Sałatka brokułowa z sosem czosnkowym

Opublikowano: 25.04.2022 r., 8:34 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sałatka brokułowa z sosem czosnkowym
Sałatka brokułowa z sosem czosnkowym
Warzywa, jajka i domowy sos czosnkowy – sałatka brokułowa z sosem czosnkowym jest szybka, łatwa i pyszna. Dobra, gdy potrzebujesz zdrowego i taniego posiłku.
Przygotowanie 20 min
469 kcal
Kcal w porcji
430 g
Wielkość porcji
30
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Brokuły (300 g)
  • Cebula czerwona (50 g)
  • Jajko (3 szt.)
  • Kukurydza konserwowa (75 g)
  • Jogurt naturalny 0% tłuszczu, wysokobiałkowy (150 ml)
  • Majonez light (25 g)
  • Słonecznik nasiona łuskane (40 g)
  • Ser Feta (60 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, sok z cytryny, czosnek, koper
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, garnek, naczynie do gotowania na parze

Przepis na sałatkę brokułową z sosem czosnkowym krok po kroku

Brokuł podziel na mniejsze różyczki.

Umyty brokuł umyj na parze do miękkości (około 20 minut). Na początku gotowania skrop brokuł sokiem z cytryny.

Jajka ugotuj na twardo.

Duży ząbek czosnku obierz i przeciśnij przez praskę. Dodaj go do jogurtu oraz majonezu. Dopraw solą. Dodaj koperek i wymieszaj.

Pokrój cebulę czerwoną w cienkie piórka.

Umieść cebulę w misce razem z kukurydzą.

Ugotowane jajka obierz i pokrój w dużą kostkę. Dodaj do kukurydzy i cebuli wraz z brokułem.

Warzywa i jajka zalej sosem, posyp pieprzem do smaku i dobrze wymieszaj.

Na suchej patelni upraż słonecznik.

Posyp sałatkę słonecznikiem i pokruszonym serem.

Jak oceniasz przepis na sałatkę brokułową z sosem czosnkowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,8% osób

Więcej informacji na temat sałatki brokułowej z sosem czosnkowym

Warzywa, jajka i domowy sos czosnkowy – sałatka brokułowa z sosem czosnkowym jest szybka, łatwa i pyszna. Dobra, gdy potrzebujesz zdrowego i taniego posiłku. Przepis na sałatkę brokułową z sosem czosnkowym jest pełnowartościowy i zawiera wszystko, czego potrzebujesz. Znajduje się w niej bowiem między innymi jajko, kukurydza, cebula czerwona, a także domowy sos czosnkowy. Ta pyszna sałatka jest także tania. Sprawdź, jak zrobić dietetyczną sałatkę z brokułu z sosem czosnkowym. Bardzo łatwo i szybko się ją przygotowuje.

Sałatka brokułowa z sosem czosnkowym składa się z brokułu, jajek ugotowanych na twardo, kukurydzy i cebuli czerwonej. Sos jest na bazie jogurtu naturalnego wysokobiałkowego oraz majonezu o obniżonej kaloryczności. Baza smakowa domowego sosu czosnkowego to oczywiście czosnek i koperek (oraz sól i pieprz). Jak zrobisz sałatkę brokułową z sosem czosnkowym, możesz ją zjeść od razu, ale jeszcze lepsza staje się, gdy ją schłodzisz i podasz po kilku godzinach. Do sałatki dobre są grzanki z masłem czosnkowym albo ziołowym. Prażony słonecznik warto dodać dopiero bezpośrednio przed podaniem. Zachowa to chrupkość słonecznika.

Szybka, łatwa i tania sałatka brokułowa z sosem czosnkowym jest dobra dla każdego, kto przepada za brokułem. Połączenie go z tymi składnikami daje smaczną kompozycję. Jak zrobić taką sałatkę? To łatwe i szybkie. Ugotuj na parze podzielony na mniejsze kawałki brokuł. Skrop go sokiem z cytryny (zachowasz zielony kolor brokułu). Jajka ugotuj na twardo. Jogurt wymieszaj z majonezem, czosnkiem, koperkiem, solą i pieprzem. Cebulę obierz, umyj i przekrój na pół. Pokrój ją w cieniutkie piórka. Połącz z kukurydzą. Ugotowane jajka obierz, umyj i pokrój na duże kawałki. Dodaj z ugotowanym brokułem do reszty składników i wymieszaj dokładnie z sosem. Na końcu upraż słonecznik na patelni (bez tłuszczu) i posyp sałatkę. Pokrusz także ser feta. Sałatki nie trzeba solić (wystarczy tylko sos), ponieważ ser feta jest słony. Jeśli jednak dla Ciebie sałatka nie jest wystarczająco słona, posól ją według uznania.

*Do przepisu na sałatkę brokułową z sosem czosnkowym możesz wykorzystać także brokuł mrożony. Nie ma potrzeby, by przed gotowaniem go rozmrażać.

*Przepis na sałatkę brokułową z sosem czosnkowym możesz zrobić także z brokułu gotowanego w wodzie, a nie na parze. Zdecydowanie lepszy będzie brokuł ugotowany na parze, ponieważ zachowa większą ilość witamin i minerałów.

*Domowy sos czosnkowy warto zrobić kilka godzin wcześniej, ponieważ wtedy będzie bardziej wyrazisty.

Alergeny w sałatce brokułowej z sosem czosnkowym

Lista alergenów dla sałatki brokułowej z sosem czosnkowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny
    • Ser Feta
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • majonez light
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • majonez light

Wartości odżywcze sałatki brokułowej z sosem czosnkowym

na 100g gotowej potrawy

Sałatka jest zdrowa i dietetyczna. Zawiera wszystkie potrzebne makroskładniki odżywcze: białko, tłuszcze i węglowodany. Węglowodanów jest w przepisie najmniej. Tłuszcze są w większości korzystne dla zdrowia (jaja, słonecznik). Majonez oraz fer feta będą dostarczały nasyconych kwasów tłuszczowych w największej ilości, ale nie jest to ilość taka, która wpłynie znacząco na zdrowie po spożyciu porcji sałatki. Brokuł to doskonałe źródło wielu składników mineralnych witamin, przeciwutleniaczy i kwercytyny.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(430g)
Energia (kcal)
109.20
469.55
Białko (g)
6.52
28.02

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(430g)
Węglowodany (g)
7.24
31.12
Węglowodany przyswajalne (g)
5.75
24.73
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.48
6.38

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(430g)
Tłuszcz (g)
6.53
28.06
Tłuszcze nasycone (g)
2.57
11.05
Tłuszcze nienasycone (g)
3.95
17.00
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.05
8.81
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.91
8.20
Cholesterol (mg)
77.94
335.15

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(430g)
Witamina A (µg (mcg))
50.66
217.83
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.20
0.86
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.28
1.18
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
31.79
136.71
Witamina D (µg (mcg))
0.60
2.59
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.50
2.14
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
39.68
170.63
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.12
0.53
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.25
1.07
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.80
3.42
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
49.63
213.41
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
127.75
549.33
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(430g)
Sód (mg)
177.91
765.00
Potas (mg)
225.48
969.56
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Wapń (mg)
100.62
432.68
Fosfor (mg)
145.68
626.43
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Magnez (mg)
30.57
131.46
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.92
3.96
Cynk (mg)
1.04
4.46
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.12
0.52
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki brokułowej z sosem czosnkowym 30
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki brokułowej z sosem czosnkowym

Koszt składników
37.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Brokuły
300 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 300 g
Cebula czerwona
50 g
1.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Kukurydza konserwowa
75 g
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
0.77
Za 75 g
Jogurt naturalny
150 ml
0% tłuszczu, wysokobiałkowy
1.80
Za 180,0 ml
Liczba opakowań 1
1.50
Za 150 ml
Majonez light
25 g
5.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
0.46
Za 25 g
Słonecznik nasiona łuskane
40 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 40 g
Ser Feta
60 g
12.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.60
Za 60 g
Koszt składników
37.30