Sałatka z brokułem i jajkiem

Opublikowano: 15.03.2021 r., 2:31 | Autor: Joanna Karyś
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sałatka z brokułem i jajkiem znajduje się w prostokątnej misce. Jest tam pokrojony zielony ogórek, jajko i rzodkiewka, kawałki brokułu i kostki sera feta. Miska leży na jasnych deskach, wkoło leżą kawałki ogórka i rzodkiewki.
Sałatka z brokułem i jajkiem
Sałatka z brokułem i jajkiem to smaczny przepis na posiłek do pracy czy przystawkę na imprezę. Sprawdź, czy potrzebny jest sos do sałatki z brokułami!
Przygotowanie 50 min
190 kcal
Kcal w porcji
270 g
Wielkość porcji
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Rzodkiewka 15 sztuk (225 g)
  • Brokuły (400 g)
  • Ser Feta (100 g)
  • Jajko 4 jajka rozmiar M (4 szt.)
  • Ogórek 1 ogórek bez nasion i skórki (150 g)
  • Koperek Do posypania (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
pieprz
Sprzęt kuchenny
garnek

Przepis na sałatkę z brokułem i jajkiem krok po kroku

Przygotuj cztery miski.

Jajko ugotuj na twardo w osolonej wodzie, następnie ostudź w zimnej. Obierz ze skorupki i pokrój w ćwiartki.

Wydziel różyczki z brokułu i rzuć je do osolonego wrzątku. Poczekaj, aż staną się kruche.

Ogórek opłucz, obierz, wytnij gniazdo nasienne i pokrój w kostkę.

Sera feta pokrój w kostkę.

Rzodkiewkę opłucz i pokrój w kostkę lub ćwiartki.

Do każdej miski włóż różyczki, pokrojonego ogórka i rzodkiewkę, kostki sera i jedno jajko w kawałkach. Całość posyp koperkiem.

Jak oceniasz przepis na sałatkę z brokułem i jajkiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,7% osób

Więcej informacji na temat sałatki z brokułem i jajkiem

Sałatka z brokułem i jajkiem to bardzo smaczna przekąska. Nie jest trudna do przygotowania, ale jej zrobienie zajmuje trochę czasu, ponieważ niektóre produkty trzeba wcześniej odpowiednio obrobić. Dlatego warto przygotować ją trochę wcześniej, aby w czasie domowej imprezy nie znikać w kuchni. Ta przekąska bardzo dobrze smakuje na zimno, więc spokojnie można przechowywać ją w lodówce.

Śmiało możesz modyfikować przepis, aby stworzyć danie idealne dla siebie i swoich gości. Do tej przekąski będą pasowały m.in. czarne lub zielone oliwki oraz papryka (zielona, żółta, czerwona). Sałatka z brokuła i jajka zwykle nie wygląda jak dobrze wszystkim znana sałatka jarzynowa, ponieważ w tej przekąsce składniki są krojone i dzielone na nieco większe części. Dzięki temu bardzo ładnie prezentuje się w misce, ale też wygodnie się ją je za pomocą widelca. Ta sałatka jest tak dobra, że bardzo szybko znika ze stołu. Jeżeli spodziewasz się większej liczby gości, warto od razu przygotować dwa razy większą porcję.

Akurat w tym przepisie tego nie ma, ale odpowiedni sos do sałatki z brokułami to m.in. sos winegret. Należy tylko pamiętać o jego rozmieszaniu tuż przed polaniem go po sałatce. Może być na bazie soku z cytryny lub octu winnego. Sałatka powinna dobrze smakować polana majonezem (np. z odrobiną musztardy) lub sosem jogurtowo-czosnkowym. Jednak równie dobrze może być tylko skropiona oliwą z oliwek. Jeżeli chcesz, aby w przekąsce znalazły się jakieś bardzo chrupiące rzeczy, możesz dodać grzaneczki lub prażoną cebulkę. Pamiętaj, aby dosypać je tuż przed podaniem, bo inaczej zmiękną i już nie dadzą takiego efektu.

Sałatka z brokułów i jajek nadaje się jako przystawka na imprezę. Wygląda bardzo estetycznie, a gotowe sosy można umieścić w osobnych małych miseczkach lub dzbaneczkach, aby goście mogli sami wybierać, z czym najchętniej ją zjedzą. To samo tyczy się cebulki i grzaneczek z chleba (można kupić też gotowe). Ta przekąska sprawdzi się jako posiłek do pracy. Wystarczy przełożyć ją do zamykanego pojemniczka, a sos przetransportować w słoiczku.

Alergeny w sałatce z brokułem i jajkiem

Lista alergenów dla sałatki z brokułem i jajkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Feta
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze sałatki z brokułem i jajkiem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(270g)
Energia (kcal)
70.44
190.20
Białko (g)
5.06
13.67

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(270g)
Węglowodany (g)
4.15
11.20
Węglowodany przyswajalne (g)
2.79
7.54
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.35
3.66

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(270g)
Tłuszcz (g)
4.02
10.85
Tłuszcze nasycone (g)
2.36
6.37
Tłuszcze nienasycone (g)
1.66
4.48
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.17
3.16
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.49
1.32
Cholesterol (mg)
82.12
221.72

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(270g)
Witamina A (µg (mcg))
58.56
158.11
Witamina B6 (mg)
0.16
0.43
Witamina B12 (µg (mcg))
0.18
0.48
Witamina C (mg)
36.45
98.42
Witamina D (µg (mcg))
0.41
1.12
Witamina E (mg)
0.53
1.44
Brak danych dla: koperek.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
43.17
116.55
Tiamina (mg)
0.05
0.14
Ryboflawina (mg)
0.23
0.61
Niacyna (mg)
0.42
1.12
Foliany (µg (mcg))
42.46
114.63
Beta karoten (µg (mcg))
139.37
376.29
Brak danych dla: koperek.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(270g)
Sód (mg)
152.15
410.80
Potas (mg)
221.55
598.19
Wapń (mg)
81.92
221.19
Fosfor (mg)
101.74
274.69
Magnez (mg)
16.01
43.22
Żelazo (mg)
0.84
2.26
Cynk (mg)
0.76
2.05
Miedź (mg)
0.05
0.14
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z brokułem i jajkiem brak danych
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki z brokułem i jajkiem

Koszt składników
34.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Rzodkiewka
225 g
15 sztuk
3.00
Za 120,0 g
Liczba opakowań 2
5.62
Za 225 g
Brokuły
400 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 400 g
Ser Feta
100 g
12.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 100 g
Jajko
4 szt.
4 jajka rozmiar M
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Ogórek
150 g
1 ogórek bez nasion i skórki
3.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 150 g
Koperek
10 g
Do posypania
2.00
Za 60,0 g
Liczba opakowań 1
0.33
Za 10 g
Koszt składników
34.00