Sałatka z brokułami i jajkiem i słonecznikiem

Opublikowano: 01.05.2022 r., 20:20 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sałatka z brokułami i jajkiem i słonecznikiem podana na eleganckim talerzu.
Sałatka z brokułami i jajkiem i słonecznikiem
Sałatka z brokułami i jajkiem i słonecznikiem to wspaniała opcja na pyszne danie, którego przygotowanie zajmuje niewiele czasu. Całość jest bardzo sycąca i zdrowa.
Przygotowanie 25 min
Gotowanie i Prażenie 20 min
306 kcal
Kcal w porcji
229 g
Wielkość porcji
45
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Roszponka (250 g)
  • Brokuły (400 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Kukurydza konserwowa (80 g)
  • Ser parmezan (45 g)
  • Słonecznik nasiona łuskane (60 g)
  • Oliwa z oliwek (45 ml)
  • Ocet balsamiczny (30 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, chilli
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, patelnia beztłuszczowa, rondelek

Przepis na sałatkę z brokułami i jajkiem i słonecznikiem krok po kroku

Jajka ugotuj na twardo. Następnie ostudź i obierz. Jajka pokrój w małe cząstki.

Brokuł umyj i rozdziel na małe różyczki. W dużym garnku zagotuj wodę i lekko ją posól. Do zagotowanej wody wrzuć różyczki i trzymaj we wrzątku przez 5 minut. Następnie odcedź z nadmiaru wody i odstaw do ostygnięcia. Dołóż do jajek.

Kukurydzę odsącz z nadmiaru zalewy i przełóż do miski z resztą składników.

Nasiona słonecznika podpraż na suchej patelni, aż będą rumiane, następnie ostudź je.

Składniki połącz ze sobą i udekoruj sałatą.

W małej miseczce zmieszaj oliwę i ocet.

Dodaj do nich sól, pieprz i chili.

Gotowym sosem polej sałatkę.

Jak oceniasz przepis na sałatkę z brokułami i jajkiem i słonecznikiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,5% osób

Więcej informacji na temat sałatki z brokułami i jajkiem i słonecznikiem

Sałatka z brokułami i jajkiem i słonecznikiem to wspaniała opcja na pyszne danie, którego przygotowanie zajmuje niewiele czasu. Całość jest bardzo sycąca i zdrowa.

Przepis na sałatkę z brokułami jajkiem i słonecznikiem to dobra opcja dla wszystkich dbających o zdrowie. Sałatka jest niezwykle bogata w witaminy i antyoksydanty. Całość jest wartościowa, smaczna i pełna pysznych składników. By ją przygotować wystarczy tylko krótka obróbka termiczna. Do jej stworzenia wystarczy tylko kilka składników. Elementem dekoracyjnym są cząstki jaj ułożone na wierzchu sałatki, dzięki czemu prezentuje się ona naprawdę apetycznie, a przy tym jest smaczna i bardzo zdrowa. Choć brokuł można zjadać też na surowo, to jednak krótkie blanszowanie sprawia, że smakuje znacznie lepiej. Ta sałatka to doskonały pomysł na lunch, ale również na kolację. Jest pyszna, prosta a przy tym niezwykle sycąca. Będzie świetną opcją na każdy dzień. Ze względu na dużą ilość makaronu i warzyw dostarcza naprawdę sporo błonnika. Będzie dobry rozwiązaniem również dla osób na diecie redukcyjnej. Ta sałatka jest po prostu pyszna, zaświadczy o tym każdy, kto choć raz jej spróbował. Gdy pojawia się na stole, robi wspaniałe wrażenie i w kilka minut z niego znika, gdyż ciężko jest się powstrzymać od nałożenia dokładki.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić sałatkę z brokułami jajkiem i słonecznikiem, by była pyszna i dobra dla zdrowia, to ten fit przepis będzie idealnym rozwiązaniem. To po prostu najlepsza sałatka z brokułem. Idealnej chrupkości nadaje jej prażony słonecznik. Brokuły, pełne są dobroczynnych substancji wspierających zdrowie. Jedną z najcenniejszych jest sulforafan, antyoksydant, pełniący funkcje ochronne w organizmie. Warzywo to jest również świetnym źródłem witaminy C, wspierającej odporność i zwiększającej witalność, a także chroniącej skórę przed uszkodzeniami. Dzięki dużej zawartości błonnika brokuł reguluje też poziom cukru we krwi. W tym daniu, brokuł, poddany jest tylko krótkiej obróbce termicznej, dzięki temu zachowuje większość swoich cennych wartości. Przepis na sałatkę jest nieskomplikowany, dzięki czemu danie można przygotować błyskawicznie i da sobie z nim radę nawet początkujący kucharz.

Alergeny w sałatce z brokułami i jajkiem i słonecznikiem

Lista alergenów dla sałatki z brokułami i jajkiem i słonecznikiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser parmezan

Wartości odżywcze sałatki z brokułami i jajkiem i słonecznikiem

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, która zawiera sporo białka i witamin.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(229g)
Energia (kcal)
133.92
306.68
Białko (g)
6.55
15.00

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(229g)
Węglowodany (g)
6.25
14.30
Węglowodany przyswajalne (g)
4.78
10.96
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.46
3.35
Brak danych dla: roszponka, ocet balsamiczny.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(229g)
Tłuszcz (g)
9.81
22.47
Tłuszcze nasycone (g)
2.80
6.41
Tłuszcze nienasycone (g)
7.01
16.06
Brak danych dla: roszponka.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.92
11.27
Brak danych dla: roszponka.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.09
4.79
Brak danych dla: roszponka.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
75.13
172.05

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(229g)
Witamina A (µg (mcg))
129.07
295.56
Witamina B6 (mg)
0.24
0.54
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.22
0.51
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
40.43
92.58
Witamina D (µg (mcg))
0.41
0.94
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
1.06
2.43
Brak danych dla: roszponka, ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
39.15
89.66
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.13
0.30
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.19
0.43
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.86
1.96
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
50.07
114.65
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
1700.66
3894.52
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(229g)
Sód (mg)
106.85
244.69
Potas (mg)
289.62
663.24
Wapń (mg)
88.12
201.79
Fosfor (mg)
139.65
319.81
Magnez (mg)
33.04
75.65
Żelazo (mg)
1.46
3.33
Cynk (mg)
0.94
2.16
Miedź (mg)
0.16
0.36
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z brokułami i jajkiem i słonecznikiem 45
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki z brokułami i jajkiem i słonecznikiem

Koszt składników
65.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Roszponka
250 g
3.50
Za 75,0 g
Liczba opakowań 4
11.67
Za 250 g
Brokuły
400 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 400 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Kukurydza konserwowa
80 g
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
0.82
Za 80 g
Ser parmezan
45 g
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
5.85
Za 45 g
Słonecznik nasiona łuskane
60 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 60 g
Oliwa z oliwek
45 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.80
Za 45 ml
Ocet balsamiczny
30 ml
7.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
0.84
Za 30 ml
Koszt składników
65.00