Przepis na sałatkę z brokułów i makaronu krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, chilli, zioła prowansalskie, czosnek granulowany
To będzie niezbędne
kuchenka, patelnia grillowa, duży garnek, duża miska, durszlak

Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie odcedź, ostudź i przesyp do miski.

W garnku zagotuj wodę, lekko ją posól. W międzyczasie brokuł opłucz i podziel na małe różyczki. Wrzuć różyczki do gotującej się wody. Pozostaw je tam na dokładnie 5 minut, następnie odcedź na durszlaku i zmieszaj z makaronem.

Pierś z kurczaka pokrój na mniejsze kawałki. Przypraw mięso papryczką chili, słodką papryką, czosnkiem granulowanym i odrobiną soli. Nagrzej patelnię grillową, następnie przełóż na nią kawałki mięsa. Grilluj mięso tak, by miało ładny rumiany kolor. Gdy mięso będzie gotowe ostudź i pokrój w kostkę. Dodaj do pozostałych składników.

Szynkę pokrój w drobną kostkę i połącz z resztą składników.

Kukurydzę odcedź na sitku, a potem dodaj do miski z pozostałymi składnikami.

Jajka ugotuj na twardo. Następnie ostudź i obierz. Ostudzone jaja pokrój w drobną kostkę.

W miseczce zmieszaj jogurt wraz z solą, pieprzem i ziołami. Powstały sos dodaj do sałatki i energicznie wymieszaj.

Zbliżone ujęcie sałatki z makaronem penne i brokułami. Obficie posypana mielonym pieprzem.
sałatka z brokułów i makaronu
Koszt przygotowania dania
21.79 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
520 kcal
Liczba alergenów w daniu
5
61

Sałatka z brokułów i makaronu - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o sałatce z brokułów i makaronu

Sałatka z brokułów i makaronu jest świetnym pomysłem na szybki i pyszny lunch w domu i do pracy. Smakuje wybornie, a wygląda nawet lepiej - dzięki obecności różnych kolorów. Świetnie sprawdzi się także na przyjęciach, gdyż jest dość lekka, a bardzo sycąca. Przepis jest bardzo łatwy, do tego nie zabiera zbyt dużo czasu.

Jest to wersja lekko odchudzona, gdyż zamiast dużych ilości ciężkostrawnego i tłustego sosu, mamy w nim jogurt zmieszany z majonezem. W ten sposób możemy oszczędzić dużą liczbę kalorii, a wciąż cieszyć się pysznym smakiem. Dlatego sałatka ta sprawdzi się jako przekąska dla osób na diecie, które nie chcą się rozstawać ze smakiem ulubionych potraw, które byłyby zbyt kaloryczne.

Sałatka z brokułem i makaronem, jest pełnowartościowym posiłkiem. Znajdziemy w niej źródła dobrze przyswajalnego białka, a także sycące węglowodany i spore ilości błonnika pokarmowego. Dodatkowo brokuł w sałatce nie jest gotowany, ani smażony, tylko blanszowany, dzięki temu zawiera sporo cennych witamin i antyoksydantów, które zostałyby utracone w procesie długotrwałej obróbki termicznej. Jednym z najcenniejszych składników tej sałatki jest sulforafan, antyoksydant ​występujący w brokułach, chroniący organizm przed negatywnymi skutkami działania czynników zewnętrznych oraz nowotworami. Niestety zwykle nie gości w codziennym menu zbyt często, ze względu na brak pomysłu na wykorzystanie brokułów w daniach.

Sałatka w przepisie jest podawana z makaronem penne, jednak równie dobrze będzie się w niej komponował makaron kokardki, ze względu na mały rozmiar i bardzo elegancki wygląd. Taki rodzaj makaronu sprawdzi się również w przypadku, gdy chcemy zachęcić do jedzenia najmłodszych członków rodziny.

Dzięki bogactwu różnych składników sałatka jest naprawdę pyszna. Gdy połączymy brokuł z jajkiem, szynką, kurczakiem i kukurydzą otrzymamy wyborną kompozycję smakową, a przy okazji bardzo zdrowe danie, które wykonamy w mniej niż pół godziny. Będzie to idealny wybór dla zapracowanych osób, które lubią szybkie, lecz smaczne posiłki.

Wartości odżywcze sałatki z brokułów i makaronu

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(324g)
Energia (kalorie)
160.67 kcal
520.57 kcal
Białko
10.46 g
33.89 g

Węglowodany w sałatce z brokułów i makaronu

Na 100g
Na porcję
(324g)
Węglowodany
21.49 g
69.64 g
Węglowodany przyswajalne
19.94 g
64.61 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.55 g
5.03 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(324g)
Tłuszcz
3.61 g
11.70 g
Tłuszcze nasycone
1.51 g
4.89 g
Tłuszcze nienasycone
2.10 g
6.81 g
Tłuszcze jednonasycone
1.15 g
3.74 g
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.95 g
3.07 g
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Cholesterol
77.24 mg
250.27 mg

Witaminy w przepisie na sałatkę z brokułów i makaronu

Na 100g
Na porcję
(324g)
Witamina A
35.33 µg (mcg)
114.47 µg (mcg)
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Witamina B6
0.25 mg
0.81 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Witamina B12
0.21 µg (mcg)
0.67 µg (mcg)
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Witamina C
21.17 mg
68.60 mg
Witamina D
0.38 µg (mcg)
1.22 µg (mcg)
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Witamina E
0.49 mg
1.60 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Retinol
28.25 µg (mcg)
91.53 µg (mcg)
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Tiamina
0.10 mg
0.31 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.16 mg
0.53 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Niacyna
2.30 mg
7.44 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Foliany
33.97 µg (mcg)
110.05 µg (mcg)
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Beta karoten
82.53 µg (mcg)
267.40 µg (mcg)
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na sałatkę z brokułów i makaronu

Na 100g
Na porcję
(324g)
Sód
128.39 mg
415.98 mg
Potas
228.76 mg
741.17 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Wapń
32.94 mg
106.74 mg
Fosfor
137.75 mg
446.32 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Magnez
26.35 mg
85.37 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Żelazo
0.91 mg
2.95 mg
Cynk
0.88 mg
2.87 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Miedź
0.10 mg
0.33 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z brokułów i makaronu 61
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w sałatce z brokułów i makaronu

Lista alergenów dla sałatki z brokułów i makaronu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makaron penne
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny 2%
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania sałatki z brokułów i makaronu

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron penne
300 g
ok. pół paczki makaronu
4.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 300 g
Brokuły
300 g
0,5 szt dużego brokułu
5.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 300 g
Jogurt naturalny 2%
40 g
2 duże łyżki
1.30
Za 150.0 g
Liczba opakowań 1
0.35
Za 40 g
Szynka wiejska
75 g
3 plasterki
5.00
Za 100.0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 75 g
Piersi kurczaka bez skóry
200 g
1 duża pierś
16.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
6.40
Za 200 g
Kukurydza konserwowa
170 g
1 mini puszka
3.50
Za 340.0 g
Liczba opakowań 1
1.75
Za 170 g
Majonez
10 g
1 mała łyżeczka
4.00
Za 270.0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 10 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Koszt składników
44.80
Jak oceniasz przepis na sałatkę z brokułów i makaronu
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób