać się chrupki. Do smażenia nie dodawaj tłuszczu, ponieważ boczek jest tłusty. Do przepisu na sałatkę z brokułem i boczkiem, ser można zetrzeć na tarce, ale także pokroić w kostkę lub cienkie paseczki (tak jak boczek). Gdy już masz gotowy boczek i ser, połącz je ze sobą wraz z ugotowanym brokułem i kukurydzą. Dodaj majonez i jogurt naturalny. Przypraw octem oraz solą i pieprzem. Szybka i dobra propozycja na kolację jest gotowa.

*Brokuły warto skropić sokiem z cytryny na początku gotowania. Dzięki temu brokuł zachowa swój piękny, zielony kolor.

*Przepis na sałatkę z brokułem i boczkiem możesz zrobić z brokułu świeżego lub mrożonego. Mrożony brokuł można od razu gotować, nie trzeba go rozmrażać przed ugotowaniem.

*Boczek powinien być wędzony i pokrojony w cienkie plasterki.

*Jeżeli nie masz specjalnego naczynia do gotowania na parze, możesz ugotować warzywo w wodzie. Można także do zwykłego garnka wlać niedużo wody, na nim postawić metalowe sitko lub durszlak. W ten sposób można ugotować brokuł na parze.

Wartości odżywcze sałatki z brokułem i boczkiem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(190g)
Energia (kalorie)
186.71 kcal
354.74 kcal
Białko
11.66 g
22.15 g

Węglowodany w sałatce z brokułem i boczkiem

Na 100g
Na porcję
(190g)
Węglowodany
6.50 g
12.35 g
Węglowodany przyswajalne
5.36 g
10.19 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.14 g
2.16 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(190g)
Tłuszcz
12.88 g
24.48 g
Tłuszcze nasycone
5.81 g
11.03 g
Tłuszcze nienasycone
7.08 g
13.44 g
Tłuszcze jednonasycone
4.54 g
8.63 g
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
2.54 g
4.82 g
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Cholesterol
36.78 mg
69.89 mg

Witaminy w przepisie na sałatkę z brokułem i boczkiem

Na 100g
Na porcję
(190g)
Witamina A
36.61 µg (mcg)
69.57 µg (mcg)
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Witamina B6
0.19 mg
0.37 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Witamina B12
0.42 µg (mcg)
0.79 µg (mcg)
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Witamina C
35.43 mg
67.32 mg
Witamina D
0.14 µg (mcg)
0.27 µg (mcg)
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Witamina E
0.42 mg
0.80 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Retinol
24.05 µg (mcg)
45.70 µg (mcg)
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Tiamina
0.15 mg
0.28 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.14 mg
0.27 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Niacyna
2.40 mg
4.57 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Foliany
32.23 µg (mcg)
61.23 µg (mcg)
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Beta karoten
145.72 µg (mcg)
276.87 µg (mcg)
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na sałatkę z brokułem i boczkiem

Na 100g
Na porcję
(190g)
Sód
563.17 mg
1070.02 mg
Potas
252.08 mg
478.96 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Wapń
129.14 mg
245.36 mg
Fosfor
178.63 mg
339.39 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Magnez
19.76 mg
37.54 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Żelazo
0.55 mg
1.04 mg
Cynk
1.33 mg
2.53 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Miedź
0.05 mg
0.10 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z brokułem i boczkiem 33
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w sałatce z brokułem i boczkiem

Lista alergenów dla sałatki z brokułem i boczkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser gouda
    • Jogurt naturalny 2%
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • majonez light
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • majonez light

Cena przygotowania sałatki z brokułem i boczkiem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Brokuły
300 g
5.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 300 g
Boczek wędzony bez kości
150 g
4.50
Za 100.0 g
Liczba opakowań 2
6.75
Za 150 g
Ser gouda
100 g
4.20
Za 150.0 g
Liczba opakowań 1
2.80
Za 100 g
Kukurydza konserwowa
75 g
3.50
Za 340.0 g
Liczba opakowań 1
0.77
Za 75 g
Majonez light
70 g
5.00
Za 270.0 g
Liczba opakowań 1
1.30
Za 70 g
Jogurt naturalny 2%
70 g
1.30
Za 150.0 g
Liczba opakowań 1
0.61
Za 70 g
Koszt składników
28.00
Jak oceniasz przepis na sałatkę z brokułem i boczkiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92.9% osób