Sałatka z brokułami jajkiem i pomidorem

Opublikowano: 01.04.2021 r., 20:48 | Autor: Joanna Karyś
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sałatka z brokułami, jajkiem i pomidorem znajduje się w czarnej misce. Obok w mniejszej czarnej misce znajduje się sos czosnkowy.
Sałatka z brokułami jajkiem i pomidorem
Sałatka z brokułami, jajkiem i pomidorem dobrze smakuje z sosem czosnkowym. Ta pyszna sałatka może być warstwowa. Sprawdź, jak zrobić sałatkę z brokułami i jajkiem!
Przygotowanie 25 min
Gotowanie 20 min
257 kcal
Kcal w porcji
255 g
Wielkość porcji
22
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Brokuły (400 g)
  • Jajko 4 jajka rozmiar M (4 szt.)
  • Pomidory koktajlowe 8 sztuk (80 g)
  • Ser gouda (100 g)
  • Czosnek 4 ząbki (20 g)
  • Jogurt naturalny 1/2 szklanki (120 ml)
  • Sok z cytryny 1/2 świeżej cytryny do wyciśnięcia (10 ml)
  • Koperek 2 łyżeczki (10 g)
  • Tuńczyk w sosie własnym Cała puszka (170 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, tarka, salaterka, miska

Przepis na sałatkę z brokułami jajkiem i pomidorem krok po kroku

Jajka ugotuj na twardo w osolonej wodzie (ok. 10 min). Ugotowane ostudź w zimnej wodzie, obierz i pokrój w ćwiartki lub w ósemki.

Do wrzącej osolonej wody dodaj wydzielone różyczki z brokułu. Gotuj do momentu, aż będą kruche, a potem przecedź.

Pomidorki koktajlowe opłucz i przekrój na pół lub pokrój w ćwiartki.

Ser żółty pokrój w kostkę lub zetrzyj na tarce.

Tuńczyka odsącz z zalewy.

Wszystkie składniki umieść w salaterce.

Do miseczki wlej jogurt naturalny i wrzuć drobno poszatkowany koperek. Następnie zetrzyj na tarce czosnek i dodaj go do miski. Na koniec wyciśnij do miseczki połówkę cytryny, dopraw do smaku solą i pieprzem. Całość wymieszaj.

Polej sałatkę sosem tuż przed podaniem.

Jak oceniasz przepis na sałatkę z brokułami jajkiem i pomidorem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,6% osób

Więcej informacji na temat sałatki z brokułami jajkiem i pomidorem

Sałatka z brokułami, jajkiem i pomidorem jest łatwa do przygotowania i nie robi jej się długo. Można ją podać zarówno na rodzinnej imprezie, jak i zabrać ze sobą do pracy i zjeść w czasie przerwy obiadowej. Dzieci dość często nie lubią sałatek, ale ta powinna im posmakować.

Jak zrobić sałatkę z brokułami i jajkiem? Warto zacząć od odpowiedniego przygotowania brokułów. Możesz je zrobić na parze lub ugotować w wodzie. Produkty potrzebne do tej sałatki, które jeszcze muszą być poddane obróbce termicznej, to jajka. Mogą robić się w tym samym czasie, co brokuły. Z kolei sos czosnkowy warto przygotować nawet dzień wcześniej, ponieważ wtedy smaki się ze sobą przegryzą.

Do tej sałatki pasuje także kukurydza konserwowa, ser feta oraz pomidory malinowe. Ta potrawa będzie równie dobra z ogórkiem (zielonym, konserwowym), czerwoną cebulką i czerwoną papryką. Może dodać do niej także pestki dyni, pestki słonecznika albo prażoną cebulkę (ostatecznie grzaneczki z chleba). Najlepiej pasuje do niej sos czosnkowy, ale możesz zdecydować się także na sos winegret (zarówno na bazie soku z cytryny, jak i octu winnego). Jeżeli masz odpowiedni garnek, możesz jednocześnie ugotować jajka i zrobić na parze brokuły.

Ten przepis zakłada wymieszanie wszystkich składników, ale tak naprawdę ta sałatka może być też warstwowa. W salaterce należy ułożyć poszczególne produkty po kolei. Na sam dół możesz dać brokuły, polać je odrobiną sosu, a następnie zrobić warstwy z pomidorków koktajlowych i sera żółtego. Potem warto polać ją znowu sosem. Ostatnie dwie warstwy mogą składać się z tuńczyka i startego na tarce ugotowanego jajka. Właśnie do tego przepisu pasowałaby kukurydza.

Sałatka brokułowa z jajkiem i pomidorem sprawdzi się przy wielu okazjach. Można ją przygotować na spotkanie ze znajomymi lub rodziną, ale bez przeszkód można ją zjeść także w pracy. Ta pyszna sałatka ma niski indeks glikemiczny. Jeśli chcesz, aby ta potrawa mogła znaleźć się w diecie wegetariańskiej, zrezygnuj z dodania do niej jednego składnika – tuńczyka z puszki.

Alergeny w sałatce z brokułami jajkiem i pomidorem

Lista alergenów dla sałatki z brokułami jajkiem i pomidorem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
    • Tuńczyk w sosie własnym
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser gouda
    • Jogurt naturalny

Wartości odżywcze sałatki z brokułami jajkiem i pomidorem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(255g)
Energia (kcal)
101.07
257.73
Białko (g)
10.01
25.54

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(255g)
Węglowodany (g)
4.49
11.44
Węglowodany przyswajalne (g)
3.42
8.73
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.06
2.71

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(255g)
Tłuszcz (g)
4.91
12.52
Tłuszcze nasycone (g)
2.72
6.93
Tłuszcze nienasycone (g)
2.19
5.58
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.54
3.93
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.65
1.65
Cholesterol (mg)
89.04
227.06

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(255g)
Witamina A (µg (mcg))
64.23
163.79
Witamina B6 (mg)
0.17
0.44
Witamina B12 (µg (mcg))
0.55
1.40
Witamina C (mg)
34.29
87.43
Witamina D (µg (mcg))
0.86
2.20
Witamina E (mg)
0.50
1.28
Brak danych dla: koperek.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
46.78
119.29
Tiamina (mg)
0.05
0.13
Ryboflawina (mg)
0.20
0.50
Niacyna (mg)
1.20
3.06
Foliany (µg (mcg))
37.50
95.64
Beta karoten (µg (mcg))
160.56
409.42
Brak danych dla: koperek.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(255g)
Sód (mg)
177.90
453.65
Potas (mg)
243.49
620.89
Wapń (mg)
118.53
302.25
Fosfor (mg)
164.61
419.76
Magnez (mg)
21.08
53.75
Żelazo (mg)
0.88
2.25
Cynk (mg)
0.96
2.44
Miedź (mg)
0.05
0.14
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z brokułami jajkiem i pomidorem 22
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki z brokułami jajkiem i pomidorem

Koszt składników
34.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Brokuły
400 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 400 g
Jajko
4 szt.
4 jajka rozmiar M
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Pomidory koktajlowe
80 g
8 sztuk
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.60
Za 80 g
Ser gouda
100 g
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
2.80
Za 100 g
Czosnek
20 g
4 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 20 g
Jogurt naturalny
120 ml
1/2 szklanki
1.80
Za 180,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 120 ml
Sok z cytryny
10 ml
1/2 świeżej cytryny do wyciśnięcia
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
0.50
Za 10 ml
Koperek
10 g
2 łyżeczki
2.00
Za 60,0 g
Liczba opakowań 1
0.33
Za 10 g
Tuńczyk w sosie własnym
170 g
Cała puszka
6.00
Za 170,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 170 g
Koszt składników
34.00