Przepis na sałatkę z tortellini i brokułem krok po kroku
- Tortellini 100 g
- Brokuły 150 g
- Pomidory koktajlowe 100 g
- Jogurt naturalny 100 ml
- Czosnek 5 g
W garnku zagotuj ok. 500 ml wody.
Do gotującej się wody wrzuć tortellini.
Gotuj ok. 3-4 minut od wypłynięcia na powierzchnię.
Brokuła pokrój na mniejsze różyczki.
Brokuła ugotuj na parze.
Pomidory umyj i pokrój na połówki.
Czosnek drobno posiekaj.
Posiekamy czosnek wymieszaj z jogurtem.
W misce wymieszaj tortellini z brokułem i pomidorkami.
Sałatkę zalej sosem jogurtowo-czosnkowym.
Często zadawane pytania
-
Sałatka z makaronem
-
Sałatki z makaronem ryżowym
-
Sałatka tortellini
-
Sałatka z kurczakiem i makaronem
-
Sałatka z makaronem i kurczakiem
-
Sałatka z makaronem ryżowym
-
Sałatka z zupek chińskich z kurczaka
-
Sałatka z tuńczykiem i makaronem
-
Makaron z łososiem i szpinakiem
-
Sałatka makaronowa z kurczakiem
-
Makaron z pesto i kurczakiem
-
Sałatka z makaronem kokardki
-
Sałatka z makaronu tortellini
-
Sałatka z makaronu chińskiego
-
Sałatka z tortellini i kurczakiem
-
Sałatka z makaronem ryżowym i kurczakiem
-
Sałatka z kolorowym makaronem
-
Sałatka makaronowa z szynką
-
Sałatka makaronowa

(liczba kalorii)
-
Sałatka z brokułem
-
Sałatka z brokułami i jajkiem
-
Sałatka z brokułem i fetą
-
Sałatki z brokułami i kurczakiem
-
Sałatka z brokułem i kurczakiem
-
Sałatka z brokułem i jajkiem
-
Sałatka z brokułami i kurczakiem
-
Sałatka z brokułów i makaronu
-
Sałatka makaronowa z brokułem
-
Sałatka z brokułem i słonecznikiem
-
Sałatki z brokułami
Sałatka z tortellini i brokułem - cechy przepisu
Więcej o sałatce z tortellini i brokułem
Sałatka z tortellini i brokułem to bardzo prosta i szybka w wykonaniu sałatka. Sprawdzi się idealnie jako sałatka na rodzinne spotkanie, imprezę z przyjaciółmi oraz jako dodatek do dań z grilla. Jest bardzo pożywna, sycąca, dlatego to też bardzo dobry pomysł na szybki obiad. Można ją zapakować również na wynos i zabrać ze sobą do pracy lub dać dzieciom do szkoły - równie dobrze smakuje na zimno.
Przepis na sałatkę z tortellini i brokułami jest bardzo prosty, nie wymagający większych umiejętności kulinarnych. Każdy, nawet początkujący kucharz bez problemu sobie z nią poradzi. Jednocześnie danie to daje duże pole do popisu oraz wiele możliwości modyfikacji w zależności od indywidualnych upodobań kulinarnych. Na przykład, zamiast sałatki z samym makaronem tortellini, możemy przygotować sałatkę z tortellini z serem lub z zupełnie innym rodzajem włoskiego makaronu, przykładowo z ravioli, które możemy faszerować szpinakiem, serem feta i suszonymi pomidorami. Dodatkowo sałatkę możemy wzbogacić jajkiem lub szynką.
Sałatka świetnie smakuje z domowym sosem jogurtowo czosnkowym - takie połączenie to naprawdę propozycja nie do odrzucenia i raj dla podniebienia.
Jak przygotować sałatkę z tortellini z brokułami i serem? Potrzebne będą oczywiście brokuły, tortellini z ulubionym farszem, pomidorki koktajlowe, ser feta oraz jogurt i świeży czosnek do przygotowania dipu. Tortellini możemy kupić gotowe, które w domu wystarczy wrzucić na kilka minut do gotującej się wody. Oczywiście jeśli mamy więcej czasu i doświadczenie w samodzielnym robieniu prawdziwych włoskich makaronów warto przygotować je samemu, cały proces gotowania jednak znacząco się wtedy wydłuży.
Brokuła wystarczy ugotować na parze, przełożyć do miski z tortellini, dodać połówki pomidorków i całość polać jogurtem wymieszanym z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Gotowe! Dzięki temu, że sałatka równie dobrze smakuje na zimno, można za jednym razem przygotować większą porcję i przechowywać w lodówce do 3 dni, sięgając po nią, w ramach zaoszczędzenia czasu spędzanego w kuchni.
Wartości odżywcze sałatki z tortellini i brokułem
Energia i białka
(455g)
Węglowodany w sałatce z tortellini i brokułem
(455g)
Tłuszcze
(455g)
Witaminy w przepisie na sałatkę z tortellini i brokułem
(455g)
Składniki mineralne w przepisie na sałatkę z tortellini i brokułem
(455g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w sałatce z tortellini i brokułem
Lista alergenów dla sałatki z tortellini i brokułem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Tortellini
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Tortellini
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt naturalny