Sałatka z brokułami i kurczakiem

Opublikowano: 22.05.2022 r., 12:38 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Świeża sałatka z brokułami i kurczakiem
Sałatka z brokułami i kurczakiem
Pyszne połączenie brokułów i chudego mięsa, jakim jest kurczak to świetny pomysł na lunch w ciągu dnia, a nawet na posiłek. Dlatego koniecznie poznaj mój sprawdzony przepis.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 20 min
200 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
30
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Brokuły - 1/2 sztuki (250 g)
  • Piersi kurczaka bez skóry - 2 sztuki (300 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 1 opakowanie (180 g)
  • Koperek - 1 pęczek (40 g)
  • Oliwa z oliwek - 2 łyżki (20 ml)
  • Kukurydza konserwowa - 1/2 puszki (200 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, papryka wędzona
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, miska

Przepis na sałatkę z brokułami i kurczakiem krok po kroku

Brokuły i jajka ugotuj w lekko osolonej wodzie.

Pierś z kurczaka grilluj na niewielkiej ilości oliwy z oliwek.

Jogurt naturalny wymieszaj z drobno pokrojonym koperkiem.

Różyczki brokułów połóż w miseczce, dodaj grillowanego kurczaka i jajka pokrojone w ćwiartki.

Całość dopraw do smaku i polej koperkowym dipem.

Jak oceniasz przepis na sałatkę z brokułami i kurczakiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,6% osób

Więcej informacji na temat sałatki z brokułami i kurczakiem

Sałatka z brokułami i kurczakiem to pomysł na szybki i pożywny lunch w ciągu dnia, a nawet na przekąskę na imprezę rodzinną czy ze znajomymi. Sprawdzi się ona też jako dodatek do grilla. Poznaj przepis na sałatkę z brokułami i kurczakiem, moją propozycję wzbogaciłam o jajka, dzięki którym nasza sałatka będzie bardziej syta i zapewni nam energię na dłuższy czas.

Do jej przygotowania będą potrzebne Ci podstawowe i łatwo dostępne składniki takie jak:

jajka ugotowane na twardo, najlepiej kilka sztuk, brokuł, kurczak, jogurt naturalny i odrobina koperku, oliwa z oliwek i kukurydza konserwowa z puszki.

Jajka, które są głównym składnikiem tej potrawy, są bogatym źródłem witaminy D, B12, B6, witamin rozpuszczalnych w tłuszczach A, D, E, K oraz składników mineralnych takich jak żelazo, cynk. Ponadto jajka są źródłem pełnowartościowego białka, które jest łatwo przyswajalne i dostarcza do naszego organizmu wszystkie aminokwasy egzogenne, czyli takie, których nasz organizm nie potrafi sam syntetyzować i musimy czerpać je z pożywienia. Dlatego jajka to świetny wybór dla naszego zdrowia.

Drugim głównym składnikiem jest kurczak, który należy do chudych gatunków mięs. Drób należy do chudych mięs, jest to źródło łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka. Mięso drobiowe dostarczy do naszego organizmu dodatkowo spore ilości witamin z grupy B, witaminę A, D, E.

Oprócz tych dwóch głównych składników moja sałatka jest pełna warzyw, które dostarczają do naszego organizmu wiele cennych witamin. Jako dodatek postaw na oliwę z oliwek, która jest źródłem kwasów z rodziny n-3 i n-6.

Dodatkowo brokuły to dobre źródło składników mineralnych takich jak potas, magnez, fosfor, a także witamin między innymi witaminy C, A, kwasu foliowego. Warto wspomnieć, że mają także silne właściwości przeciwutleniające, które skutecznie walczą z wolnymi rodnikami w naszym organizmie. Kalafior dostarczy nam także dużą ilość błonnika przy jednocześnie niskiej kaloryczności co będzie ważne dla osób odchudzających się.

Dokładnie jak zrobić sałatkę z brokułami i kurczakiem opisuję nieco niżej, spójrz i przekonaj się, jaka jest szybka i łatwa w przygotowaniu, a do tego pyszna w smaku.

Wykorzystaj mój prosty przepis i przygotuj sałatkę na kolację lub lunch.

Alergeny w sałatce z brokułami i kurczakiem

Lista alergenów dla sałatki z brokułami i kurczakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu

Wartości odżywcze sałatki z brokułami i kurczakiem

na 100g gotowej potrawy

Do sałatki możesz dodać odrobinę makaronu, dzięki temu danie będzie bardziej sycące.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
100.41
200.83
Białko (g)
9.63
19.26

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
5.86
11.71
Węglowodany przyswajalne (g)
5.05
10.10
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.80
1.61

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
4.45
8.89
Tłuszcze nasycone (g)
1.60
3.19
Tłuszcze nienasycone (g)
2.85
5.70
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.16
4.32
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.69
1.38
Cholesterol (mg)
86.63
173.26

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
52.57
105.14
Witamina B6 (mg)
0.29
0.59
Witamina B12 (µg (mcg))
0.21
0.43
Witamina C (mg)
22.12
44.24
Witamina D (µg (mcg))
0.36
0.73
Witamina E (mg)
0.73
1.47
Brak danych dla: koperek.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
33.40
66.81
Tiamina (mg)
0.06
0.11
Ryboflawina (mg)
0.20
0.40
Niacyna (mg)
2.75
5.51
Foliany (µg (mcg))
37.83
75.65
Beta karoten (µg (mcg))
75.05
150.10
Brak danych dla: koperek.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
99.40
198.79
Potas (mg)
252.08
504.17
Wapń (mg)
55.91
111.82
Fosfor (mg)
132.66
265.32
Magnez (mg)
20.29
40.58
Żelazo (mg)
0.85
1.70
Cynk (mg)
0.74
1.49
Miedź (mg)
0.04
0.09
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z brokułami i kurczakiem 30
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki z brokułami i kurczakiem

Koszt składników
53.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Brokuły
250 g
1/2 sztuki
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 250 g
Piersi kurczaka bez skóry
300 g
2 sztuki
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
9.60
Za 300 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu
180 g
1 opakowanie
1.30
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
1.30
Za 180 g
Koperek
40 g
1 pęczek
2.00
Za 60,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 40 g
Oliwa z oliwek
20 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Kukurydza konserwowa
200 g
1/2 puszki
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
2.06
Za 200 g
Koszt składników
53.80