Sałatka z brokułem i szynką

Opublikowano: 28.03.2022 r., 13:24 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sałatka z brokułem i szynką w brązowej miseczce
Sałatka z brokułem i szynką
Sałatka z brokułem i szynką będzie równie świetna na kolację, jak i na imprezę. Tym bardziej że jest to naprawdę szybki i prosty przepis.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie na parze 5 min
brak danych
Kcal w porcji
0 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Składniki dla 2 porcji
  • Brokuły (500 g)
  • Szynka wieprzowa w plasterkach (150 g)
  • Papryka żółta 1 sztuka (200 g)
  • Kukurydza (kolba) marynowana (300 g)
  • Papryka zielona 1 sztuka (140 g)
  • Ocet winny 1 łyżka (10 ml)
  • Oliwa z oliwek 3 łyżki (30 ml)
  • Musztarda 1 łyżeczka (8 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
naczynie do gotowania na parze, duża miska

Przepis na sałatkę z brokułem i szynką krok po kroku

W miseczce wymieszaj ocet z oliwą i musztardą. Dodaj po szczypcie soli i pieprzu.

Brokuła umyj, pokrój na małe różyczki i ugotuj na parze przez 5-10 minut. Po ugotowaniu przelej zimną wodą.

Szynkę pokrój w kostkę.

Papryki umyj i wykrój z nich gniazda nasienne. Pokrój w cienkie paski.

Kolby kukurydzy odsącz z zalewy.

W misce umieść brokuła, szynkę, papryki i kukurydzę.

Wlej przygotowany wcześniej sos i wymieszaj.

Jak oceniasz przepis na sałatkę z brokułem i szynką
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,6% osób

Więcej informacji na temat sałatki z brokułem i szynką

Sałatka z brokułem i szynką będzie równie świetna na kolację, jak i na imprezę. Tym bardziej że jest to naprawdę szybki i prosty przepis.

Aby wykonać przepis na sałatkę z brokułem i szynką potrzebujesz dodatkowo papryki żółtej oraz zielonej, a także mini kolby kukurydzy marynowanej. Całości dopełni sos winegret, który powstaje z połączenia octu, oliwy i musztardy. Na początku ugotuj brokuły, najlepiej na parze. Możesz je również ugotować w wodzie do momentu, gdy będą tylko lekko miękkie. Różyczki brokuła zahartuj zimną wodą. W miseczce wymieszaj składniki sosu. Papryki umyj i wytnij z nich gniazda nasienne. Następnie pokrój w cienkie paseczki. Kukurydzę wystarczy odsączyć z zalewy. Szynkę w plasterkach pokrój w kostkę. Wszystkie składniki umieść w misce i wymieszaj. W tych kilku krokach wiesz już jak zrobić sałatkę z brokułem i szynką. Tylko tyle wystarczy, by przygotować ten prosty przepis. Tak przygotowana sałatka będzie pyszna jako przystawka na imprezę. Szczególnie, że jest łatwa i szybka w przygotowaniu.

Brokuły to warzywo, które spotkać można w sklepach przez cały rok. Znaleźć można również różne jego rodzaje. Wyglądem przypomina małe drzewo. Różyczki, najczęściej spożywana część brokuła, to tak naprawdę nierozwinięte kwiaty, które nie zdążyły zakwitnąć. Brokuły są szczególnie doceniane za występowanie w nich kaempferolu, czyli przeciwutleniacza działającego przeciwzapalnie. Są również bogatym źródłem witaminy K i A. Ze względu na swoją niską kaloryczność i bogactwo błonnika często wykorzystywany jest w dietach redukcyjnych. Brokuły można jeść również na surowo, ale najczęściej w polskiej kuchni są one gotowane. W przypadku długiego gotowania dochodzi do utraty wartości odżywczych, dlatego najlepiej jest je ugotować na parze.

Odpowiednio zbilansowana dieta, która dostarcza przynajmniej 400 g warzyw dziennie, przyczynia się do zmniejszenia ryzyka chorób m.in. choroby nowotworowej lub chorób układu sercowego. Wynika to z tego, że warzywa są niezwykle bogate w błonnik, witaminy i składniki mineralne. Żaden suplement nie zapewni tego, co odpowiednio zbilansowana dieta bogata w warzywa. Dlatego ta dobra sałatka to świetny pomysł na uzupełnienie diety w warzywa.

Alergeny w sałatce z brokułem i szynką

Lista alergenów dla sałatki z brokułem i szynką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Ocet winny
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda

Wartości odżywcze sałatki z brokułem i szynką

na 100g gotowej potrawy

Brokuły są szczególnie doceniane za występowanie w nich kaempferolu, czyli przeciwutleniacza działającego przeciwzapalnie. Są również bogatym źródłem witaminy K i A.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(0g)
Energia (kcal)
80.43
0.00
Białko (g)
4.55
0.00

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(0g)
Węglowodany (g)
9.25
0.00
Węglowodany przyswajalne (g)
7.32
0.00
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.94
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(0g)
Tłuszcz (g)
3.56
0.00
Tłuszcze nasycone (g)
0.93
0.00
Tłuszcze nienasycone (g)
2.63
0.00
Brak danych dla: papryka żółta, musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.15
0.00
Brak danych dla: papryka żółta, musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.48
0.00
Brak danych dla: papryka żółta, musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
6.50
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(0g)
Witamina A (µg (mcg))
14.99
0.00
Witamina B6 (mg)
0.18
0.00
Witamina B12 (µg (mcg))
0.08
0.00
Witamina C (mg)
70.79
0.00
Witamina D (µg (mcg))
0.09
0.00
Retinol (µg (mcg))
0.45
0.00
Tiamina (mg)
0.14
0.00
Ryboflawina (mg)
0.11
0.00
Niacyna (mg)
1.45
0.00
Foliany (µg (mcg))
37.82
0.00
Beta karoten (µg (mcg))
175.24
0.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(0g)
Sód (mg)
129.36
0.00
Potas (mg)
278.74
0.00
Wapń (mg)
22.50
0.00
Fosfor (mg)
80.26
0.00
Magnez (mg)
20.54
0.00
Żelazo (mg)
0.71
0.00
Cynk (mg)
0.64
0.00
Miedź (mg)
0.07
0.00
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z brokułem i szynką 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki z brokułem i szynką

Koszt składników
58.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Brokuły
500 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 500 g
Szynka wieprzowa
150 g
w plasterkach
6.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
9.00
Za 150 g
Papryka żółta
200 g
1 sztuka
1.50
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
2.00
Za 200 g
Kukurydza (kolba)
300 g
marynowana
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 300 g
Papryka zielona
140 g
1 sztuka
2.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.40
Za 140 g
Ocet winny
10 ml
1 łyżka
6.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
0.24
Za 10 ml
Oliwa z oliwek
30 ml
3 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Musztarda
8 g
1 łyżeczka
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.09
Za 8 g
Koszt składników
58.00