Sałatka z brokułem i boczkiem

Opublikowano: 23.04.2022 r., 16:03 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sałatka z brokułem i boczkiem
Sałatka z brokułem i boczkiem
Na kolację podaj sałatkę. Pyszna sałatka z brokułem i boczkiem jest to dobry pomysł na prosty przepis, by szybko zrobić naprawdę smaczne danie.
Przygotowanie 25 min
354 kcal
Kcal w porcji
190 g
Wielkość porcji
33
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Brokuły (300 g)
  • Boczek wędzony bez kości (150 g)
  • Ser gouda (100 g)
  • Kukurydza konserwowa (75 g)
  • Majonez light (70 g)
  • Jogurt naturalny 2% (70 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ocet spirytusowy
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, garnek, tarka

Przepis na sałatkę z brokułem i boczkiem krok po kroku

Brokuł podziel na mniejsze różyczki.

Umyj go i ugotuj na parze — około 20 minut.

Cienkie plasterki boczku pokrój w niewielkie paski.

Usmaż na patelni bez tłuszczu, by stały się chrupiące.

Ser zetrzyj na grubych oczkach tarki.

Ugotowany brokuł wymieszaj z boczkiem, serem, kukurydzą, dodaj majonez i jogurt.

Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz octem.

Jak oceniasz przepis na sałatkę z brokułem i boczkiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,5% osób

Więcej informacji na temat sałatki z brokułem i boczkiem

Na kolację podaj sałatkę. Pyszna sałatka z brokułem i boczkiem jest to dobry pomysł na prosty przepis, by szybko zrobić naprawdę smaczne danie. Przepis na sałatkę z brokułem i boczkiem zawiera także kukurydzę i ser żółty. W połączeniu z sosem jest odpowiednim pomysłem na imprezę. Zobacz, jak zrobić sałatkę z brokułem i boczkiem. Jest sycąca i dobra, gdy brakuje Ci inspiracji na kolacje. Ten prosty przepis smakuje i wygląda świetnie. Ponadto, sałatka jest szybka w przygotowaniu, więc łatwo możesz otrzymać ciekawy pomysł na smaczną potrawę.

Sałatka z brokułem i boczkiem składa się z ugotowanego na parze brokułu, chipsów z boczku, startego na tarce sera żółtego i kukurydzy. Całość dobrze podkreśli majonez i jogurt naturalny. Z przypraw wystarczy jedynie pieprz, sól i ocet. Są to proste składniki, które fajnie razem się komponują. Jak zrobisz sałatkę z brokułem i boczkiem, można jeść ją od razu. Jest także dobra po kilku godzinach chłodzenia. Do tej pysznej sałatki idealnie pasują zwykłe grzanki. Super będzie też podpieczone pieczywo z masłem czosnkowym albo ziołowym.

Sałatki należą do prostych przepisów. Sałatka z brokułem i boczkiem jest szybka, łatwa i pyszna. Jak zrobić sałatkę z brokułem i boczkiem? Brokuł podziel na mniejsze kawałki. Wyłóż go do naczynia do gotowania na parze i ugotuj do miękkości. Jeżeli lubisz brokuł bardziej twardy i chrupiący, wystarczy gotować go maksymalnie 10 minut. W czasie gotowania można zrobić całą resztę. Boczek pokrój w małe paseczki i usmaż na patelni. Powinien stać się chrupki. Do smażenia nie dodawaj tłuszczu, ponieważ boczek jest tłusty. Do przepisu na sałatkę z brokułem i boczkiem, ser można zetrzeć na tarce, ale także pokroić w kostkę lub cienkie paseczki (tak jak boczek). Gdy już masz gotowy boczek i ser, połącz je ze sobą wraz z ugotowanym brokułem i kukurydzą. Dodaj majonez i jogurt naturalny. Przypraw octem oraz solą i pieprzem. Szybka i dobra propozycja na kolację jest gotowa.

*Brokuły warto skropić sokiem z cytryny na początku gotowania. Dzięki temu brokuł zachowa swój piękny, zielony kolor.

*Przepis na sałatkę z brokułem i boczkiem możesz zrobić z brokułu świeżego lub mrożonego. Mrożony brokuł można od razu gotować, nie trzeba go rozmrażać przed ugotowaniem.

*Boczek powinien być wędzony i pokrojony w cienkie plasterki.

*Jeżeli nie masz specjalnego naczynia do gotowania na parze, możesz ugotować warzywo w wodzie. Można także do zwykłego garnka wlać niedużo wody, na nim postawić metalowe sitko lub durszlak. W ten sposób można ugotować brokuł na parze.

Alergeny w sałatce z brokułem i boczkiem

Lista alergenów dla sałatki z brokułem i boczkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser gouda
    • Jogurt naturalny 2%
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • majonez light
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • majonez light

Wartości odżywcze sałatki z brokułem i boczkiem

na 100g gotowej potrawy

Przepis zawiera wysoką ilość nasyconych kwasów tłuszczowych, które znajdują się w boczku i serze żółtym. Brokuł jest bogaty w witaminy i składniki mineralne. Zawiera kwercytynę, która jest szczególnie zalecana osobom z problemami z układem krwionośnym. Osoby, które mają problemy z układem trawiennym, powinny uważać na brokuł. Może on powodować m.in. bóle brzucha.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(190g)
Energia (kcal)
186.71
354.74
Białko (g)
11.66
22.15

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(190g)
Węglowodany (g)
6.50
12.35
Węglowodany przyswajalne (g)
5.36
10.19
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.14
2.16

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(190g)
Tłuszcz (g)
12.88
24.48
Tłuszcze nasycone (g)
5.81
11.03
Tłuszcze nienasycone (g)
7.08
13.44
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.54
8.63
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.54
4.82
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
36.78
69.89

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(190g)
Witamina A (µg (mcg))
36.61
69.57
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.19
0.37
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.42
0.79
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
35.43
67.32
Witamina D (µg (mcg))
0.14
0.27
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.42
0.80
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
24.05
45.70
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.15
0.28
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.14
0.27
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.40
4.57
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
32.23
61.23
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
145.72
276.87
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(190g)
Sód (mg)
563.17
1070.02
Potas (mg)
252.08
478.96
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
129.14
245.36
Fosfor (mg)
178.63
339.39
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
19.76
37.54
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.55
1.04
Cynk (mg)
1.33
2.53
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.10
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z brokułem i boczkiem 33
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki z brokułem i boczkiem

Koszt składników
28.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Brokuły
300 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 300 g
Boczek wędzony bez kości
150 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
6.75
Za 150 g
Ser gouda
100 g
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
2.80
Za 100 g
Kukurydza konserwowa
75 g
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
0.77
Za 75 g
Majonez light
70 g
5.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
1.30
Za 70 g
Jogurt naturalny 2%
70 g
1.30
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
0.61
Za 70 g
Koszt składników
28.00