Przepis na sałatkę z tortellini i brokułem krok po kroku

Składniki
  • Tortellini 100 g
  • Brokuły 150 g
  • pomidory koktajlowe 100 g
  • Jogurt naturalny 100 ml
  • Czosnek 5 g
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
garnek, naczynie do gotowania na parze

W garnku zagotuj ok. 500 ml wody.

Do gotującej się wody wrzuć tortellini.

Gotuj ok. 3-4 minut od wypłynięcia na powierzchnię.

Brokuła pokrój na mniejsze różyczki.

Brokuła ugotuj na parze.

Pomidory umyj i pokrój na połówki.

Czosnek drobno posiekaj.

Posiekamy czosnek wymieszaj z jogurtem.

W misce wymieszaj tortellini z brokułem i pomidorkami.

Sałatkę zalej sosem jogurtowo-czosnkowym.

Sałatka z tortellini, brokułami i pomidorkami koktajlowymi. Obok miseczka z zielonym sosem pesto.
Sałatka z tortellini z brokułem
Koszt przygotowania dania
7.20 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
439 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
45

Sałatka z tortellini i brokułem - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o sałatce z tortellini i brokułem

Sałatka z tortellini i brokułem to bardzo prosta i szybka w wykonaniu sałatka. Sprawdzi się idealnie jako sałatka na rodzinne spotkanie, imprezę z przyjaciółmi oraz jako dodatek do dań z grilla. Jest bardzo pożywna, sycąca, dlatego to też bardzo dobry pomysł na szybki obiad. Można ją zapakować również na wynos i zabrać ze sobą do pracy lub dać dzieciom do szkoły - równie dobrze smakuje na zimno.

Przepis na sałatkę z tortellini i brokułami jest bardzo prosty, nie wymagający większych umiejętności kulinarnych. Każdy, nawet początkujący kucharz bez problemu sobie z nią poradzi. Jednocześnie danie to daje duże pole do popisu oraz wiele możliwości modyfikacji w zależności od indywidualnych upodobań kulinarnych. Na przykład, zamiast sałatki z samym makaronem tortellini, możemy przygotować sałatkę z tortellini z serem lub z zupełnie innym rodzajem włoskiego makaronu, przykładowo z ravioli, które możemy faszerować szpinakiem, serem feta i suszonymi pomidorami. Dodatkowo sałatkę możemy wzbogacić jajkiem lub szynką.

Sałatka świetnie smakuje z domowym sosem jogurtowo czosnkowym - takie połączenie to naprawdę propozycja nie do odrzucenia i raj dla podniebienia.

Jak przygotować sałatkę z tortellini z brokułami i serem? Potrzebne będą oczywiście brokuły, tortellini z ulubionym farszem, pomidorki koktajlowe, ser feta oraz jogurt i świeży czosnek do przygotowania dipu. Tortellini możemy kupić gotowe, które w domu wystarczy wrzucić na kilka minut do gotującej się wody. Oczywiście jeśli mamy więcej czasu i doświadczenie w samodzielnym robieniu prawdziwych włoskich makaronów warto przygotować je samemu, cały proces gotowania jednak znacząco się wtedy wydłuży.

Brokuła wystarczy ugotować na parze, przełożyć do miski z tortellini, dodać połówki pomidorków i całość polać jogurtem wymieszanym z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Gotowe! Dzięki temu, że sałatka równie dobrze smakuje na zimno, można za jednym razem przygotować większą porcję i przechowywać w lodówce do 3 dni, sięgając po nią, w ramach zaoszczędzenia czasu spędzanego w kuchni.

Wartości odżywcze sałatki z tortellini i brokułem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (455g)
Energia (kalorie)
96.58 kcal
439.45 kcal
Białko
5.42 g
24.66 g

Węglowodany w sałatce z tortellini i brokułem

Na 100g
Na porcję (455g)
Węglowodany
15.43 g
70.19 g
Węglowodany przyswajalne
13.86 g
63.08 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.56 g
7.10 g
Brak danych dla: jogurt naturalny.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (455g)
Tłuszcz
1.80 g
8.19 g
Tłuszcze nasycone
1.16 g
5.27 g
Tłuszcze nienasycone
0.64 g
2.92 g
Tłuszcze jednonasycone
0.48 g
2.20 g
Tłuszcze wielonasycone
0.16 g
0.73 g

Witaminy w przepisie na sałatkę z tortellini i brokułem

Na 100g
Na porcję (455g)
Witamina A
28.24 µg (mcg)
128.50 µg (mcg)
Brak danych dla: czosnek.
czytaj dalej
Witamina B6
0.11 mg
0.50 mg
Witamina C
32.96 mg
149.96 mg
Brak danych dla: tortellini.
czytaj dalej
Tiamina
0.11 mg
0.52 mg
Ryboflawina
0.16 mg
0.75 mg
Niacyna
0.97 mg
4.41 mg
Foliany
43.00 µg (mcg)
195.65 µg (mcg)
Beta karoten
220.16 µg (mcg)
1001.75 µg (mcg)
Brak danych dla: jogurt naturalny.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na sałatkę z tortellini i brokułem

Na 100g
Na porcję (455g)
Sód
118.32 mg
538.35 mg
Potas
236.27 mg
1075.05 mg
Wapń
96.82 mg
440.55 mg
Fosfor
109.81 mg
499.65 mg
Magnez
18.41 mg
83.75 mg
Żelazo
0.67 mg
3.04 mg
Cynk
0.62 mg
2.83 mg
Miedź
0.05 mg
0.25 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z tortellini i brokułem 45
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w sałatce z tortellini i brokułem

Lista alergenów dla sałatki z tortellini i brokułem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Tortellini
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Tortellini
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny

Cena przygotowania sałatki z tortellini i brokułem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Tortellini
100 g
6.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 100 g
Brokuły
150 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 150 g
pomidory koktajlowe
100 g
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 100 g
Jogurt naturalny
100 ml
1.80
Za 180,0 ml
Liczba opakowań 1
1.00
Za 100 ml
Czosnek
5 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 5 g
Liczba porcji:
Razem
20.80
Łączny koszt
7.20
Jak oceniasz przepis na sałatkę z tortellini i brokułem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób