Przepis na placuszki z twarogiem i bananem krok po kroku

Składniki dla 1 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
patelnia duża, blender

W misce umieść wszystkie składniki.

Zblenduj blenderem.

Rozgrzej patelnię.

Wylewaj po łyżce masy i smaż na złoty kolor po obu stronach.

Placuszki z twarogiem i bananem
Placuszki z twarogiem i bananem
Koszt przygotowania dania
3.03 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
393 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
69

Placuszki z twarogiem i bananem - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o placuszkach z twarogiem i bananem

Placuszki z twarogiem i bananem to jest najlepsze, co możesz zrobić na śniadanie na słodko dla dzieci. Wszystko znika, zanim zdążysz się obejrzeć. Przepis na placuszki z twarogiem i bananem jest niezwykle szybki i prosty. Fantastyczne, gdy masz niewiele czasu na gotowanie. Ponadto, takie placuszki z twarogiem i bananem, są dobre nawet dla dzieci podczas rozszerzania diety. Bardzo lekkie i delikatne. Posiłek jest odżywczy i naprawdę sycący. Zobacz, jak zrobić placki z twarogiem i bananem, najlepsze na śniadanie. Podane z ulubionymi dodatkami to znakomity posiłek na słodko.

Placuszki z twarogiem i bananem to placki na słodko na bazie zblendowanego banana z serem białym. Przepis na placuszki z twarogiem i bananem składa się także z mąki i jajka. Skład to jedynie cztery proste produkty. Placuszki są wystarczająco słodkie – nie trzeba więc ich dodatkowo słodzić. Jak zrobisz placuszki z twarogiem i bananem, najlepsze dodatki to dżem, jogurt naturalny, orzechy, masło orzechowe, krem czekoladowy i wiele innych.

To, co dajesz na śniadania dla dziecka, jest niezwykle istotne. Te placuszki z twarogiem i bananem dostarczą ważnych składników, świetnie smakują i są bardzo proste oraz ekspresowe. Jeżeli chcesz obniżyć indeks glikemiczny placków, bardzo dobre jest zastąpienie mąki pszennej o typie 500, mąką pełnoziarnistą. Placki wyjdą idealne nawet przy użyciu mąki pełnoziarnistej o typie 2000. Taka zamiana dodatkowo wzbogaci danie o błonnik, witaminy i składniki mineralne. Ten deser jest fajny dla niemowlaków, ponieważ wygodnie się je spożywa. Dodatkowo dobrze smakują, więc w większości przypadków są zjadane w całości ze smakiem.

Szybkie placuszki z twarogiem i bananem to najlepsza propozycja na śniadanie. Dobre pod każdym względem – łatwe, odżywcze i bardzo smaczne. Jak zrobić placuszki z twarogiem i bananem? Banana, jajko, ser biały i mąkę wystarczy tylko dobrze zblendować. Na dobrze rozgrzaną patelnię wylewaj po 1 łyżce masy, smaż je na złocisty kolor. Gotowe! Najlepsze są na ciepło, ponieważ są bardzo mięciutkie.

*Do przepisu na placuszki z twarogiem i bananem najlepiej jest użyć blendera po to, by placuszki nie miały grudek i były gładkie. Oczywiście banana z serem białym nie trzeba blendować. Wystarczy wtedy najpierw rozgnieść widelcem banana i ser biały, a następnie połączyć je z resztą składników.

*Placki nie mogą być smażone na zbyt dużej mocy palnika. Bardzo łatwo się spalą. Najlepiej jest smażyć na średnim ogniu. Będą idealnie usmażone i zarumienione. Nie trzeba też używać przykrywki.

Wartości odżywcze placuszków z twarogiem i bananem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(290g)
Energia (kalorie)
135.58 kcal
393.17 kcal
Białko
7.64 g
22.17 g

Węglowodany w placuszkach z twarogiem i bananem

Na 100g
Na porcję
(290g)
Węglowodany
19.47 g
56.47 g
Węglowodany przyswajalne
18.40 g
53.36 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.07 g
3.11 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(290g)
Tłuszcz
3.32 g
9.63 g
Tłuszcze nasycone
1.98 g
5.73 g
Tłuszcze nienasycone
1.34 g
3.90 g
Tłuszcze jednonasycone
0.92 g
2.67 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.42 g
1.23 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol
74.98 mg
217.45 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na placuszki z twarogiem i bananem

Na 100g
Na porcję
(290g)
Witamina A
41.65 µg (mcg)
120.78 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6
0.21 mg
0.60 mg
Witamina B12
0.29 µg (mcg)
0.83 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C
3.59 mg
10.40 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D
0.41 µg (mcg)
1.18 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E
0.26 mg
0.76 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol
40.14 µg (mcg)
116.40 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.15 mg
0.42 mg
Ryboflawina
0.46 mg
1.34 mg
Niacyna
0.99 mg
2.87 mg
Foliany
38.37 µg (mcg)
111.27 µg (mcg)
Beta karoten
14.02 µg (mcg)
40.66 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na placuszki z twarogiem i bananem

Na 100g
Na porcję
(290g)
Sód
114.22 mg
331.24 mg
Potas
218.01 mg
632.24 mg
Wapń
37.81 mg
109.66 mg
Fosfor
105.55 mg
306.08 mg
Magnez
20.04 mg
58.12 mg
Żelazo
1.14 mg
3.32 mg
Cynk
0.55 mg
1.59 mg
Miedź
0.08 mg
0.23 mg
Mangan
0.20 mg
0.59 mg
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny placuszków z twarogiem i bananem 69
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w placuszkach z twarogiem i bananem

Lista alergenów dla placuszków z twarogiem i bananem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser twarogowy półtłusty

Cena przygotowania placuszków z twarogiem i bananem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Mąka pszenna typ 500
36 g
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.11
Za 36 g
Banan
120 g
0.80
Za 120.0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 120 g
Ser twarogowy półtłusty
80 g
3.50
Za 250.0 g
Liczba opakowań 1
1.12
Za 80 g
Koszt składników
13.30
Jak oceniasz przepis na placuszki z twarogiem i bananem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób