Sałatka warstwowa z brokułem
- Brokuły - 2 sztuki (1000 g)
- Kukurydza konserwowa - 2 puszki (680 g)
- Pomidory koktajlowe - 20 sztuk (400 g)
- Ser Feta - 5 plastrów (150 g)
- Jogurt naturalny - 1 opakowanie (150 ml)
- Majonez - 7 łyżek (100 g)
- Czosnek - 2 ząbki (10 g)
Przepis na sałatkę warstwową z brokułem krok po kroku
Brokuły podziel na mniejsze różyczki i ugotuj na parze.
Fetę pokrój w kostkę, pomidorki na połówki, czosnek drobno posiekaj. Kukurydzę odsącz z zalewy.
Jogurt wymieszaj z majonezem i czosnkiem.
W salaterce układaj kolejno ugotowane brokuły, fetę, pomidorki, kukurydzę i sos, aż wykorzystasz wszystkie składniki.
-
Sałatka z brokułem
-
Sałatka z brokułami i jajkiem
-
Sałatka z brokułem i fetą
-
Sałatki z brokułami i kurczakiem
-
Sałatka z brokułem i kurczakiem
-
Sałatka z brokułem i jajkiem
-
Sałatka brokułowa z jajkiem
-
Sałatka z brokułami i kurczakiem
-
Sałatka z brokułów i makaronu
-
Sałatka makaronowa z brokułem
-
Brokuły z piekarnika
-
Sałatka z brokułem i słonecznikiem
-
Sałatka z brokułem i jajkiem pomidorem warstwowa
-
Sałatka z brokułem i boczkiem
-
Sałatka z brokułami i jajkiem i słonecznikiem
-
Sałatka z brokułami jajkiem i pomidorem
-
Sałatka z tortellini i brokułem
-
Sałatka brokułowa z sosem czosnkowym
-
Sałatki z brokułami
Więcej informacji na temat sałatki warstwowej z brokułem
Sałatka warstwowa z brokułem to pomysł na przepyszną sałatkę na imprezę, czy kolację z rodziną lub przyjaciółmi. Jest nie tylko smaczna, ale również zdrowa oraz prosta i szybka w przygotowaniu – zrobisz ją bez większego wysiłku nawet w kilkanaście minut. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić warstwową sałatkę z brokułem, warzywami, serem feta i sosem jogurtowo majonezowym koniecznie czytaj dalej aby poznać nasz najlepszy, prosty przepis. Do przygotowania tej pysznej sałatki potrzebne Ci będą świeże lub mrożone brokuły, ser feta, kukurydza z puszki, pomidorki koktajlowe, jogurt naturalny, majonez oraz ząbek czosnku. Wykorzystanie brokułów mrożonych pozwala na jeszcze większe zaoszczędzenie czasu, ponieważ nie musisz samodzielnie kroić i dzielić warzyw na mniejsze różyczki. Jednocześnie mrożenie nie wpływa znacząco na obniżenie wartości odżywczej brokułów, dlatego możesz być pewna/y, że w ten sposób również sałatka dostarczy Ci wszystkich witamin i składników mineralnych, które w brokułach występują w dużych ilościach. Brokuły to bardzo dobre źródło witaminy C, witaminy K, a także wapnia oraz wielu substancji bioaktywnych o bardzo szerokim, pozytywnym wpływie na funkcjonowanie organizmu i profilaktykę wielu chorób, dlatego zdecydowanie warto włączyć je do swojej diety. Najlepiej ugotować te warzywa na parze, wtedy straty witamin będą niższe niż w przypadku gotowania w wodzie. Warto też zwrócić uwagę na to, że osoby z niedoczynnością tarczycy, czy chorobą Hashimoto powinny spożywać brokuły oraz inne warzywa z rodziny krzyżowych, wyłącznie po ugotowaniu, ponieważ na surowo zawierają goitrogeny, czyli substancje wolotwórcze ograniczające wychwyt jodu przez tarczycę. Przepis na sałatkę z warstwową z brokułem i z majonezem jest banalnie prosty. Część ugotowanych brokułów wystarczy ułożyć w salaterce lub półmisku, posypać pokruszoną lub pokrojoną w kostkę fetą, posypać odsączoną z zalewy kukurydzą i przykryć połówkami pomidorków koktajlowych, polać sosem czosnkowym i powtarzać układanie warstw do wykorzystania wszystkich składników. Jak widzisz ta sałatka warstwowa z brokułem i warzywami jest naprawdę łatwa do zrobienia, a do tego pyszna i zdrowa. Jeśli zależy Ci na wersji o niższej kaloryczności, możesz zrezygnować z dodatku majonezu oraz wybrać fetę o obniżonej zawartości tłuszczu. Sałatka świetnie komponuje się również z nasionami słonecznika oraz dobrze smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Alergeny w sałatce warstwowej z brokułem
Lista alergenów dla sałatki warstwowej z brokułem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser Feta
- Jogurt naturalny
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
Wartości odżywcze sałatki warstwowej z brokułem
Dla obniżenia kaloryczność można zastąpić majonez jogurtem naturalnym.
Energia i białka
(500g)
Węglowodany
(500g)
Tłuszcze
(500g)
Witaminy
(500g)
Składniki mineralne
(500g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.