Placki twarogowe dla dzieci

Opublikowano: 26.08.2022 r., 0:41 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Twarogowe placki z owocami
Placki twarogowe dla dzieci
Placki twarogowe dla dzieci to świetny pomysł na drugie śniadanie do szkoły. Pokochają je nie tylko najmłodsi. Świetnie sprawdzą się również jako śniadanie, kolacja lub podwieczorek.
Przygotowanie 10 min
Smażenie i Mieszanie i łączenie 10 min
brak danych
Kcal w porcji
0 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 1 porcji
  • Banan - 1 sztuka (150 g)
  • Ser twarogowy półtłusty (30 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (20 g)
  • Rodzynki (5 g)
  • Jajko (1 szt.)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, miska

Przepis na placki twarogowe dla dzieci krok po kroku

W miseczce rozgnieć widelcem banana z twarogiem.

Dodaj jajko i mąkę. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Dodaj rodzynki i ponownie wymieszaj.

Rozgrzej patelnię.

Łyżką nabieraj ciasto i wlewaj na patelnię, formując placuszki.

Jak oceniasz przepis na placki twarogowe dla dzieci
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 82,8% osób

Więcej informacji na temat placków twarogowych dla dzieci

Placki twarogowe dla dzieci to świetny pomysł na drugie śniadanie do szkoły. Pokochają je nie tylko najmłodsi. Świetnie sprawdzą się również jako śniadanie, kolacja lub podwieczorek.

Przepis na placki twarogowe dla dzieci jest bardzo prosty w wykonaniu. Na początku w misce umieść twaróg oraz banana. Rozgnieć dokładnie widelcem. Dodaj mąkę, jajko i dokładnie wymieszaj. Patelnię rozgrzej. Łyżką nabieraj ciasto i nakładaj na patelnię, formując placuszki. Smaż, aż się zarumienią. W tych kilku krokach wiesz już jak zrobić placki twarogowe dla dzieci.

Takie przygotowanie posiłków w formie np. placuszków to super rozwiązanie na rozszerzanie diety dziecka. Dziecko poznaje świat wszystkimi zmysłami, dlatego tak ważne jest, by miało chwilę na zapoznanie się z produktami, które ma włożyć do ust, nawet jeśli oznacza to ich rzucanie czy rozgniatanie. Właśnie takie placuszki dają taką możliwość.

Te pyszne placki dorosłym możesz podać z miodem lub syropem klonowym na słodko. Świetnie smakują również oprószone cukrem pudrem lub po prostu same. Ich kwaskowato-słodki smak na pewno Was zachwyci. Najlepsze jednak będą z dodatkiem ulubionych owoców.

Twaróg, inaczej ser biały to bardzo smaczne źródło białka w naszej diecie. W zależności od zawartości tłuszczu (twaróg chudy, półtłusty lub tłusty) zawiera od 53% do 80% białka w suchej masie. Im mniej tłuszczu, tym więcej białka. Dodatkowo zawiera aminokwasy, których organizm sam nie potrafi wytworzyć i to z dietą powinniśmy je właśnie dostarczać. Wraz z zawartością tłuszczu wartość energetyczna twarogu waha się od 100 do 177 kcal na 100 g białego sera. Jako produkt nabiałowy, powstający z mleka, zawiera wiele wapnia, ale znacznie mniej niż sery podpuszczkowe. To za to dobre źródło witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, czyli A, D, E i K. Z tego też względu dzieci powinny spożywać twaróg półtłusty i tłusty zamiast chudego.

Alergeny w plackach twarogowych dla dzieci

Lista alergenów dla placków twarogowych dla dzieci przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser twarogowy półtłusty
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze placków twarogowych dla dzieci

na 100g gotowej potrawy

Twaróg to dobre źródło witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, czyli A, D, E i K. Z tego też względu dzieci powinny spożywać twaróg półtłusty i tłusty zamiast chudego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(0g)
Energia (kcal)
126.52
0.00
Białko (g)
5.72
0.00

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(0g)
Węglowodany (g)
20.81
0.00
Węglowodany przyswajalne (g)
19.17
0.00
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.63
0.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(0g)
Tłuszcz (g)
2.84
0.00
Tłuszcze nasycone (g)
1.49
0.00
Tłuszcze nienasycone (g)
1.34
0.00
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.88
0.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.46
0.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
80.65
0.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(0g)
Witamina A (µg (mcg))
39.85
0.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.26
0.00
Witamina B12 (µg (mcg))
0.24
0.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
5.12
0.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.43
0.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
38.00
0.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.10
0.00
Ryboflawina (mg)
0.54
0.00
Niacyna (mg)
0.74
0.00
Foliany (µg (mcg))
34.08
0.00
Beta karoten (µg (mcg))
16.38
0.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(0g)
Sód (mg)
67.73
0.00
Potas (mg)
273.37
0.00
Wapń (mg)
26.31
0.00
Fosfor (mg)
83.90
0.00
Magnez (mg)
22.38
0.00
Żelazo (mg)
1.00
0.00
Cynk (mg)
0.49
0.00
Miedź (mg)
0.08
0.00
Mangan (mg)
0.22
0.00
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny placków twarogowych dla dzieci 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania placków twarogowych dla dzieci

Koszt składników
19.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Banan
150 g
1 sztuka
0.80
Za 120,0 g
Liczba opakowań 2
1.00
Za 150 g
Ser twarogowy półtłusty
30 g
3.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.42
Za 30 g
Mąka pszenna typ 500
20 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 20 g
Rodzynki
5 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 5 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Koszt składników
19.10