Sałatki z brokułami

sałatki z brokułami

Brokuły to pyszne i bardzo pożywne warzywa, które mają w sobie wiele cennych właściwości zdrowotnych. Regularne spożywanie brokułów pozwoli na ochronę organizmu przed niedoborem witamin, rakiem czy wrzodami żołądka. Dzięki jedzeniu brokułów można także wpłynąć na wyregulowanie się poziomu cukru we krwi i poprawę narządu wzroku. Brokuły pasują do wielu dań, jednak w Polsce najchętniej dodaje się to warzywo do różnego rodzaju sałatek. Brokuł smakuje najlepiej w połączeniu z dipem czosnkowym.

Sałatki z brokułami - polecane przepisy

Sałatki z brokułami - pozostałe przepisy

Sałatka brokułowa – przepis na sałatkę na bazie brokułów

Brokuły to jedne z najzdrowszych warzyw na całym świecie, które uwielbiane są przez setki tysięcy ludzi. Warzywa cenione są za swój wyjątkowy smak i właściwości zdrowotne, a także szereg wartości odżywczych. W Polsce z tym warzywem najbardziej popularna jest sałatka, najlepiej serwowana z dipem czosnkowym. Jaka jeszcze sałatka z brokuła jest naprawdę pyszna i pożywna? Który przepis na sałatkę brokułową sprawdzi się najlepiej do grilla lub na imprezę podobnego pokroju? Czy gotowany brokuł jest zdrowy? Sprawdź najciekawsze przepisy i dowiedz się więcej o brokułach!

Pyszna i szybka sałatka brokułowa – najlepsza do grilla i na imprezę

Dlaczego ludzie tak chętnie jedzą brokuły? Właściwości zdrowotne brokułów

Brokuły wykazują wiele cennych właściwości dla naszego zdrowia, przez co doceniają je ludzie na całym świecie. Jako pierwszy powód, dla którego tak chętnie jadamy brokuły, są ich właściwości antynowotworowe. Przez to, że brokuły mają w sobie przeciwutleniacz zwany sulforafanem, możliwe jest blokowanie mutacji DNA w organizmie i pozbywanie się złośliwych komórek, które tworzą nowotwory. Właśnie dzięki tej niesamowitej właściwości brokułu można zachować profilaktykę przeciw wielu rodzajom raka. Należy jednak pamiętać, że w celu zachowania właściwości przeciwnowotworowych warzywa należy odpowiednio ugotować brokuł. O prawidłowym gotowaniu brokułów opowiemy jednak w innej partii tekstu.

Poza właściwościami antynowotworowymi brokuły łagodzą również objawy autyzmu – głównie dzięki sulforafanowi, który ma zdolność ochronną organizmu przed powikłaniami w związku z oksydacyjnym stresem. Jedzenie brokułów ułatwia codzienne funkcjonowanie chorym na autyzm. Wiele badań dowodzi na to, że regularne spożywanie tego warzywa pozwoliło autystycznym osobom ograniczyć część ich zachowań, charakterystycznych dla tej grupy ludzi. Poza tym jedzenie brokułów może także uchronić przed wrzodami żołądka, nadciśnieniem tętniczym (dzięki ogromnej zawartości potasu), słabymi stawami (duża zawartość witaminy C) i psuciem się wzroku. Brokuły warto spożywać również, będąc na diecie redukcyjnej. W 100 gramach warzyw znajduje się bowiem zaledwie 35 kalorii, a także drogocenny błonnik – dzięki niemu żołądek będzie długo pełny i syty, a więc z brokułami nie ma szans na podjadanie między posiłkami.

Jak prawidłowo ugotować brokuł? Najważniejsze wskazówki, krok po kroku

Brokuły powinny być jędrne, twarde i w soczyście zielonym kolorze. Właśnie tak ugotowane będą miały najwięcej właściwości odżywczych i witamin. Jeśli dopuścimy do tego, że będą blade i poszarzałe, niestety mogą stracić najważniejsze substancje zdrowotne. Jak więc prawidłowo ugotować brokuł? Najpierw powinno się porządnie go umyć i podzielić na mniejsze części. W następnej kolejności napełnia się garnek wodą (ok. 3 litry) – musi zakryć cały brokuł. Wodę można osolić, ewentualnie dodać łyżkę octu i odczekać kilka minut – to sprawi, że z warzywa odejdą wszelakie zanieczyszczenia. Po zagotowaniu wody można dodać jeszcze łyżeczkę cukru, ewentualnie świeżo wyciśnięty sok z cytryny – choć obie te czynności nie są koniecznością. Warzywa należy wrzucić do wrzącej wody, po czym gotować przez ok. 4 minuty. Po tym czasie brokuły trzeba wyjąć, odcedzić i zahartować zimną wodą. Pamiętaj, że brokuł musi być po wyjęciu jędrny, zielony i twardy.

Nie lubisz brokułów z wody? Spróbuj więc ugotować je na parze! To również świetna metoda, która sprawi, że warzywa nie stracą swojego głębokiego zielonego koloru i właściwości odżywczych. Po umyciu brokułu należy go osuszyć i odciąż różyczki od trzonów – lepiej ich jednak nie wyrzucać, a pociąć na małe kawałeczki. Tak przygotowane brokuły można od razu umieścić w parowarze, czyli specjalnym naczyniu do gotowania na parze. Wystarczy zaledwie 10 minut, aby uparować warzywa – należy jednak przed wyjęciem zawsze sprawdzić ich twardość. Po wyciągnięciu brokułów należy zahartować je zimną wodą tak samo, jak w przypadku gotowania ich w wodzie. W ten sposób warzywa będą twarde, zielone i jędrne.

Brokuły wykorzystać można na wiele różnych sposobów. Niektórzy preferują jedzenie ich saute albo z dipem czosnkowym, jako dodatek do głównego dania lub przystawkę. Inni preferują robienie z tych warzyw zupy krem. Prawda jest jednak taka, że brokuły najlepiej odnajdują się z majonezem, a więc jako sałatka brokułowa. Gotowany brokuł łączyć można wobec tego z jajkiem, kukurydzą, pomidorami, tofu, słonecznikiem, rukolą i z fetą. To niezwykle pożywne i pyszne warzywo, które pełne jest składników odżywczych i cennych dla organizmu witamin. Właśnie dlatego warto włączyć brokuły do codziennego jadłospisu i czerpać z ich właściwości jak najwięcej.

Sałatka brokułowa – sprawdź przepis na sałatki brokułowe z fetą lub z jajkiem

Sałatka brokułowa z fetą – prosty przepis dla całej rodziny

Sałatka z brokułem i fetą jest bardzo prosta oraz szybka w przygotowaniu. Sprawdzi się zarówno jako przekąska na imprezę, jak i pożywna kolacja dla rodziny. Jest to danie idealne dla osób będących na diecie wegetariańskiej lub bezglutenowej. Do jej przygotowania wystarczy brokuł, pestki słonecznika, jogurt naturalny, ser feta, majonez, czosnek, cytryna i przyprawy do smaku – najlepiej sprawdza się klasyczna sól z pieprzem. Zamiast słonecznika możesz również wykorzystać płatki migdałów. Jeden i drugi składnik jest bardzo wartościowy oraz świetnie współgra ze smakiem brokułów.

Najpierw koniecznie ugotuj brokuły. W tym celu należy je umyć pod bieżącą wodą i podzielić na kawałki poprzez odcięcie różyczek. Wlej wodę do garnka, dosyp soli i zagotuj ją pod przykryciem. Wrzuć do garnka brokuły i w gotującej się wodzie przetrzymaj je przez maksymalnie 5 minut. Przełóż brokuły na durszlak i zostaw do ostudzenia. Przygotuj następnie sos czosnkowy do sałatki. W tym celu zmieszaj ze sobą majonez, przeciśnięty przez praskę czosnek, jogurt naturalny i wyciśnięty sok z cytryny. Brokuły należy rozłożyć w miseczce i polać przygotowanym sosem czosnkowym. Połóż na tym fetę pokrojoną w kostkę i posyp całość podprażonymi na suchej patelni nasionkami słonecznika.

Sałatka z brokuła i jajek – sprawdzony pomysł, krok po kroku

Jak już wiesz, brokuły mają wiele cennych właściwości. Znajduje się w nich mnóstwo różnych witamin, m.in. A, B1, B2, C, K i PP. Oprócz tego brokuły bogate są też w magnez, żelazo, potas, fosfor, siarkę i wapń. Właśnie dlatego od czasu do czasu przygotowywać należy pyszne sałatki z brokułem, dzięki którym można dostarczyć do organizmu to niezwykle cenne warzywo. Jedną z najciekawszych propozycji, jeśli chodzi o dania z brokułem, jest sałatka z jajkami i parmezanem. Do jej przygotowania należy kupić brokuł, jajka, kukurydzę w puszce, parmezan, sałatę rzymską i przyprawy do smaku. Sałatka najlepiej smakuje z domowej roboty sosem na bazie musztardy francuskiej. Potrzebować będziesz do jej zrobienia majonezu, miodu, musztardy francuskiej, sosu sojowego, czosnku, soli oraz pieprzu.

Podziel brokuł na małe różyczki i ugotuj je na wrzącej, uprzednio osolonej wodzie. Odstaw do wystudzenia. Do zagotowanej i osolonej wody włóż jajka, następnie gotuj je jeszcze przez kilka minut na twardo. Po ugotowaniu odstaw jajka do wystudzenia, po czym obierz je ze skorupek i pokrój na równe ćwiartki. Odsącz kukurydzę z zalewy w puszce. Opłucz sałatę, wysusz ją i posiekaj. Wszystkie składniki włóż do dużej szklanej miski i dopraw je do smaku. Na koniec zmiksuj składniki na sos – ręcznie lub przy pomocy blendera. Polej nim całość znajdującą się w misce, a na koniec posyp sałatkę startym twardym parmezanem.

Sałatka brokułowa z makaronem – tak dobrej jeszcze nie jadłeś!

Jest to jedna z najsmaczniejszych sałatek brokułowych. Świetnie sprawdzi się zarówno na imprezie ze znajomymi, jak i jako pożywna kolacja dla całej rodziny. To pełnowartościowe danie, które nie wymaga zbyt wiele pracy i wiedzy kulinarnej, aby je przygotować. Zanim przejdziemy jednak do przepisu, warto już na wstępie wspomnieć, że makaron można ugotować dokładnie w tej samej wodzie, w której były gotowane brokuły. Pozwoli to na zaoszczędzenie zarówno energii, jak i wody. Nie przeraź się, gdy woda po ugotowaniu brokułu będzie delikatnie zielonkawa – na pewno w żaden sposób nie zmieni to ani wartości odżywczych, ani smaku makaronu. Do tej sałatki potrzeba niewielu składników, bo jedynie brokułu, makaronu (najlepiej świderki lub kokardki), mozzarelli (żółta w kostce) i dobrej jakości polędwicy albo szynki z indyka. Aby przyrządzić sos do sałatki, zaopatrz się z kolei w majonez, czosnek, jogurt naturalny i przyprawy do smaku.

Zagotuj wodę w garnku, koniecznie wcześniej ją dosalając. Umyj brokuł, podziel go na kawałki i wrzuć do gotującej się wody na ok. 4 minuty. Nie możesz dopuścić do jego rozgotowania, aby nie wytrąciły się właściwości odżywcze brokułu! Wyłów go cedzakiem, opłucz zimną wodą i wystudź. Następnie zagotuj ponownie wodę po brokułach i wrzuć do niej makaron. Ugotuj go al dente albo do miękkości – zależy od tego, jak wolisz go jeść (zdrowszy z pewnością będzie ten twardszy). Odcedź makaron na durszlaku i przepłucz go pod bieżącą wodą. Pokrój ser i szynkę w kostkę, następnie razem z makaronem i brokułem przełóż do szklanej miski. Przygotuj sos czosnkowy, łącząc majonez, przeciśnięty przez praskę czosnek i jogurt naturalny. Dodaj pieprz i sól, aby sos nabrał wyrazistości. Na koniec zalej tak przyrządzonym sosem składniki w szklanej miseczce. Sałatkę podawaj delikatnie schłodzoną uprzednio w lodówce.

Sałatka brokułowa z kurczakiem – przepis na pożywną kolację

Masz ochotę na zdrową i pożywną kolację, jednak nie masz pomysłu na danie? Koniecznie wypróbuj przepis na sałatkę brokułową z piersią z kurczaka! Do jej przygotowania potrzebować będziesz oczywiście piersi z kurczaka, brokułów, jajek, cebuli, kukurydzy w puszce, jogurtu naturalnego, oliwy z oliwek, czosnku i orzechów włoskich. Dobierz także przyprawy do smaku. Pierś należy pokroić w kostkę, a na patelni rozgrzać oliwę z oliwek – wrzuć na nią mięso i dopraw solą oraz pieprzem. Smaż do momentu, aż pierś z kurczaka zrobi się rumiana, po czym przełóż mięso do miseczki. Ugotuj jajka na twardo, wystudź je, obierz i pokrój na ćwiartki. Brokuł umyj i podziel na różyczki, a następnie ugotuj do półtwardej lub twardej konsystencji we wrzącej, osolonej wodzie. Wystudzony brokuł dodaj do mięsa. Następnie obierz cebulę i pokrój ją w kostkę – dodaj do reszty składników wraz z odsączoną z zalewy kukurydzą. Zrób sos, dodając do siebie jogurt naturalny i przepuszczony przez praskę czosnek. Wylej sos na sałatkę, a wierzch dania ozdób wyłuskanymi orzechami włoskimi.

Sałatka brokułowa z kurczakiem to zdrowy posiłek dla całej rodziny. Jest on przy tym niezwykle smaczny i pełnowartościowy. Przyrządzenie takiej sałatki to idealny pomysł nie tylko na kolację dla rodziny, ale również na imprezę – goście z pewnością będą nią zachwyceni bardziej niż gotowymi, słonymi przekąskami z marketu. Przepis na to danie jest szybki i mało skomplikowany, co sprawia, że mogą odtworzyć go nawet te osoby, które na co dzień nie mają zbyt dużej styczności z kuchnią i szerokiej wiedzy kulinarnej. Czosnkowy sos idealnie podkreśli smak brokułów i mięsa, a włoskie orzechy na wierzchu potrawy świetnie skomponują się z jajkami i smakiem kukurydzy. Warto zapisać przepis w swoim notatniku i przygotowywać go nie tylko dla rodziny, ale też z okazji różnego rodzaju imprez – Sylwestra, imienin, grilla czy zwykłej domówki ze znajomymi. Smacznego!

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto